Luontoon.fi uutiset

Uudistunut Sataman polku vie historiallista reittiä Ukko-Kolin huipulle

Kolin kansallispuistossa on uudistettu viime vuoden aikana retkeilyreittejä osana puiston opastusviestinnän kokonaisuudistusta. Tälle kesälle on uudistunut Suomen vanhimmaksi merkityksi luontopoluksi sanottu Sataman polku, joka kuljettaa uusin kohdeopastein kareliaanitaiteilijoiden ja ensimmäisten matkailijoiden jalanjäljissä Kolin ikonisimpien maisemien äärelle.

Kaksi retkeilijää astumassa metsäpolulle. Taustalla näkyy satama-aluetta.

Sataman polku on vaativa, 2,1 kilometriä pitkä yhdensuuntainen reitti, joka kiipeää Kolin satamasta Ipatinvaaran rinnettä Ukko-Kolin rakastetuimmalle maisemapaikalle. Matkalla ylös voi ihailla kansallispuiston vanhinta metsää, joten reitillä voi tutustua kulttuurihistorian lisäksi myös monimuotoisen luonnon erityispiirteisiin.

Sataman polku sopii kaikille kulttuurihistoriasta ja taiteesta kiinnostuneille peruskuntoisille retkeilijöille. Reitillä on suuria korkeuseroja, mutta polut ovat suurimmalta osin leveitä ja suhteellisen helppokulkuisia. Satamassa retkeilijöitä palvelee Alamajan rakennuksessa toimiva Kolin Satamaravintola ja Yläpihalla Break Sokos Hotel Kolin hotelli-ravintola sekä Kolin luontokeskus Ukko kahviloineen ja näyttelyineen.

Reitti on kulttuurihistoriallisesti arvokas, sillä se raivattiin jo vuonna 1896 helpottamaan satamasta Ylä-Kolille pääsyä. Vanhastaan Kolin huipuille kuljettiin Lieksan Vuonislahdesta laivalla Kolin satamaan ja siitä jalkaisin ylös. Noista ajoista muistuttaa satamassa Suomen vanhimpana pidetty maasto-opaste: suureen kiveen kaiverrettu Ukko-Kolin suuntaan osoittava sormi ja teksti ”Matkailiamaja 2 km”.

”On kiehtovaa ajatella, että tätä samaista reittiä Kolia ihailemaan ovat taivaltaneet kareliaanitaiteilijat, kuten Jean Sibelius, jo reilusti yli 100 vuotta sitten”, kertoo Kolin reittien tuotteistamisesta vastaava virkistyskäytön asiantuntija Emilia Kolehmainen.

Tänäkin kesänä historiallinen reitti Kolille toteutuu, kun M/S Marival II -alus aloittaa risteilyt Vuonislahden ja Kolin välillä 1.6.2023 alkaen.

”Koko retki onnistuu julkisilla kulkuvälineillä, sillä Vuonislahteen pääsee junalla vaikka Helsingistä asti”, Kolehmainen iloitsee.

Mikäli julkisilla kulkeminen ei onnistu, on autolla saapuvien ruuhkia helpottamaan juuri valmistunut uusi Sataman pysäköintialue 2 osoitteessa Rantatie 6. Pysäköintialueelle mahtuu lähes sata ajoneuvoa.

Sataman polkuun voi tutustua tarkemmin etukäteen Kolin kansallispuiston Luontoon.fi-sivustolla, josta löytyy tarkemman reittiselostuksen ja -esitteen lisäksi myös luontopolun erityispiirteitä ja vaativuutta avaavia valokuvia. Reitti löytyy myös Metsähallituksen ylläpitämästä maksuttomasta Retkikartta.fi-palvelusta, josta retkeilijä näkee kansallispuiston palvelurakenteet ja muut reitit.

Sataman polun kohdeopasteet on rahoittanut Beetles LIFE -suojeluhanke, jossa tehdään töitä metsän pienimpien eläinten turvaamiseksi muun muassa kunnostamalla uhanalaisten kovakuoriaisten elinympäristöjä myös Kolin metsissä ja soilla.

Tämän kesän aikana uusitaan vielä Ylä-Kolin alueen opasteet sekä retkeilyreittien lähtöpaikkaopasteet. Retkeilyreittien tuotteistamisen lisäksi Kolin kansallispuiston opastusviestinnän kokonaisuudistukseen kuuluvat muun muassa Kolin luontokeskus Ukon tila- ja näyttelyuudistukset. 

Lisätietoja