Luontoon.fi uutiset

Kevon luonnonpuisto Pohjois-Lapissa on nyt roskaton retkikohde

Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaa Pohjois-Lappiin tulevia retkeilijöitä, että omat roskat pitää kantaa jatkossa itse pois Kevon luonnonpuistosta. Roska-astioita ei enää löydy Kevon luonnonpuiston taukopaikoilta. 

Minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa myös pois. Tämä laajasti muualla Lapin retkeilykohteissa jo käytössä oleva periaate on nyt käytössä myös Kevolla.

Mies kävelee kesäisessä tunturimaisemassa polkua pitkin.

– Jätteiden kuljetuksiin liittyvä maastoliikenne rasittaa luontoa. Kuljetukset myös maksavat ja rahat ovat pois retkeilyrakenteiden ylläpidosta. Roskikset itsessään kannustavat ihmisiä jättämään jätteitä luonnonpuistoon retken aikana. Hieno asia on, että retkeilijämme arvostavat tunturiluontoa, kunnioituksen kautta roskattoman retkeilyn periaatteita on helppo toteuttaa, asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallituksen Luontopalveluista perustelee muutosta. 

Jätepisteet löytyvät Kevon reittien lähtöpisteistä Sulaojalta ja Kenesjärveltä.

Roska-astiattomista taukopaikoista on jo aiemmin hyviä kokemuksia Lapissa esimerkiksi Pallas-Yllästunturin, Pyhä-Luoston ja Sallan kansallispuistoissa. Myös Urho Kekkosen kansallispuistossa roska-astioita on poistettu kevään aikana tuvilta ja taukopaikoilta. 

Kevon kanjonimainen rotkolaakso on herkkää tunturiluontoa – liikkuminen sallittu kesällä vain merkityillä reiteillä

Kevon luonnonpuistossa retkeilijä voi kokea Lapin luonnon jylhimmillään. Luonnonpuistossa sijaitsee yli 40 km pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä kanjonimainen rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa Kevojoki.

Retkeilijälle tarjolla on kaksi merkittyä ja melko vaativaa retkeilyreittiä. Kuivin uusi, keväällä valmistunut autiotupa sijoittuu tunturireitin varrelle. Luonnonpuistot ovat kansallispuistoja tiukemmin suojeltuja luonnonsuojelualueita.

– Siksi liikkuminen Kevolla kesäkaudella, eli tämän viikon torstaista alkaen, on sallittu vain merkittyjä reittejä pitkin. Rajoitusten tavoitteena on suojella Kevon kanjonia ja sitä ympäröivää herkkää tunturiluontoa, Tuovinen sanoo.

Käyntejä Kevon luonnonpuistossa oli viime vuonna reilu 4 600 käyntiä. Koronavuonna 2021 käyntejä oli historiallisen paljon, lähes 8 200 käyntiä. Keskimääräinen vierailun kesto luonnonpuistossa on neljä vuorokautta.

Lisätietoja

Aiheesta aiemmin: