Luontoon.fi uutiset

Elävää perintöä Liesjärven kansallispuistossa Kyynäränharjun perinnepäivänä 25.7.2023

Tervetuloa Kyynäränharjun perinnepäivään tiistaina 25.7.2023 klo 13–19 nauttimaan suomalaisesta luonnosta ja yhdessä olosta saunan, erätaitojen ja metsärentoutumisen äärellä. Liesjärven kansallispuistossa järjestettävä kaikille avoin perinnetapahtuma juhlistaa Kulttuuriympäristöpäivien (European Heritage Days) vuoden 2023 teeman mukaisesti elävää perintöä. Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä - tapoja, taitoja ja tarinoita, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle. 

Puinen silta ylittää kapean vesistön.
 

Kyynäränharjun perinnepäivä järjestetään Liesjärven kansallispuiston tunnetuimman luonnonnähtävyyden, matalan ja hiekkarantaisen Kyynäränharjun läheisyydessä. Tapahtumapaikkana on Kyynäränharjun pohjoispäässä, Kyynäräjärven rannalla, sijaitseva Hyypiön kämppä pihapiireineen. Hyypiön kämppä on vanha Metsähallituksen suonkuivatusosaston asuinkämppä, joka suunniteltiin ja rakennettiin erityisesti työnjohdon tarpeisiin. Rakennus on saanut vaikutteita 1900-luvun alun huvilarakentamisesta. Nykyisin se on käytössä vuokratupana. 

Hirsirakennus, jonka taustalla on syksyistä metsää. Talon edessä on mies ja pyörä.

Perinnepäivän tapahtumassa Hyypiön kämpässä on avoimet ovet. Tutustua voi hyvin elävästi myös Hyypiön pihapiirissä oleviin saunoihin. Savu- ja puusauna ovat lämpiminä ja käytettävissä klo 14 alkaen. Kalastusperinnettä ylläpidetään mato-onkikilpailulla palkintoineen. Lasten sarjassa palkintona on Metsähallituksen tuotteita ja yleisen sarjan palkinnot tarjoaa 60-vuotisjuhliaan viettävä Finlandia-Uistin. Tarjolla on myös perinteistä suomalaista kesäruokaa, muurinpohjalettuja, Tammelan Marttojen paistamana (säävaraus). Tapahtuman päättää ohjattu rentouttava metsäretki ja Kyynäränharjun historiaa esittelevä opastettu kävelyretki. 

Tapahtuma on osa Hämeen Härkätiepäivää, jolloin Härkätien varrella järjestetään useita paikallista kulttuuria, kohteita ja palveluita esitteleviä tapahtumia. Tapahtuma juhlistaa samalla myös Tammelan 600-vuotista historiaa. 

Tapahtuman järjestää Maaseuturahaston rahoittama Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanke (2022–2024), jota toteuttavat LAB-ammattikorkeakoulu ja Metsähallituksen Luontopalvelut. Hankkeessa kootaan Kanta- ja Päijät-Hämeen keskeisiin luontokohteisiin liittyvää kulttuuriperintötietoa, kehitetään siihen liittyvää tuotteistamista sekä lisätään kohteiden ja palvelujen näkyvyyttä mm. tapahtumatoiminnan avulla. 

Lisätietoja

Logoja: LAB; Metsähallitus ja maaseuturahasto.