Luontoon.fi uutiset

Saimaan luontokohteiden käyntimäärissä vain pientä laskua – Punkaharju ja Linnansaari yhä suosiossa ja Riihisaari porskuttaa

Metsähallitus julkisti väliraportin kansallispuistojen ja muiden ylläpitämiensä vierailukohteiden käyntimääristä tammi-heinäkuulta 2023. Määrät nousivat valtakunnallisesti 2 prosenttia verrattuna samaan tammi-heinäkuun ajanjaksoon viime vuonna. Saimaan alueen luontokohteiden käyntimäärissä on hienoista laskua, mutta kohteet ovat yhä erittäin suosittuja. Saimaan luontokeskus Savonlinnan Riihisaaressa on nostanut suosiotaan. Kaiken kaikkiaan Suomen 41 kansallispuistossa vierailtiin 2,3 miljoonaa kertaa tammi-heinäkuussa vuonna 2023. 

Aikuinen pyöräilee kahden lapsen kanssa metsätietä pitkin aurinkoisena kesäpäivänä. Tien vierellä kasvaa suuria mäntyjä.
 

”Retkeilybuumi jatkuu edelleen vahvana eikä pandemian aikana syntynyt luontoharrastuskipinä ole sammunut. Verrattuna aikaan ennen koronaa eli vuoteen 2019, on kansallispuistojen käyntimäärissä kasvua 14 prosenttia”, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta. 

Riihisaari erottuu Saimaan vetonaulana 

Saimaan alueen merkittävimmät luonto- ja retkeilykohteet ovat Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistot sekä Punkaharjun luonnonsuojelualue ja tutkimusmetsä. Punkaharju on jo pitkään ollut näistä kolmesta suosituin ja pitää asemansa tänäkin vuonna 84 800 käyntimäärällään, vaikka alkuvuosi ei ollut siellä kokonaisuudessaan yhtä vilkas kuin edellisenä vuonna.  

Saimaan luontokeskus ja Savonlinnan museo Riihisaaressa on sen sijaan ollut suosittu vierailukohde. Se esittelee Saimaan järviluonnon lisäksi alueen kulttuurihistoriaa ja taidetta pysyvin ja vaihtuvin näyttelyin. Lisäksi Riihisaaressa on pidetty suosittuja tapahtumia ja se valittiin toukokuussa Vuoden Museo 2023 -kilpailun voittajaksi. ”Tammi-heinäkuun 2023 välisenä aikana Riihisaari on ylittänyt viime vuoden käyntimäärät”, iloitsee asiakaspalvelupäällikkö Teppo Loikkanen Metsähallituksesta.  

Punkaharjun jälkeen suosituin luontokohde Saimaalla on Haukivedellä sijaitseva Linnansaaren kansallispuisto. Heinäkuun 2023 loppuun mennessä käyntimääriä Linnansaaressa oli kertynyt 24 800. Viime vuoden tilanteeseen verrattuna määrä on samalla tasolla.  

Heinäveden ja Enonkosken rajalla sijaitseva Koloveden kansallispuisto on uhanalaisen saimaannorpan suojelun vuoksi ensisijaisesti kesäkohde, ja erityisesti melojien suosima puisto. Sen käyntimäärissä oli tammi-heinäkuussa 2023 pientä laskua. ”Luultavasti sateinen heinäkuu ja polttoaineen kalleus ovat tänä kesänä verottaneet veneilijöiden ja melojien käyntimääriä”, Loikkanen tuumii.  

Retkeilypalvelut parantavat matkailun liiketoimintaedellytyksiä 

Saimaan kohteissa on pystytty viime vuosina korjaamaan palvelurakenteita erillisrahoituksen turvin. Esimerkiksi Linnansaaressa ja Punkaharjun Tutkimuspuistossa on parannettu muun muassa reittien viitoitusta ja opasteita ja linjattu esteettömiä reittejä. Kuluneen kesän aikana myös Koloveden Hirviniemen taukopaikalle on valmistunut esteetön kanoottilaituri, puuliiteri ja huussi.  

”Esteettömien retkeilyrakenteiden toteuttaminen mahdollistaa luontokohteisiin pääsyn myös esimerkiksi pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa”, kertoo virkistyskäytön asiantuntija Leo Parkkonen Metsähallituksesta. 

Käyntimäärien vertailu Saimaan alueen luontokohteissa tammi-heinäkuu v. 2023 ja v. 2022

Lisätietoja