Luontoon.fi uutiset

Suomen luonnon päivä on huomenna ensi kertaa vakiintunut liputuspäivä

Elokuun viimeisenä lauantaina eli huomenna vietettävä Suomen luonnon päivä on tänä vuonna saanut vakiintuneen liputuspäivän statuksen. Se saatiin, koska suomalaiset alkoivat oma-aloitteisesti liputtaa Suomen luonnolle siitä lähtien, kun sisäministeriö suositteli liputusta Suomi100-juhlavuotena. Luonnolle liputtaminen onkin suomalaisten itsensä aikaansaama traditio. Suomi on toistaiseksi ainoa maa maailmassa, joka liputtaa luonnolle.

Suomen lippu liehuu salossa sinistä taivasta vasten. Lipun vieressä ovat tekstit: Suomen luonnon päivä 26.8.2023 ja Hyvää Suomen luonnon päivää.
 

Sisäministeriö muistuttaa, että hyvään liputuskulttuuriin kuuluu liputtaa vakiintuneina liputuspäivinä Suomen lipulla samaan tapaan kuin virallisinakin liputuspäivinä.

Suomen luonnon päivän ohjelmia ja teemoja koordinoiva ohjausryhmä toivoo, että mahdollisimman monen taloyhtiön, viraston, kesämökin ja muiden lipputankojen omistaja nostaa huomenna lipun salkoon luonnon kunniaksi. Virallinen Suomen luonnon päivän lipunnosto on Suomen luontokeskus Haltiassa, jossa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen nostaa lipun salkoon klo 11. Liputuksesta voi kertoa halutessaan somessa mm. aihetunnisteella #liputanluonnolle.

Tämän lisäksi jokainen voi kehitellä omia liputustapojaan rennosti ja pilke silmäkulmassa. Oman lempipuunsa tai lempinäkymänsä voi koristaa juhlapäivänä väliaikaisesti lipuin. Päiväkodit, koulut ja kerhot voivat innostua tekemään pieniä lippuja lähiluonnolleen, tai julkaista sosiaalisessa mediassa oman tapansa liputtaa.

Suomen luonnon päivää vietetään huomenna 11. kertaa. 

Suomen luonnon päivästä

  • Tavoitteena on luonnon arvostuksen lisääminen ja suomalaisten luontosuhteen vahvistaminen kaupungistuvassa yhteiskunnassamme.
  • Mustikkapiirakka on päivän virallinen leivos.
  • Avoin kaikille, jotka haluavat juhlistaa Suomen luontoa, epäpoliittinen, epäkaupallinen.
  • Päivää koordinoivassa ohjausryhmässä toimivat Metsähallituksen Luontopalvelut, Sitra, Suomen Latu, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökeskus ja Yle Luonto.

Lisätietoja