
Hyvästä hygieniasta on tärkeää huolehtia myös eräolosuhteissa. Hyvä ruoka ja henkilöhygienia estävät sairauksia ja niiden leviämistä.
Vältä ottamasta mukaan helposti pilaantuvia elintarvikkeita, ja huolehdi kylmäsäilytyksestä retkellä. Kuivatut ruoat säilyvät parhaiten, mutta nekin pilaantuvat, jos pääsevät kastumaan. Liha- kala ja maitotuotteet sekä tuoreet ja pilkotut hedelmät ja vihannekset ovat erityisen herkkiä pilaantumiselle. Syö helposti pilaantuvat elintarvikkeet ensimmäisinä.
Liha- ja maitotuotteista parhaiten säilyvät sulatejuusto, voi, pastöroidusta maidosta valmistetut juustot, maitojauhe, meetvursti, palviliha, liha- ja kala säilykkeet sekä kuivattu liha ja kala.
Pakkaa ruokatarvikkeet puhtaisiin, vain elintarvikkeille tarkoitettuihin pakkauksiin. Elintarvikepakkaukset tunnistat veitsen ja haarukan kuvasta, tai sopivuus ilmoitetaan tekstillä. Pese kädet aina huolellisesti ennen kuin käsittelet elintarvikkeita.
Käytä vanhimmat elintarvikkeet ensin. Jos epäilet elintarvikkeen olevan pilaantunut, arvioi se aistinvaraisesti haistamalla ja katsomalla ennen pois heittämistä. Jos tuote vaikuttaa epäilyttävältä, älä syö sitä.
Kypsennä ruoka eräolosuhteissa kiehuvan kuumaksi. Suurin osa bakteereista tuhoutuu yli 60 asteessa. Syö lämmin ruoka heti, mikrobit kasvavat nopeimmin lämpimissä olosuhteissa. Jäähdytä ylijäänyt ruoka nopeasti (esimerkiksi upottamalla astia kylmään veteen tai lumeen), pakkaa umpinaiseen astiaan, säilytä viileässä ja syö heti seuraavalla aterialla.
Käytä ruoan valmistukseen puhdasta vettä. Jos epäilet veden puhtautta, keitä se ensin. Jos lisäät vettä ruokaan kesken ruoanlaiton tai valmistat kypsentämättöminä syötäviä ruokia, keitä vesi ensin
Käsien pesu on helpoin tapa ehkäistä ruokamyrkytyksiä ja tautien leviämistä. Käsistä voi levitä bakteereita valmistettavaan ruokaan, tai voit käsilläsi levittää bakteereita eri ruokien välillä.
Kädet pestään aina ennen ruoan valmistusta ja ruokailua sekä WC-käynnin jälkeen. Pese käsiä myös ruoan valmistuksen aikana, etenkin jos käsittelet raakaa lihaa, kalaa, multaisia tuotteita tai kun siirryt käsittelemään näiden jälkeen toisia raaka-aineita.
Myös eräretkellä pitää huolehtia, että ruoan valmistuksessa käytettävät astiat ja työvälineet ovat puhtaita. Likaisissa välineissä voi piillä ikävän vatsataudin alku. Astioihin jääneet ruoantähteet, rasva ja maito pilaantuvat helposti varsinkin lämpimään vuodenaikaan ja levittävät myöhemmin bakteereita valmistettavan ruoan joukkoon.
Käytä eri ruokalajien valmistuksessa eri välineitä, tai pese välineet työvaiheiden välissä. Huolehdi, että myös tiskivesi on puhdasta! Katkaistu tiskiharja ja hiukan biohajoavaa astianpesuainetta ovat kevyitä kantaa.
Peseydy ja tiskaa etäämpänä kaivosta.