Luontoon.fi uutiset

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen nostaa lipun salkoon Suomen luonnon päivänä Suomen luontokeskus Haltiassa

Suomen luonnon päivän virallinen lipunnosto tapahtuu Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiassa. Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen nostaa lipun salkoon lauantaina 26.8. kello 11. Lipunnoston yhteydessä kuullaan lauluntekijä, popkanteletar Ida Elinan musiikkiesitys. Haltiassa juhlistetaan koko päivän ajan Suomen luontoa, jossa kaikki voivat retkeillä ja vahvistaa omaa ja läheistensä hyvinvointia.

Suuri puuvuorattu rakennus, jonka piha-alue on laatoitettu.
 

”Me suomalaiset arvostamme Suomen ainutlaatuista luontoa. Tänä vuonna Suomen luonnon päivä on ensimmäistä kertaa vakiintunut liputuspäivä. Olen iloinen, että pääsen nostamaan lipun salkoon juhlapäivän kunniaksi ja toivon, että mahdollisimman moni muu tekee samoin. Suomen luonto on juhlapäivänsä ansainnut,” ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo. 

Haltiassa on Suomen luonnon päivänä tapahtumia koko perheelle kello 10-20. Voit lähteä lataamaan perheesi luontoon maksuttomille opastetuille retkille Nuuksion kansallispuistoon tai seikkailulle Skutsirastille. Pääset nauttimaan luonnon hyvinvointivaikutuksista Metsämieliretkellä eco-training-harjoitteiden avulla, ja ravintola Haltia tarjoilee juhlapäivän kunniaksi illalliseksi planetaarista ruokaa.

Kirjailija Ninka Reittu on kirjoittanut ja kuvittanut vastuulliseen retkeilyyn innostavan lastenkirjan.  ”Myrsky och Saana i skogen: Sagor om etikett i frifluftslivet” -kirja ilmestyy ruotsiksi Suomen luonnon päivänä. Kaikilla satujen maailmasta kiinnostuneilla on mahdollisuus kuulla satuja kello 12 ja 13 alkavissa satuhetkissä Haltian Galleriassa. Ja satuhetkien välissä kirjailija Ninka Reittu kertoo kirjan syntyprosessista. Kirjanjulkistamistilaisuudessa on tarjolla mustikkapiirakkaa ja mehua.

Luontokuvaajat Jorma Luhta ja Markus Varesvuo pitävät tunnin pituisen yleisöesityksen tunturipöllöstä Haltia-salissa kello 14. Tunturipöllö on kasvattanut poikasen lentokykyiseksi Suomessa viimeksi vuonna 2015. Havainnot osoittavat ison valkoisen pöllön ilmastonmuutoksen uhriksi. Kuvillaan Luhta ja Varesvuo haluavat välittää näkemäänsä ja kokemaansa näistä elävistä aarteista ja niiden maailmasta.

Päivä huipentuu Ilveskuiskaajan ennakkonäytökseen Haltia-salissa. Dokumenttielokuvassa raumalainen Hannu seuraa ilvesten liikkeitä riistakameroiden kautta, ja heidän välilleen muodostuu epätavanomainen suhde.

Lisätietoja