Luontoon.fi uutiset

Kolin Ryynäsen myynti etenee: Metsähallitus käy myyntineuvotteluja nykyisen vuokralaisen kanssa

Metsähallituksen Luontopalvelut on aloittanut myyntineuvottelut Kolilla sijaitsevan Ryynäsen myynnistä kiinteistössä ravintolaa pitävälle vuokralaiselle. Kiinteistön myyntihinnan määrittelevät ulkopuoliset arvioijat. 

Kaksikerroksinen punainen puurakennus, jonka ruutuikkunoiden puitteet on maalattu valkoisiksi. Talon edessä on pieni terassi.
 

Lieksassa Kolin kylällä sijaitsevaan Ryynäsen kiinteistöön kuuluu neljä rakennusta. Tällä hetkellä päärakennuksessa toimii ravintola. Metsähallitus on aloittanut myyntineuvottelut ravintolatoimintaa pyörittävän yrityksen kanssa. Tontilla on myös kotiseutumuseo, erillinen saunarakennus ja suuri luhtiaitta.   

– Ryynänen ei sijaitse Kolin kansallispuiston alueella, eikä siksi ole osa kansallispuiston palveluvarustusta. Kiinteistön ylläpito vaatii rahaa. Koska rahoituksemme vähenee, karsimme toiminnastamme niitä asioita, jotka eivät ole tekemisemme ytimessä, projektipäällikkö Tero Juhola Metsähallituksen Luontopalveluista perustelee kiinteistön myyntiä.   

Ryynäsessä toimiva ravintola on osa Kolin omaleimaista kulttuuriympäristöä 

Metsähallitus päätti käydä myyntineuvotteluja suoraan nykyisen vuokralaisen kanssa, koska vuokralainen Koli Companies Oy on pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti kehittänyt omaa liiketoimintaa Ryynäsessä. Yritys on myös tehnyt kiinteistöön investointeja.  

Yrityksellä on vuoden 2028 loppuun voimassa oleva vuokrasopimus Metsähallituksen kanssa Ryynäsen tiloista. 

– Paikallinen, omaleimainen ravintola myös on näkemyksemme mukaan merkittävä tekijä alueen vetovoimaisuuden näkökulmasta. Ravintola on vuosien varrella vakiintunut osaksi Kolin kylän omaleimaista kulttuuriympäristöä. Mahdollisella kiinteistön myynnillä pitkäaikaiselle vuokralaiselle pyrimme varmistamaan toiminnan jatkumisen, Juhola kertoo. 

Metsähallitus pyysi Museovirastolta lausuntoa Ryynäsen myynnistä. Museovirasto ei nähnyt estettä kiinteistön myynnille.

Lisätietoja