Retkiruoat kannattaa pakata huolella, jotta aterioiden valmistaminen haastavammissakin eräolosuhteissa olisi mahdollisimman helppoa ja ruoat eivät pilaannu. Ruokahuollon helpottamiseksi kannattaa kirjoittaa muistivihkoon koko retken suunniteltu menu ja suunnitella järjestys ruoka-aineiden painon tai helpon pilaantumisen vuoksi.
Pakkaa ainekset annospusseihin siten, että yhdessä muovipussissa on koko ateriakunnan yksi ruoka: illallisen perunamuussijauhot yhdessä pussissa, jauhelikakastikkeen ainekset toisessa ja porkkanaraaste kolmannessa. Kirjoita jokaiseen ateriapussiin sisältö ja valmistusohje vedenkestävällä tussilla. Laita kaikki yhteen pussiin, jotta löydät aterian tarvikkeet helposti rinkasta.
Pakkaa yhteen muovipussiin jokaisella aterialla tarvittavat yleiset ruoka-aineet, kuten voi, öljy ja mausteet. Pakkaa pussi joka aterialla helposti saataville.
Jakakaa kantamukset tasaisesti ruokakunnan jäsenten kesken. Syökää vuorotellen jokaisen repusta, jotta paino vähenee tasaisesti. Kantamuksia voi jakaa niin, että voimakkaampi kantaa painavampia. Jos yksi kantaa ruokia ja toinen ruoanvalmistusvälineitä ja trangiaa, toisen kantamusten paino ei vähene lainkaan.
Aamulla voidaan siirtää lounaan ja illallisen sisältävät pussit yleispussiin ja laittaa lounaan ainekset liotuspurkkiin, kuten ruokatermokseen. Vastaavasti lounaalla esivalmistellaan päivällinen ja laitetaan tarvittavat aineet likoamaan.
Retkellä elintarvikkeet täytyy säilyttää oikein, jotta ne eivät pilaannu. Huomioi ruokien säilyvyys jo suunnitteluvaiheessa, ja pakkaa mukaan vain hyvin säilyviä elintarvikkeita. Talvella voi valita pilaantuviakin tuotteita, kuten lihaa ja kalaa. Muista kuitenkin säilyttää ne viileässä myös auto- ja junamatkoilla. Syö helposti pilaantuvia ainesosia, kuten juustoa ja smetanaa, sisältävät ruoat ensimmäisenä.