Luontoon.fi uutiset

Ninka Reitun vastuullisen retkeilyn satukirja Myrsky ja Saana metsässä ilmestyy ruotsiksi 26.8.2023

Kirjailija Ninka Reittu on kirjoittanut ja kuvittanut Metsähallitukselle vastuulliseen retkeilyyn innostavan lastenkirjan ”Myrsky och Saana i skogen: Sagor om etikett i frifluftslivet” (Myrsky ja Saana metsässä: Retkietiketti-satuja). Kirja ilmestyy ruotsiksi Suomen luonnon päivänä 26.8.2023. Julkistamistilaisuus pidetään Suomen luontokeskus Haltiassa. Kaikilla satujen maailmasta kiinnostuneilla on mahdollisuus kuulla satuja kello 12 ja 13 alkavissa satuhetkissä. Ja satuhetkien välissä kirjailija Ninka Reittu kertoo kirjan syntyprosessista.

Pipopäinen nainen katsoo kohti kameraa. Taustalla on talvinen metsä.
 

Ninka Reitun ihastuttavat tarinat ja piirroskuvat kuljettavat luonnon helmaan Myrskyn, Saanan, Koira Koikkalaisen ja Onni-vaarin seurassa. Satujen tarkoituksena on innostaa lapsia luontoon ja samalla kertoa, miten luonnossa liikutaan luontoa ja toisia retkeilijöitä kunnioittaen. Metsähallituksen Luontopalvelut haluaa satukirjalla huolehtia tulevien sukupolvien kasvattamisesta luontoa kunnioittavaan retkeilyyn.

”Myrsky ja Saana metsässä” -kirja on suunnattu 3–6-vuotiaille retkeilijän aluille. Ruotsinkielinen kirja ilmestyy 26.8. myös Metsähallituksen Luontoon.fi-sivuilla kaikkien käyttöön. Kirja ilmestyy myöhemmin syksyllä myös pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi. Suomeksi kirja on julkaistu jo aikaisemmin. 

”Haluamme kannustaa lasten vanhempia, luontoretkien järjestäjiä, yhteistyöyrityksiämme, päiväkoteja, kerhojen vetäjiä, perhepäivähoitajia, neuvoloita, partioita ynnä muita ottamaan kirjan aktiiviseen käyttöön lasten satuhetkissä ja retkiin valmistautumisessa. Satujen avulla voi herättää keskustelua siitä, miten luontoretkellä kannattaa toimia. Parhaimmillaan sadut herättävät aikuisuuteen saakka kantavan kiinnostuksen ja rakkauden luontoon,” viestintäpäällikkö Tiina Hakkarainen Metsähallituksesta toivoo.

Retkietiketistä kerrotaan Metsähallituksen eri viestintäkanavissa. Eri-ikäisille luonnossa liikkujille viesti puetaan kullekin sopivaan asuun. Tärkeitä perusasioita ovat luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily - kun näitä koskevat säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle. 

Kuvataiteilija, lastenkirjailija ja sarjakuvapiirtäjä Ninka Reitun suosittuihin teoksiin lukeutuvat mm. Ystäväni Pulla Vehnänen, Sinä olet superrakas ja Messi ja Mysteeri -kirjat. Hän on kuvittanut myös muiden tekstejä, mm. Hannele Lampelan Prinsessa Pikkiriikki -kirjoja ja Kreetta Onkelin tekstejä. Reitun kirjoja on myyty useisiin maihin mm. Ruotsiin, Saksaan, Ranskaan, Tanskaan, Tsekkeihin ja Koreaan.

Lisätietoja