Luontoon.fi uutiset

Merenkurkun retkeily- ja vaellusreitit monipuolistuvat - kesän aikana rakennettu paljon uutta

Björkö-Paniken-vaellusreittiä koskeva kehityshanke on loppusuoralla, ja urakoitsijat ovat ahertaneet pitkin kesää ja alkusyksyä. Uudistuksen jälkeen yli 20 kilometrin reittikokonaisuudelle on avattu kesän aikana kaksi täysin uutta luontopolkua ja kaksi taukopaikkaa. Koko reitistölle on myös uusittu pitkospuita, viitoitukset ja polkumerkit. Esteettömiä palveluita on lisätty uudella esteettömällä reitinosalla, lulntolavalla ja esteettömällä näköalapisteellä. Vaellusreittiä on myös piristetty uusilla teematauluilla ja etäisyysviitoilla sekä Svedjehamnin infokatos on täytetty taiteella. 

Uusia pitkospuita veden äärellä.

- Suunnitteluvaihe oli haastava ja pitkä. On ollut todella hienoa nähdä nyt työn tuloksia ja miten paljon uutta maastoon on saatu kesän aikana. Uudistunut reitti yhdistettynä venekuljetukseen tarjoaa ainutlaatuisen elämyksen retkeilijälle.  Olemme työllistäneet myös monta eri urakoitsijaa alueelta, sanoo  projektipäällikkö Jonna Hagström Metsähallituksesta. 

Vaellusreittiä on toteutettu eduskunnan myöntämän lisämäärärahan avulla. Tavoitteena on ollut monipuolistaa palveluja matkailijoille ja retkeilijöille sekä lisätä myös esteettömiä palveluita.  

- Merenkurkun maailmanperintökohde tarvitsee monenlaisia vaellusvaihtoehtoja. Tämän kokonaisuuden myötä vierailija voi helposti valita erimittaisia reittejä, oman mieltymyksenä mukaan, toteaa Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg.  

Mitä kaikkea uutta maastossa on?  

Stora Segelsören - taukopaikka.

Stora Segelsörenin ja Rotörskatanin uudet taukopaikat sekä Paniken uuden reitin varrelle tuleva näköalaterassi ja pysäköintialueen laajennus ovat valmistuneet. Molemmilla taukopaikoilla on tulisijat, penkkejä ja/tai pöytiä, puuvarasto ja huussi. Taukopaikat ovat osa uutta Metsähallituksen taukopaikkamallistoa, jossa rakenteet tehdään elementeistä ja Merenkurkun rakenteet on valmistettu Keravan ja Suomenlinnan vankiloiden puuverstailla.  

Rotörskatan - taukopaikka.

Katoksen seinässä kyltti INFO.Infokatokseen saatiin lapsiystävällistä taidetta bergöläiseltä taiteilijalta, Lars-Göran Söderholmilta. Teemana on maankohoaminen ja infokatos sisältää kaikenlaista pientä katsottavaa ja liikuteltavaa lapsille. Iso karttakuva esittelee Merenkurkun edustalla olevaa saaristoa. Teokseen/työhön on tehty veneväylää jäljittelevä ura, jota pitkin voi liikutella venettä. Lisäksi katos sai kattoon Söderholmin veistämiä lintuja ja muutaman lintusilhuetin, jotka pelastettiin Wasalandian tornista ennen sen purkamista. 

”Uudet karttataulut ovat valmiita, mutta ne viedään maastoon esille vasta, kun kaikki kartalla näkyvät elementit ovat valmistuneet. Uudet polut Långgrundissa ja Panikessa on kuitenkin jo avattu ja merkattuina oransseilla ja sinisillä polkumerkeillä, joten toivotamme ihmiset jo nyt tervetulleiksi testaamaan”, kannustaa Hagström. 

Lossi toteutuu myöhemmin 

Korsbådafjärdenin vesistön ylitykseen toteutettavan sähköllä toimivan vaijerilossin valmistumisen aikataulu on siirtynyt eteenpäin ja kerromme lisää asiasta syksyn edetessä.   

Seuraa perjantaista sunnuntaihin videoretkeä Merenkurkkun uusiin reitteihin: Luontoon.fi-Instagram ja Suomen kansallispuistot -Facebook. 

Uudistukset lukuina: 

 • Uusi reitti     5022 m 
 • Polkumerkintä     19703 m 
 • Leveä lankonki     131 m 
 • Pitkospuut     1337 m 
 • Penkki     8 kpl 
 • Opastetaulu     28 kpl 
 • Pöytäpenkki     11 kpl 
 • Kuivakäymälä      4 kpl 
 • Polkusilta      8 kpl 
 • Kalankatselulava     1 kpl 
 • Keittokatos/tulisija     5 kpl 
 • Muu rakennus/rakennelma     4 kpl 

Lisätietoja