Luontoon.fi uutiset

Viimeisetkin roska-astiat poistuvat parhaillaan Suomen suosituimmasta kansallispuistosta

Metsähallituksen Luontopalvelut on poistanut kevättalven aikana viimeisiä roska-astioita Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta Hetta-Pallas-vaellusreitiltä. Kesän retkeilykauden alkaessa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston taukopaikoilla, autio- ja varaustuvilla ei ole enää roskiksia.  

Roska-astioita kelkan kyydissä.

Periaate jatkossa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on, että minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa myös pois. Roskattomasta retkeilystä hyötyvät niin kansallispuiston luonto kuin retkeilijät. 

Työntekijällä käsissään roska-astia. Maassa vieressä useita roska-astioita.–  Roskaton retkeily vähentää huoltoajoa kansallispuistossa ja sitä kautta melua, päästöjä ja maaperän kulumista. Luonnon lisäksi säästyy rahaa ja työtä, joka voidaan suunnata palveluiden ja reittien parantamiseen - kävijöiden iloksi. Olemme huomanneet, että roskikset itsessään houkuttelevat ihmisiä jättämään roskia taukopaikoille, kenttäpäällikkö Inari Ylläsjärvi Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo. 

Retkeilijä voi lajitella roskat reittien lähtöpaikoilta löytyviin ekopisteisiin. Ekopisteet löytyvät Yllästunturin, Pallastunturin ja Tunturi-Lapin luontokeskuksista sekä Pyhäjärven ja Totovaaran lähtöpaikoilta. Ruoantähteet ja muut biojätteet voi jättää taukopaikan kuivakäymälään. 

Myös muualla Lapin kansallispuistossa roskikset vähenevät, osassa niitä ei ole ollut pitkään aikaan 

Roska-astiattomista taukopaikoista on jo hyviä kokemuksia Lapissa esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuiston päiväreiteillä sekä Pyhä-Luoston ja Sallan kansallispuistoissa. Myös Urho Kekkosen kansallispuistossa roska-astioita on poistettu tämän kevään aikana suurimmasta osasta tupia ja taukopaikkoja. 

–  Sekä retkeilijät että kansallispuistossa toimivat työntekijät arvostavat kansallispuistoja, ympäröivää luontoa, luontokeskuksia ja palveluja, joita Luontopalvelut pystyy tuottamaan kansallispuistossa. Kunnioituksen kautta roskattoman retkeilyn periaatteita on helppo toteuttaa, Ylläsjärvi sanoo.   

Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tärkein tehtävä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia ja rentoutua luonnossa. Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää kansallispuistojen toimintaa. 

Eränkävijöistä tuttu Mikko Karjalainen: ”Olen luonnolle velkaa sen, että kerään pois myös muiden roskia” 

Eränkävijöistä ja Youtubesta tuttu retkeilyvaikuttaja Mehtämikko, eli Mikko Karjalainen on yksi monista retkeilijöistä, joka haluaa omalla esimerkillään kannustaa luonnossa liikkujia roskattoman retkeilyn periaatteisiin. 

– Kun ensimmäistä kertaa kuulin, että taukopaikkojen roskikset poistuvat, olin vähän skeptinen. Mietin, että löytyvätkö roskat sitten luonnosta, kun roskiksia ei ole. Mutta tottahan se on, että jo roskis itsessään kannustaa ihmisiä jättämään roskia taukopaikoille, eikä erämaassa kuulu olla roskakuskeja samalla tavalla kuin kaupungeissa, Mikko Karjalainen sanoo.  

Karjalainen on tehnyt Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa yhteistyössä videon Hetta-Pallas-vaellukselta (youtube.com), jossa hän tuo roskaamiseen liittyviä asioita esille.

Yli kymmenen vuotta aktiivisesti vaeltanut Karjalainen on huomannut, että korona-ajan vaellusbuumi on tuonut valitettavaa kertakäyttökulttuuria retkeilyyn esimerkiksi Ruotsissa.  

– Minusta oli aivan älytöntä lukea, että Ruotsissa Kebnekaisella suositut vaelluspaikat täyttyivät kertakäyttöteltoista. Kävijät kai ajattelivat, että henkilökunta kerää teltat pois. Itselleni vastaan on reissuillani tullut esimerkiksi hylätty kylmälaukku. Oma periaatteeni on, että kerään vaeltamassa ollessani pois myös muiden roskia, näin annan jotain pientä luonnolle myös takaisin upeita elämyksisiä vastaan, Karjalainen kertoo.  

Metsähallituksen Luontopalvelut kannustaa muitakin retkeilijöitä ottamaan mukaan retkelle pienen pussin, johon voi kerätä luonnossa vastaan tulevia roskia. Metsähallituksen Luontopalvelujen Instagram-tili @Luontoon.fi jakaa luonnossa liikkujien roskien keräämiseen liittyviä päivityksiä, jos niissä on käytetty aihetunnistetta #retkiroskahaaste.  

Mehtämikon luontoiltoja Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa huhtikuussa  

Mikko Karjalainen tarinoi Tunturi-Lapissa järjestettävissä luontoilloissa huhtikuussa. Retkeilyä tuntureilla -luontoilloissa kuulet muistoja Karjalaisen vaelluksilta ja saat tietää, millaista on vaellussomen tekeminen ja siihen liittyvät haasteet. Luontoilloissa esillä on myös roskaton retkeily.  

  • 11.4. klo 18 Pallaskota, Pallastunturin luontokeskus 
  • 12.4. klo 18 Tunturi-Lapin luontokeskus 
  • 13.4. klo 18 Yllästunturin luontokeskus Kellokas 

Lisätietoa