Luontoon.fi uutiset

Tule tutustumaan luonnon monimuotoisuuden supersankareihin eli karjaan - luonnonlaidunpäivänä 17.6. tapahtumia Espoon Laajalahdella ja Liimanninkoskella Muhoksella

Luonnonlaitumet ja niillä käyskentelevä karja ovat luonnon monimuotoisuuden huipputulos - usein pienialaisilla luonnonlaitumilla lajien kirjo on poikkeuksellisen runsasta. Tällaisiin paikkoihin voi tutustua kansallisen Luonnonlaidunpäivän 17. kesäkuuta tapahtumissa esimerkiksi kahdella Metsähallituksen kohteella: Laajalahdella Espoossa ja Liimanninkoskella Muhoksella.

Lähikuvassa kaksi nautaa.

Reilu neljännes Suomen uhanalaisista lajeista on suoraan riippuvaisia vanhan maatalouden muovaamista ympäristöistä eli perinneympäristöistä. Nämä ympästöt ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa, kun karja on pitänyt popsinnallaan huolen siitä, että alueet pysyvät avoimina.

Luonnonlaitumet ja niiden hoitajat ovat juhlansa ansainneet: kansallisena Luonnonlaidunpäivänä 17. kesäkuuta juhlistetaan laiduntajia ja laidunyrittäjiä, jotka yhdessä tekevät arvokasta luonnonhoitotyötä.

Taatusti leppoisia tapahtumia Laajalahdella ja Muhoksella

Metsähallitus ylläpitää perinneympäristöjä paikallisten karjatilojen kanssa yhteistyöllä. Luonnonlaidunpäivänä tapahtumia järjestetään kahdella perinneympäristökohteella, Espoon Laajalahdella ja Liimanninkosken luonnonsuojelualueella Muhoksella. Molempiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Laajalahdella, Villa Elfvikin läheisyydessä, järjestetään opastettuja luonnonlaidunkierroksia, joilla esitellään alueen luontoa, sen monimuotoisuutta sekä lajistoa.

"Luonnonlaitumiksi luettavat niityt, hakamaat ja metsälaitumet ovat luonnon monimuotoisuutemme helmiä. Laiduntava karja pitää alueet avoimina ja matalakasvuisina, joka mahdollistaa monen vaateliaan niittylajin elinolot. Tällaisten alueiden määrä on kuitenkin päässyt maatalouden muutosten myötä vähenemään murto-osaan aiemmasta ja elinympäristöt ja niiden lajit uhanalaistuneet", kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Katja Raatikainen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Luonnonlaitumia ei olisi ilman karjaa. Laajalahdelle eläimet tulevat Bovikin luomutilalta, jonka pitäjät ovat paikalla kertomassa eläimistä.

"Villa Elfvikin laidun on meidän tilan tärkeimpiä nautalaitumia. Itäsuomenkarjan lehmät, eli kyytöt, ovat laiduntaneet siellä jo lähes 20 kesää. Laajalahden laidunalue ja sen ympärys on jopa meidän maalaisten silmään idyllinen helmi keskellä urbaania kaupunkiympäristöä. Tervetuloa tutustumaan", vinkkaa Emmi Nurmi Bovikin luomutilalta.

Liimanninkoskella Muhoksella luonnonlaitumia hoitavat lampaat, joihin on mahdollisuus tutustua päivän aikana. Liimanninkosken laavulla Metsähallituksen asiantuntijat kertovat lampaiden merkityksestä alueen luonnolle, ja tarjolla on pientä purtavaa.

Luonnonlaidunten hoitaminen on kovaa työtä, ja sitä voi Liimanninkoskella kokeilla itse tarttumalla viikatteeseen. Kokeilun jälkeen arvostaa lampaiden työtä varmasti aiempaa enemmän.

Luonnonlaidunpäivä järjestetään nyt toista kertaa. Teemapäivänä useat laidunyrittäjät ympäri Suomen avaavat ovensa yleisölle. Kansallisen Luonnonlaidunpäivän järjestävät Metsähallituksen kanssa yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, WWF, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.

Rantaniityllä makoilee lehmiä ja siellä on myös hanhia ja joutsen. Taustalla näkyy kaupungin rakennuksia.
 

Ohjelma Laajalahdella: 

  • Tapahtuma-aika: 17.6.2023 klo 10–14 
  • Paikka: Villa Elfvik, Elfvikintie 4, 02600 Espoo
  • Laidunkierrokset klo 11, 12 ja 13 lähtevät Villa Elfvikin sisäänkäynnin vierestä pihalta. Kierroksen aikana kuulee Laajalahden luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. Karjanomistajat Bovikin tilalta kertovat alueella laiduntavista naudoista. Kierros kestää noin tunnin ja päättyy Elfvikin lintutornille. Kierroksille on vapaa pääsy.
  • Myös hevoset laiduntavat, ja oman laiduntajan voi tehdä itse: Keppihevostyöpaja on käynnissä klo 10-13 Uikunpesä-rakennuksessa Villa Elfvikin vieressä. Työpajassa on viiden euron materiaalimaksu.
  • Villa Elfvik ja sen näyttelyt ovat auki normaaliin tapaan klo 10–16. Paikalla on yksi opas kertomassa näyttelystä ja Villa Elfvikin toiminnasta. Talon kahvila on auki klo 10-16.

Ohjelma Liimanninkoskella:

  • Tapahtuma-aika: 17.6.2023 klo 11–16
  • Paikka: Muhos, Liimanninkosken laavu. Laavulle on noin 400 metrin kävelymatka Liimanninkosken pysäköintialueelta. Laiduntavat lampaat tulevat läheiseltä Karjo-ojan karjatilalta, jolla voi vierailla päivän aikana.
  • Liimanninkosken lehtojensuojelualueella Muhoksessa laiduntaviin lampaisiin voi tutustua klo 11-16.
  • Liimanninkosken laavulla on tarjolla pientä purtavaa ja Metsähallituksen asiantuntijat kertovat alueen luonnosta sekä laiduntajien tärkeydestä luonnolle.
  • Liimanninkoskella on mahdollista kokeilla myös perinteistä niittämistä viikatteella. Koirat on pidettävä luonnonsuojelualueella kiinni.

Lisätietoja