Luontoon.fi uutiset

Huonokuntoisena löydetty saimaannorppa menehtyi

Metsähallitus sai 6.9. illalla yleisöilmoituksen huonokuntoisesta saimaannorpasta. Seuraavana aamuna 7.9. Metsähallituksen saimaannorppa-asiantuntijat menivät yhdessä kunnaneläinlääkärin kanssa norpan löytymispaikalle. Norppa otettiin hoitoon, mutta nesteytyksestä ja lääkityksestä huolimatta se menehtyi perjantain vastaisena yönä.  

Nuori saimaannorppa makailee matalalla kivellä.
 

Huonokuntoisena löydetty saimaannorppa oli todennäköisesti tämän vuoden kuutti. Norpassa ei ollut ulkoisia vammoja tai muita selkeitä sairauden merkkejä. Se oli kuitenkin uupunut eikä ollut halukas esimerkiksi sukeltamaan. 

Norpan tilanteesta ja jatkotoimista konsultoitiin Korkeasaaren eläintarhan eläinlääkäriä. Tämän jälkeen norppa lääkittiin ja otettiin hoitoon. Nesteytyksestä ja lääkityksestä huolimatta norppa menehtyi seuraavana yönä.  

Kuollut norppa on lähetetty tänään perjantaina Oulun Ruokavirastoon villieläinpatologin avattavaksi kuolinsyyn selvittämiseksi. Siitä otetaan myös monia bakteeri-, virus- ja loisnäytteitä sekä kudosnäytteitä tutkimustarkoituksiin. 

Apua tarvitsevien saimaannorppien hoitoa kehitetään eläinlääkärien koulutuksella 

Osana EU LIFE-rahoitteista Yhteinen saimaannorppamme -hanketta Metsähallitus on järjestänyt yhdessä Korkeasaaren eläintarhan kanssa paikallisille eläinlääkäreille koulutusta, jonka tavoitteena on parantaa heidän valmiuttaan hoitaa villieläimiä, erityisesti saimaannorppia.  

Kuolleista ja vahingoittuneista norpista tulee ilmoittaa Metsähallitukselle  

Metsähallitus kiittää henkilöä, joka teki ilmoituksen huonokuntoisesta saimaannorpasta. 

Kalastuslain mukaisesti saimaannorpan jäämisestä pyydykseen on ilmoitettava välittömästi. Myös muista kuolleista tai vahingoittuneista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan viipymättä Metsähallitukselle puhelimitse numeroon 020 639 5000. Mikäli kuollut norppa löytyy vedestä, on varmistettava, etteivät aallot vie sitä mennessään.   

Lisätietoja