Luontoon.fi uutiset

Metsähallitus myy rakennuksia ja kalustoa Pohjois-Pohjanmaalla

Metsähallituksen Luontopalvelut myy kaksi saarissa sijaitsevaa rakennuskokonaisuutta Pohjois-Pohjanmaan alueella. Tavoitteena on vähentää Luontopalvelujen hallinnassa olevien rakennusten määrää kustannustehokkaan ja tarkoituksenmukaisen toiminnan takaamiseksi. 

Myytävät kohteet Pohjois-Pohjanmaalla ovat Kalajoella sijaitseva Lepäsen rakennusten kokonaisuus ja Kuusamossa sijaitseva Rajasaaren kokonaisuus. Lepäsen kokonaisuus koostuu vuokratuvasta sekä sauna-, varasto- ja käymälärakennuksesta, Rajasaaressa puolestaan on myytävänä kelohirrestä veistetty tupa ja sen ohessa olevat pienemmät rakennelmat. Molemmat kohteet ovat hyvässä kunnossa tai käyttökuntoisia. Kaikki kohteet myydään huutokaupat.com-sivuston kautta ja niiden tarkat tiedot löytyvät myynti-ilmoituksista.

- Molemmat myytävät kohteet, sekä Lepänen että Rajasaari sijaitsevat saaressa. Näin ollen myynti tehdään nyt talvella, että tavarat pystyy noutamaan ja kuljetukset mantereelle saa tehtyä, kertoo rakentamisen erityisasiantuntija Ville Nikkinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Lähtöhinta kohteissa on nolla euroa ja ne myydään, jos yksikin tarjous tulee. Ostajan pitää purkaa rakennukset ja hakea ne pois sekä siivota paikka annettuun määräaikaan mennessä.

Lepäsen ja Rajasaaren rakennusten lisäksi myynnissä on muun muassa moottorikelkkoja, puuntyöstökone, pylväsporakone ja muuta kalustoa.

Luontopalvelut vähentää rakennustensa määrää koko maassa

Metsähallituksen Luontopalvelujen hallinnassa on tällä hetkellä koko maassa noin 2 400 rakennusta. Kaikkien rakennusten kuntoa, ylläpitokustannuksia ja käyttöä arvioidaan parhaillaan.

- Osalla myyntiin tulevista rakennuksista ei ole enää käyttöä tai kustannukset ovat kasvaneet liian suuriksi. Luopumalla osasta rakennuksia pystymme tasapainottamaan rakennuksiin kohdistuvaa vastuutamme ja käytössämme olevia resursseja, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta. 

Myyntiin on tulossa myöhemmin myös lisää kohteita Pohjanmaan ja Kainuun alueilla sekä koko maassa. Osana arviointia tarkastellaan myös Kuhmossa sijaitsevan Tönölän neljän rakennuksen kokonaisuutta. Nämä neljä kohdetta ovat luontokeskusrakennus, kaksi toimistotilaa ja yksi majoitustila. Näiden rakennusten tulevaisuutta käsitellään parhaillaan yhdessä ympäristöministeriön kanssa. Luontopalvelut toimii valtion budjetin mukaisella rahoituksella ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa.

Aiheesta aiemmin