Korteniemen tapahtumia 2023

Korteniemen leivontapäivä 20.5.2023 klo 11-17

Korteniemen perinnetilan kesän ensimmäinen tapahtuma on lauantaina 20.5.2023 järjestettävä ruisleivän leivontapäivä. ”Leivomme 1910-luvun tyyliin perinteisiä ruisreikäleipiä tilalla kasvatetusta Aunus-rukiista. Ruis leikataan viikatteilla, kuivataan kuhilailla ja puidaan varstoilla riihessä. Tilalla on Ruokaviraston myöntämä oikeus ja vastuu ylläpitää tätä alkuperäiskasvilajiketta”, korostaa tilan emäntä Outileena Uotila. Korteniemen tuvassa kaikki halukkaat saavat tulla leipomaan ruisleipää. Tapahtumapäivänä on tilalla myös kahvila.

Leipomisen tuoksu, tumman tuvan tunnelma ja maistiaisia tarjolla. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Nainen leipoo ruisleipää tuvan pyödän äärellä. Taustalla on kangaspuut.
 

Perinnepäivän pellavatalkoot 10.6. klo 11-17

Tänä vuonna perinnepäivää vietetään pellavan työstön merkeissä. Riihellä loukutetaan, lihdataan ja häkilöidään pellavaa, jotta saadaan erotettua varsien puuaines kuidusta. Lopulta pellavanipusta, eli sormellisesta jää käteen hienoin aivina, josta rukilla tehdään hienoa pellavalankaa. Karkeammasta rohdinkuidusta tehdään esimerkiksi säkkikangasta. 

Tervetuloa mukaan oppimaan pellavan eri työvaiheita. Vapaa pääsy!

Heinäpäivä 8.7.2023 klo 11-16

”Heinäpäivä poutapäivä, kuuma, kirkas koittaa. Ruohoisella pientareella heinäsirkka soittaa…” Vanhan kansakoulun lukukirjan sivuilla on taannoin ollut kuvaava runo perinteisestä heinänteosta. Korteniemen perinnetilalla heinän teon makuun päästään lauantaina 8.7. klo 11 – 16. Talkoissa niitetään viikatteilla ja haravoidaan jo aikaisemmin niitetty heinä kasoille, joista se nostetaan heinähangoilla seipäille. Raskaimpia työvaiheita ovat niitto ja heinäseipäiden pystyttäminen, tapinlaittajan työ sopii lapsillekin.

Jos heinänteko ja mukavassa talkooporukassa työskentely kiinnostaa, kannattaa ilmoittautua ennakkoon osoitteeseen outileena.uotila(at)metsa.fi viimeistään 7.7. Kerrothan myös ruokavaliosi ilmoittautumisen yhteydessä. Talkoolaisille talo tarjoaa ruoan, pesulle pääsee rantasaunalle tai Liesjärveen pulahtamalla.

Vapaa pääsy. Lämpimästi Tervetuloa Heinäpäivää viettämään Korteniemen perinnetilalle!

Pelto, jossa on heinää seipäillä ja ihmisiä heinätalkoissa.
 

Hiilipiirustuspäivä 9.7.2023 klo 11-17

Hiilipiirustuspäivän aikana voi opetella valmistamaan itse piirustushiiltä ja kokeilla hiilellä piirtämistä. Hiilipiirustusnäyttely päivän tuotoksista on esillä koko päivän.

Hiilipiirustuspäivä juhlistaa jo etukäteen Suomen kuvataiteen päivää, jota vietetään 10.7.

 

Lasten perinnepäivä 19.7.2023 klo 11-17

Liesjärven kansallispuiston Korteniemen perinnetilalla lapset pääsevät töihin lasten perinnepäivänä kokeneiden talkoolaisten opastamina. Päivän aikana pääsee mm. rapsuttelemaan lampaita ja oppimaan asioita kotieläimistä ja niiden hoitamisesta. Talon väen apuna voi punoa köyttä vaikka hyppynaruksi tai keppihevosen suitsiksi.

Lasten perinnepäivässä perheet pääsevät tutustumaan ruisleivän syntyyn vanhasta tarinasta alkavan pihasuunnistuksen myötä. Samalla kun opitaan ruisleivän syntyvaiheet rukiin viljelystä alkaen, tilan rakennukset tulevat tutuiksi. Lisäksi voi puuhailla monenlaista omatoimisesti, kuten askarrella perunaeläimiä, leikkiä lykkypyöräjuoksua, heittää renkaita ja kävellä puujaloilla. Lasten perinnepäivä on koko kesän iloisimpia ja vilkkaimpia päiviä. Tapahtumäpäivänä on mahdollisuus myös ostaa kahvia ja/tai lähi- ja luomuruokaa.

Lämpimästi Tervetuloa kokemaan ja nauttimaan tilan tunnelmaa koko perheen voimin!

Kaksi tyttöä pesee pyykkiä pihamaalla. Heillä on välissään pyykkisoikko. Taustalla on nainen pyykkäämässä sekä heinää seipäillä.
 

Rukiin puinti 26.8.2023 klo 11-17

Korteniemen perinnetilalla Tammelassa puidaan ruista talkoilla Suomen luonnon päivänä, lauantaina 26.8. kello 11–17. Rukiin puintitalkoissa ruis puidaan riihessä varstoilla. Työ on pölyistä ja hikistäkin puuhaa, mutta työ kiittää tekijäänsä. Hyötyliikunnastakin puintitalkoo käy oikein mainiosti.

Perinnetilan vierailijat voivat osallistua rukiin puintiin tai ihan vain katsella, kuinka ruista ennen vanhaan puitiin. Tapahtumapäivänä on mahdollisuus myös ostaa kahvia ja/tai lähi- ja luomuruokaa. Vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Kolme ihmistä sisällä riihessä käsittelemässä ruislyhteitä.
 

Kulttuuriympäristöpäivä 9.9.2023 klo 11-17

Korteniemen perinnetilalla vietetään kulttuuriympäristöpäivää lauantaina 9.9.2023. Korteniemen perinnetilan 25 v. juhlavuoden kunniaksi poltetaan tervahauta. Muu ohjelma tarkentuu myöhemmin. Järjestelyissä mukana Liesjärven kyläyhdistys. Vapaa pääsy, Tervetuloa!

Kesäinen maisema, jossa pellon takana on puinen päärakennus ja pienempi rakennus sekä vinttikaivo. Pellon vierellä on riukuaita.
 

Sadonkorjuun kiitosjumalanpalvelus 17.9.2023 klo 13-15

Liesjärven kansallispuistossa Korteniemen perinnetilan läheisellä harjulla hiljennytään sunnuntaina 17.9.2023 klo 13 sadonkorjuun kiitosjumalanpalvelukseen. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Tammelan seurakunnan kanssa.

Lämpimästi tervetuloa!

Vanha ouinen talo, jonka päädyssä on ruskan värjäämä puu. Talon vierellä pihamaalla on ihmisiä.
 

Joulurauha 20.12.2023 klo 18-20

Tule ja hiljenny jouluun Liesjärven kansallispuistossa Korteniemen tunnelmallisella perinnetilalla 20.12.2023 alkaen klo 18. Pihapiirissä hiljennytään jouluhartauteen ja lauletaan tuttuja joululauluja. Polku pihapiiriin on valaistu kynttilälyhdyin. Kannattaa pukeutua lämpimästi ja ottaa mukaan myös oma lyhty näyttämään tietä perille.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Sydämellisesti Tervetuloa.

Ulkoa katsottuna ikkunan läpi sisällä näkyy tuvan pöytä, jolla on kynttelikössä palavat kynttilät ja kahvitarjottavaa.