Luontoon.fi uutiset

Leivonmäen kansallispuistossa vietetään 20-vuotisjuhlia ja Koskikaran luontopolun avajaisia

Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry järjestää sunnuntaina 11.6.2023 Rutalahden Letkaliiterissä musiikillisen tapahtumapäivän, jolla juhlistetaan 20-vuotiasta kansallispuistoa. Lavalla nähdään Auno, Myyttikestit Duo, Eva Vikman ja Hehewuti. Samalla vietetään myös Koskikaran uusitun luontopolun avajaisia. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Retkeilijä katsoo vuolaasti virtaavaa jokea joen yli kulkevalla puusillalla. Kuvan etualalla kukkivat rentukat.
 

Leivonmäen kansallispuiston 20-vuotisjuhlaa vietetään Rutalahden Letkaliiterillä sunnuntaina 11.6. kello 11.30–15.30 musiikillisissa merkeissä. Ensiesiintymisensä saa Lauluntekijöiden Laululiiteri esityksellään Tarinoita lauluista sekä lauluja tarinoista. ”Leivonmäen kansallispuiston ystäväyhdistys on ollut merkittävässä roolissa kansallispuiston elävöittäjänä ja tunnetuksi tekijänä – on hienoa kokoontua yhdessä juhlimaan puiston menestyksekästä taivalta”, kertoo virkistyskäyttöpäällikkö Tuula Peltonen Metsähallituksesta.  

Koskikaran kierros -luontopolku on noussut uuteen loistoon ja suosioon 

”Koskikaran kierros on Leivonmäen kansallispuiston helmi kuohuvine koskineen. Sen retkeilyrakenteet olivat päässeet huonoon kuntoon, mutta viime vuosien kunnostustyöt ovat nostaneet reitin aivan uuteen suosioon. Reitillä on uusittu siltoja, pitkospuita ja reittimerkintöjä, polkua on kestävöity ja viimeisimpänä valmistui pysäköintialue”, kertoo virkistyskäytön erityisasiantuntija Maija Mikkola.  

”Näihin kunnostuksiin on saatu tukea ELY-keskukselta, Joutsan kunnalta ja eduskunnan myöntämistä jakovaroista. Kesäkuun alkupuolella pystytetään vielä saapujia ohjaavat opasteet ja kartat sekä uudet luontopolkutaulut, joihin rahoitus saatiin Osuuskauppa Keskimaan Ilo auttaa 2023 -kampanjasta. Uudet luontopolun taulut kertovat Rutajoen luonnosta ja sen erittäin mielenkiintoisesta historiasta. Rutalahden kyläläiset ovat tallentaneet huikean arvokasta tarinaperintöä, johon pääsee nyt kurkistamaan luontopolkutaulujen kautta”, iloitsee Mikkola.  

Rutalahteen pääsee tänä kesänä myös laivalla Jyväskylästä 

Tänä kesänä Rutalahteen on mahdollista saapua Jyväskylästä myös laiva m/s Suomen Suvella (11.6. ja 13.8.). Rutalahden satama oli aikanaan vilkas kuljetusten keskus. Sieltä kuljetettiin puuta ja sahatavaraa vientiin ja matkustajia mm. Lahteen ja Jyväskylään. Rutalahden satamasta on noin kilometrin kävelymatka Koskikaran kierroksen alkuun. Laiva viipyy satamassa kolme tuntia, joten Koskikaran kierroksen ehtii halutessaan kiertää vaikka kokonaan. 

Leivonmäen piirretyssä tunnuksessa kehrääjä istuu männyn oksalla. Juhlatunnukseen lisätty vuodet 2003-2023.20-VUOTISJUHLAN OHJELMA SUNNUNTAINA 11.6. 

11.30–12 Folkpopmuusikko Auno esiintyy 
12–13 Keittolounas ennakkovaraajille (10 €), varaukset viimeistään 4.6.2023: janika.tanni(at)gmail.com 
12.45–14 Opastettu kävelyretki Koskikaran kierroksen alkupuolelle (lähtö ja paluu Letkaliiteristä, kävelymatka yht. n. 2,5 km) 
13–14 Lauluntekijöiden Laululiiteri esittää tarinoita lauluista sekä lauluja tarinoista (ensiesiintyminen). Lavalla nähdään Myyttikestit Duo, Auno ja Eva Vikman. 
13.30 Lapsille vesiraketti-ohjelmanumero Letkan pihalla 
14–15 Juhlahetki, jossa tervehdyksen tuojina mm. Ympäristöministeriön ja Metsähallituksen edustajat. 
15 Kahvitarjoilu 
15–15.30 Hehewuti esiintyy tilaisuuden päätteeksi
Keskimaan tietovisaan osallistujien kesken arvotaan Ilo auttaa -halkaisukirves 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja