Luontoon.fi uutiset

Ruunaan retkeilyalueella tulistellaan kunnostetuilla tulentekopaikoilla

Ruunaan retkeilyalueella on rakennettu koko kesä. Taukopaikkoja on peruskorjattu Murrookoskella, Onkilammella, Haapaniskalla ja Saunaniemessä. Neitijoen ja Tetripuron sillat sekä Onkisuon pitkospuut on korjattu. Ja Neitikosken esteettömän reitin peruskorjaus on aloitettu tänä syksynä lankkupolun alkupäästä. 
 
Lankkupolun alussa kyltti Työmaa-alue Asiattomilta pääsy kielletty. Kaksi työntekijää on kumartuneena kauempana lankuilla.”Ruunaan retkeilyalueen maastorakenteita, opastusta ja kalastuksen vaatimia rakenteita kunnostetaan kolmivuotisessa kehittämishankkeessa. Työt käynnistyivät tänä vuonna ja jatkuvat vuoden 2025 loppuun saakka”, projektipäällikkö Anne Kekkonen Metsähallituksesta kertoo. 
 
Parhaillaan suunnitellaan esimerkiksi Siikakosken esteetöntä reittiä ja esteetöntä kalastuslaituria, jonka rakentaminen alkaa mahdollisesti jo tulevana kesänä. Maastopyöräreittejä on suunniteltu tämän kesän aikana ja kehitystyötä jatketaan Lieksan kaupungin kanssa. Opasteiden uusinta on aloitettu ja mobiilisti toimivaa luontoseikkailua kehitetään.  

Rakennustyöt kannattaa huomioida syksyn retkiä suunniteltaessa 

Neitikosken esteettömän reitin korjaukset jatkuvat pitkälle syksyyn ja kulku kala-apajille ja Ämmäkosken tulentekopaikalle on estynyt arkipäivisin. Viikonloppuisin kulku onnistuu normaalisti. Neitikoskella vierailevia kehotetaan käyttämään Neitikosken pysäköintialueen sekä Hongikkorannan tulentekopaikkoja.  

Vesi on erittäin korkealla tänä vuonna ja paikoitellen tulvii, joten kumisaappaat ovat oiva varuste. Ylitysveneet poistuvat käytöstä 31.10.2023. Venepaikkojen omistajia muistutetaan laittamaan veneet talviteloille. Mikäli venepaikkamaksua ei ole maksettu, vene poistetaan maastosta Metsähallituksen toimesta viimeistään kevään aikana.  

Talvi tulee Ruunaalla kovaa vauhtia. Reiteillä sekä teillä voi esiintyä jo lunta ja jäätä. "Ruunaan retkeilykeskuksen ravintola menee kiinni 31.10.2023, mutta mökit ovat vuokrattavissa ympäri vuoden. Heti kun jäät kantavat, Miikkulalammella alkaa pilkkimiskausi”, Retkeilykeskuksen yrittäjä Jari Ihalainen kertoo. Miikkulalammen kalastusluvat löytyvät Retkeilykeskuksen nettisivuilta. 

Neitikosken ja Siikakosken pysäköintialueet aurataan läpi talven ja ne ovat retkeilijöiden käytössä. Talvinen Ruunaa on erinomainen kohde erämaiseen lumikenkäilyyn tai murtomaahiihtoon, mutta retkeilyreiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Retkeilyalueella kulkee Ruunaan Matkailun ylläpitämä perinteisen hiihtolatu, Ruunaan Matkailu tiedottaa ajantasaisen latutilanteen Facebook-sivullaan. Retkeilyalueella talviliikkujan on hyvä muistaa, että virtaava vesi heikentää jäätä ja talvella virtausten paikat myös muuttuvat. 

Lisätietoja  

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1 200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta – erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa kestävän tavan nauttia Suomen kauneimmasta luonnosta. Suojelemme arvokkainta luontoa ja vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.