Luontoon.fi uutiset

Vapaaehtoistyö Liesjärven kansallispuiston Korteniemen perinnetilalla

Miltä kuulostaisi tehdä työpäivä vapaaehtoistyössä – perinteiden parhaaksi? Maaseuturahaston rahoittamassa Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hankkeessa tarjottiin paikallisille mahdollisuus tutustua alueen kulttuuriperintöön vapaaehtoistyössä. Korteniemen perinnetilalle työtä tekemään lähti ryhmä Tammelan kunnan hallinto- ja talousosaston työntekijöitä. Siisti sisätyö vaihtui ulkona tehtävään perinnetyöhön. Aurinkoisen päivän päätteeksi sai ihailla kättensä töitä. 
 
Liesjärven kansallispuistossa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla 7.6. järjestetyssä Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hankkeen vapaaehtoistyön pilotissa pääsivät paikalliset kunnan työntekijät tutustumaan lähialueensa kulttuuriperintöön, kehittämään perinnetaitojaan ja tekemään työpäivän perinteiden parhaaksi. Ryhmän houkutteli paikalle paitsi perinneympäristön hyväksi tehtävä vapaaehtoistyö, myös ajatus työhyvinvointia tukevasta erilaisesta päivästä Korteniemen aidossa ympäristössä.  

Joukko ihmisiä kuuntelee perinneasuista naista, joka opastaa heitä pihalla. Taustalla on vanhoja rakennuksia.

Perinnetilan läheisestä sijainnista huolimatta, osa osallistujista oli tilalla käymässä ensikertaa. Vapaaehtoistyöpäivän aluksi ryhmä saikin kattavan opastuksen tilan historiasta entisenä metsänvartijan tilana, perinteisistä työtavoista sekä pihapiirin rakennuksista viljelyksineen ja kotieläimineen.  
 
- Korteniemen tärkein asia on koko kulttuuriympäristön ylläpitäminen. Siihen tämän vapaaehtoistyöpäivän työkin liittyy. Toinen tärkeä asia on se, että suomalaiset perinnetaidot pysyy yllä ja siirtyy sukupolvelta toiselle, toteaa Korteniemen perinnetilan emäntä Outileena Uotila Metsähallituksesta. 
 
Pilotin vapaaehtoistyötä ohjasi yritystutorina perinnetilan hyvin tunteva Jouni Palén Erärenki-yrityksestä. Pilotin yhtenä ajatuksena on tarjota yrityksille ideoita omien palvelujen kehittämiseen kestävän kehityksen näkökulmasta 
 
Vapaaehtoistyöpäivän työrupeamaksi oli suunniteltu riukuaidan tekoa. Korteniemen tilalla on lähes aina tarve tehdä riukuaitaa - jos uutta riukuaitaa ei tehdä, niin sitten vanhaa korjataan. Ennen vapaaehtoisten tuloa, tietyt työrupeaman valmistelut oli jo tehty – aidaspuut oli haettu jo aikaisemmin, kuusen riu`ut edellisenä päivänä, ja työvälineet oli katsottu valmiiksi aamulla. Ensikertalaiset pääsivät siten suoraan työstämään tämän jalon perinnetaidon eri työvaiheita.  

Ihmisiä rakentamassa riukuaitaa. Taustalla on pelto ja vanhoja rakennuksia.

Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hankkeessa on läpileikkaavana teemana kestävä kehitys, jota myös vapaaehtoistyöpilotissa edistettiin. Pilotin tavoitteena oli paitsi auttaa säilyttämään luontokohteen kulttuurimaiseman monimuotoisuutta myös auttaa paikallisia ymmärtämään oman alueen arvon ja lisätä halua vaalia arvokasta kulttuuriperintöä. Vapaaehtoistyön toivotaan myös inspiroivan jakamaan perinneympäristössä saatua arvokasta kokemusta ja siten välittämään tietoa siitä myös muille kulttuuriperinnöstä ja luonnosta kiinnostuneille ihmisille.  
 
Vapaaehtoistyöpilotissa kerättyjen palautteiden perusteella sille asetetut tavoitteet saavutettiin. Päivän päätteeksi sai ihastella kättensä työtä ja mukaan tarttui arvokkaita ajatuksia ja kokemuksia myös kotiin viemisiksi. 

Joukko ihmisiä poseeraa riukuaidan äärellä. Taustalla näkyy peltoa ja vanhoja rakennuksia.

Vapaaehtoistyöpilotin järjesti Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanke, jota toteuttavat yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu ja Metsähallituksen Luontopalvelut. Hankeaika on 1.1.2022 – 31.03.2024. Hankkeen rahoittaja on Maaseuturahasto. 

Lisätietoja

Hankkeen logoja.