Luontoon.fi uutiset

Korteniemen perinnetilan puintitalkoot ja Liesjärven kansallispuiston polut kutsuvat Suomen luonnon päivänä 26.8.2023

Lähde Suomen luonnon päivänä 26.8. patikoimaan Liesjärven kansallispuiston ikimetsään, tutustu Korteniemen perinnetilan kulttuuriympäristöön tai osallistu puintitalkoisiin.

Perinteiseen pellava-asuun pukeutunut mies pitää käsissään itseään paljon pidempää ruislyhdettä.
 

Korteniemen perinnetilalla, Liesjärven kansallispuistossa viljellään aunuslaista alkuperää olevaa maatiaisruista. Ruokaviraston päätöksellä Korteniemi on tämän vanhan maatiaisrukiin virallinen ylläpitäjä. Suomen luonnon päivää vietetään Korteniemen perinnetilalla talkoiden merkeissä, puimalla aiemmin elokuussa leikattua ja riihessä kuivattua ruista. Puiminen tapahtuu riihessä lyhteitä seinään lyömällä ja puintihuoneessa varstoilla hakkaamalla. Talkooväki on oikein tervetullutta töihin! Työ on helppoa, mutta hidasta ja vähän pölyistä. Puintiin osallistuvien on hyvä pukeutua joutilaisiin vaatteisiin ja ottaa myös vaihtovaatteet mukaan.  

Loppukesä ja syksy on oivallista retkeilyaikaa, kun on vielä valoa ja lämpöä, eikä hyttysistä ole enää kiusaa. Elokuun yöt tähtineen, lepakoineen ja kiiltomatoineen sävähdyttävät varmasti. Liesjärven kansallispuiston vaihtelevassa maastossa voi retkeillä erilaisilla polkureiteillä. Kansallispuistossa on tulentekopaikkoja, kolme telttailualuetta, laavu, kota sekä kaksi vuokrakämppää. Nyt kannattaa kokeilla yöpymistä ulkona! Liesjärvellä on Etelä-Suomen pisin, eli noin 4 km pitkä esteetön reitti. 

Iltapäivästä alkaen Korteniemen perinnetilalla kaikki halukkaat pääsevät nauttimaan 125-vuotiaan savusaunan löylyistä. Puintitapahtuma ja tila eläimineen on avoinna Suomen luonnon päivänä eli lauantaina 26.8.2023 kello 11-17. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tuvassa toimii päivän ajan lounaskahvila, jossa on tarjolla syksyisiä ruokia: borssikeittoa, puolukkavispipuuroa ja Suomen luonnon päivän herkkua eli mustikkapiirakkaa.  

Lyhyesti: Suomen luonnon päivänä, lauantaina 26.8. kello 11-17 Korteniemen perinnetilan riihessä puidaan ruista, savusauna lämpimänä ja kaikkien nautittavana iltapäivän ajan sekasaunaperiaatteella. Lounaskahvila. Tervetuloa! 

Lisätietoja