Luontoon.fi uutiset

Syötteen maastopyöräreiteille uusia linjauksia

Syötteen kehuttuun ja monipuoliseen maastopyöräilyreitistöön on tehty muutoksia kuluvana kesänä. Mukavan, parinkymmenen kilometrin mittaisen Ketun kevennys -reitin nimeksi muutettiin Harjujen kierros, sillä tällä reitillä pääsee polkemaan kahdenkin harjun hienoihin maastoihin. Alkuperäinen Ketun kevennys -nimi jää vielä Syötekyläntien ja Näköalatien väliselle viisi kilometriä pitkälle osuudelle.  

Maastopyöräilijät ajavat polkua ylöspäin harjumännikössä.

Kaikilla Syötteen maastopyöräilyreiteillä siirtymiseen luontokeskuksen ja Iso-Syötteen ala-aseman välillä voi käyttää kesäaikaan tästä eteenpäin sorastettua latupohjaa, joka lähtee Syötteen kansallispuiston portilta länteen. Uudella reitillä kulkija ylittää autotiet hiihtosiltoja pitkin, ohittaa leppoisan Luppoveden uimarantoineen ja jatkaa siitä edelleen kohti etelää, josta reittiopasteiden avulla pääsee haluamalleen reitille. Kuten kaikki Syötteen mtb-reitit, on tämäkin uusi osuus merkitty maastoon pinkinvärisillä maalimerkeillä. 

- Uusi reitti on paitsi turvallisempi, kun kohtaamiset autojen kanssa jäävät pois, mutta myös kulkijalle mielekkäämpi, kun saa ajella enemmän metsäistä reittiä pitkin, perustelee Syötteen kansallispuiston kenttämestari Ville Kiminki.  

Yksi vaikeimmista reiteistä, kokonaan kansallispuiston sisällä kulkenut Ahmankierros, on jatkossa pyhitetty vain patikointikäyttöön. Kyseisen reitin polku kului liikaa pyörien alla ja se olisi vaatinut kestävöintiä herkän luonnon suojaamiseksi. Syötteen kansallispuistossa saa pyöräillä vain pyöräilyyn erikseen merkityillä reiteillä. 

Maastopyöräilijät tauolla. Aikuinen nojaa pyörään polulla ja kaksi lasta istuu polun vieressä.

Uusiakin reittejä on suunnitteilla, kertoo kenttämestari Ville Kiminki. Lyhyempää, lapsiperheille soveltuvaa pyöräilyreittiä on kovasti kyselty ja alustavia suunnitelmia sellaisen rakentamiseksi on jo tehty. 

Huomattavaa: lauantaina 5.8.2023 järjestetään Syöte MTB-maastopyöräilytapahtuma, joka lisää satamäärin pyöräilijöitä Syötteen reiteille. Kaikki mahtuvat kuitenkin luontoon liikkumaan, sillä sopu sijaa antaa! 

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen. 
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.