Luontoon.fi uutiset

Tentit takana, harjoittelu hoidettu – Lapissa valmistuu tänä vuonna 10 kansallispuisto-opassertifikaatin suorittanutta eräopasta uudelle luontouralle

Erä- ja luonto-oppaat ovat perehtyneet valitsemaansa kansallispuistoon, jotka ovat Pallas-Yllästunturin, Pyhä-Luoston tai Urho Kekkosen kansallispuisto. Kansallispuisto-opassertifikaatti on osa vuoden kestävää erä- ja luonto-oppaan koulutusta ja se järjestetään yhdessä Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Kemi–Tornionlaakson koulutuskuntayhtymän Ammattiopisto Lappian kanssa.

Hymyileviä ihmisiä seisoo rinnakkain rannalla.

Lappia kouluttaa Muoniossa erä- ja luonto-oppaita, jotka voivat suorittaa valinnaisena tutkinnonosana kansallispuisto-opassertifikaatin. Erä- ja luonto-oppaat opiskelevat monipuolisesti retkeilyssä tarvittavia taitoja, kuten ryhmän ohjaamista ja yrittäjyyttä.

Tänä vuonna kansallispuisto-opassertifikaatin suorittaa yhteensä 10 opiskelijaa, joista kuusi Pallas-Yllästunturin, kaksi Pyhä-Luoston ja kaksi Urho Kekkosen kansallispuistoihin.

”Kansallispuisto-opassertifikaatin suorittaminen lisää asiantuntevien eräoppaiden määrää alueella. He tietävät kansallispuistojen säännöt sekä maastot ja ohjeistavat retkeilijöitä vastuulliseen retkeilyyn,” summaa kenttämestari Jukka Ikonen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Yhteensä eräoppaita, jotka ovat sertifikaatin arvoisesti perehtyneet kansallispuistoihin, on valmistunut vuosien varrella hieman yli 100.

Harjoittelua heinäkuussa kolmessa eri kansallispuistossa

Sertifikaattia suorittavan opintoihin kuuluu yhden kuukauden kestoinen harjoittelu kansallispuistossa. Heinäkuun harjoittelujakson voi suorittaa joko Pallas-Yllästunturin, Pyhä-Luoston tai Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Harjoittelun aikana opiskelijat tutustuvat puistoon sekä tekevät vaihtelevia huolto- ja kunnostustöitä, kuten taukopaikkojen kunnostusta, reittien kestävöintiä ja merkintää. Osan harjoittelusta voi suorittaa myös luontokeskuksen asiakaspalvelussa ja maastoasiakaspalvelijana.

Talven aikana eräopasopiskelijat ovat olleet mukana huoltamassa kansallispuiston retkeilyrakenteita ja siivoamassa tupia. He ovat auttaneet myös riistakolmiolaskennoissa sekä muissa tarvittavissa töissä.

Maastopyöräilijä kypärä päässään pysähtyneenä lankkupolulla tunturimaisemassa.

”Opiskelijat tuovat kaivattuja, motivoituneita käsipareja avuksi kiireiseen työaikaan. He toimivat muun muassa maastoasiakaspalvelijoina, jolloin he opastavat ja ohjaavat retkeilijöitä. Samalla he tarkistavat, että reitit ja rakenteet ovat siistejä ja kunnossa sekä kirjaavat puutteet. Vähälukuinen Metsähallituksen kentän väki ei ehdi kovin moneen paikkaan saati reiteille tarkastuskierroksille”, kertoo kenttämestari Jukka Ikonen.

Sertifikaatin suorittaneet opiskelijat perehtyvät Metsähallitukseen, kansallispuistoon ja sen luonnon erityispiirteisiin, sääntöihin ja käytön vyöhykkeisiin ja vastuulliseen luontomatkailuun. Koulutuksesta saatu sertifikaatti on laatutunnus oppaan taitotiedosta ja perehtymisestä kansallispuiston erityispiirteisiin.

Lisätietoja