Luontoon.fi uutiset

Varkaankurun uudet pitkokset valmistuivat Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa

Varkaankurun reitti Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa on avattu taas retkeilijöille. Yllästunturilla sijaitsevan suositun retkeilyreitin huonokuntoisia puupitkoksia vaihdettiin teräsritiläpitkoksiin. Uutta pitkosta rakennettiin noin 900 metriä. Uudet pitkokset ovat aikaisempaa turvallisemmat, sillä teräsritilä ei ole puupitkosten tapaan sateella liukas. Lisäksi teräspitkokset ovat kestävämmät ja pitkäikäisemmät.  

Kosteassa kuusimetsässä puron varressa on uudet pitkokset, joiden keskiosa on teräsritilää ja reunoilla on puuta. Puron varressa on näköalatasanne, jossa on kaiteet.
 

Tavoitteena on estää kasvilajeiltaan monipuolisen Varkaankurun luonnon kuluminen retkeilyreitin varrelta ja parantaa retkeilijöiden turvallisuutta. Rakentamisesta yli jäänyt materiaali ja rakennusjäte ajetaan pois maastosta tulevana talvena, kun lumi on suojaamassa maastoa kulumiselta.   

”Teräspitkokset kestävät noin kolme kertaa puupitkoksia pidempään, mikä vähentää huoltotarvetta ja säästää myös luontoa, kun rakennustöitä ei tarvitse tehdä herkän luonnon keskellä niin usein. Teräsritilät ovat aikaisempia puupitkoksia leveämmät, jotta retkeilijöiden ei tarvitse astua kohtaamistilanteissa reitiltä sivuun. Tämä vähentää myös luonnon kulumista,” virkistyskäytön asiantuntija Henri Arponen Metsähallituksesta kertoo.  

Varkaankurun reitti on Luontokeskus Kellokkaalta lähtevä neljä kilometriä pitkä lähiretkeilyreitti. Pyöräily ja pyörän taluttaminen reitillä on kielletty. Varkaankuru on rajoitusvyöhykettä, jossa liikkuminen on kielletty merkittyjen reittien ulkopuolella 1.5.–30.11. välisenä aikana. Rajoituksilla halutaan suojella alueen herkkää ja suojeltua luontoa kulumiselta. 

Teräsritiläpitkosten molemmilla reunoilla on 20 senttimetriä leveä koiralankku, jotta myös koirien kanssa retkeilijät pääsisivät ihailemaan tunturimaastossa vehreydellään yllättävää kurua.  Tassuystävällisiä pitkoksia on myös uudella Kahvikeidas–Latvamaja-osuudella. Mikäli koirasi ei halua kävellä koiralankkua pitkin, koiraystävällisiä reittejä ovat esimerkiksi Keskisenlaen kierros, Tunturijärven seutu, Särkitunturi ja Haavepalo Totovaarassa.

Varkaankurun kodan viereisellä maisemapaikalla voit tutustua Skutsirastiin. Skutsirastilla voit pysähtyä hetkeksi, keskittyä aistimaan ympäröivää luontoa ja omaa oloasi. Lue rastilta löytyvä QR-koodi älypuhelimesi kameralla ja tee sen takaa aukeava harjoitus lempeästi omaan tahtiin itsenäisesti tai yhdessä retkiseurueesi kanssa. 

Lisätietoja