Luontoon.fi uutiset

Teijon kansallispuiston vilkas kesä avataan tapahtumapäivällä lauantaina 27.5.

- Kansallispuiston ja ruukkikylien suosio on vahvaa


Teijon kansallispuiston ja sitä ympäröivien ruukkikylien kesäkausi avataan lauantaina 27.5, jolloin järjestetään Ruukit ja Retket -tapahtumapäivä. Kesästä ja alkusyksystä odotetaan vilkasta, sillä Teijon kansallispuiston ja ruukkikylien vetovoima ei ole hiipunut.

Järvimaisema, jonka päälle on kirjattu tapahtuman ajankohta ja -paikka.

Ruukit & Retket -tapahtuma 27.5. on suunnattu kaikenikäisille ja kaikenlaisille ryhmille. Teijon kansallispuistossa voi osallistua opastetuille retkille, tutustua luontopolkuihin ja ihailla alueen upeaa luontoa. Ruukkikylissä Mathildedal, Teijo ja Kirjakkala odottavat taidenäyttelyt, käsityöpajat, musiikkiesitykset ja herkulliset ruokaelämykset.

Tapahtumapäivän aikataulut ja tarkemmat tiedot löytyvät tapahtuman verkkosivuilta osoitteesta tapahtumat.salo.fi. Ruukit & Retket -tapahtuman järjestäjinä ovat kansallispuiston hoidosta vastaava Metsähallitus, Teijon luontokeskusta hoitava NaturaViva, Salon kaupunki ja yrittäjät kustakin ruukkikylästä.

Teijon kansallispuisto vahvistaa alueen vetovoimaisuutta

Kansallispuistobrändi on lisännyt koko alueen matkailusuosiota. Vuoden 2022 käyntimäärä Teijon kansallispuistossa oli 94 800, ja kävijöitä tulee lähikuntia kauempaa. Vuosina 2021–2022 tehdyssä kävijätutkimuksessa käy ilmi, että paikallisia kävijöitä eli Kemiönsaaren ja Salon asukkaita oli vastaajista reilut 15 prosenttia. Loput kävijät tulevat muualta Suomesta, ja etenkin pääkaupunkiseutu ja Turku korostuvat lähtökaupungeista.

Kansallispuiston perustamisen myötä alueen paikallistaloudelliset vaikutukset ovat kasvaneet merkittävästi. Kävijöiden rahankäyttö lähialueella oli 1,65 miljoonaa euroa vuonna 2015 ja 3,6 miljoonaa euroa vuonna 2022. 

Kasvu kertoo siitä, että kansallispuisto houkuttelee yhä enemmän kävijöitä, jotka ovat valmiita käyttämään rahaa alueen palveluihin ja tuotteisiin. Tämä puolestaan edistää paikallisten yritysten kehitystä ja luo työpaikkoja alueelle.

Metsähallitus tekee laajaa yhteistyötä yritysten kanssa

Kansallispuiston tuomasta brändistä hyötyy laaja yritysrypäs majoitus- ja ravitsemussektorilta lähikauppaan sekä kansallispuiston hoitotöitä tekeviin yrityksiin. Metsähallitus on myös ulkoistanut osan toiminnastaan kestävää matkailua edistäville yrityksille. Ohjelmapalveluyritys NaturaViva aloitti vuonna 2020 Teijon kansallispuiston luontokeskuksen hoitajana. 

”Liiketoimintamme Teijolla on saatu käyntiin hyvin, vaikka pandemia-aika oli haastavaa. Yhteistyö Metsähallituksen kanssa on ollut sujuvaa. Keskinäinen yhteistyömme sekä yhteen hiileen puhaltaminen muiden matkailuyrittäjien kanssa vahvistaa koko alueen matkailupotentiaalia”, sanoo NaturaVivan toimitusjohtaja Jesse Marttila.  

Yritys vastaa Teijon luontokeskuksen palvelukokonaisuudesta, johon lukeutuvat asiakaspalvelun ja retkeilyneuvonnan lisäksi majoitus- ja ohjelmapalvelut, kota-, sauna- ja välinevuokraus, caravanpaikat ja kahvilatoiminta.

Lisätietoja