Luontoon.fi uutiset

Metsähallitus muistuttaa: kesäretkeilysesonki meni Pohjois-Suomessa jo, älä lähde vaeltamaan liian kepeissä varusteissa

Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakaspalvelun tietoon tulee tähän aikaan vuodesta säännöllisesti retkeilijöitä, jotka ovat tulleet talvisen sään yllättämiksi maastossa. Kesämakuupussit ja joenylitykset kannattaa nyt jo unohtaa. Pohjoisen kansallispuistot ovat sen sijaan loka-marraskuussa oivia kohteita päiväretkille ja revontulien katseluun. 

Tupa lumihangen keskellä.

Urho Kekkosen kansallispuistossa erityisesti jokien ylitykset voivat olla tähän vuodenaikaan vaarallisia.  

– Kun on paljon pakkasta yöllä, joen pohja voi jäätyä. Pakkasen seurauksena virtaavan veden pohjalla voi olla peilijää. Ylittäjä voi helposti liukastua, kaatua veteen ja kastua keskellä erämaata. Turvallisuussyistä olemme jo poistaneet Urho Kekkosen kansallispuiston alueelta jokien ylitystä helpottavat köysivaijerit tältä kaudelta, asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.  

Monet retkeilijät myös lähtevät vaellukselle kesävarusteissa, vaikka säätiedot lupaavat lunta ja pakkasta.  

– Kannattaa olosuhteiden mukaan olla valmis muuttamaan omaa vaellusreittiä. Lämpimällä kotisohvalla suunniteltu reitti ei välttämättä lokakuisessa erämaassa toimi, jos on kylmää ja kelit talviset, Tuovinen sanoo.  

Kota talvimaisemassa.

Esimerkiksi suositulla Hetta–Pallas-vaellusreitillä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa retkeilijät ovat päässeet tekemään tänä syksynä matkaa jo kainaloa myöden lumessa.  

Retkelle kannattaa ottaa mukaan aina lämmintä vaatetta, paperinen kartta ja taskulamppu. Pimeä voi syksyllä nopeasti yllättää, kun päivän pituus lyhenee vauhdilla. 

Ruskasesongin jälkeen Pohjois-Suomen kansallispuistoissa on tilaa – ja mahdollisuus nähdä upeita revontulia 

Luonnossa retkeily tekee ihmiselle hyvää, oikeilla varusteilla retket Suomen upeimpaan luontoon ovat hienoja elämyksiä myös loka-marraskuussa.  

– Monet revontulia kuvaavat valokuvaajat ovat retkillä kansallispuistoissa juuri tähän vuodenaikaan. Esimerkiksi Pyhä-Luoston kansallispuistossa Ukko-Luoston maisematupa on nyt oivallinen paikka revontulien katseluun, asiakaspalvelupäällikkö Katja Heikkinen Metsähallituksen Luontopalveluista vinkkaa.    

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa kansallispuistojen retkeilyreiteistä ja kansallispuistojen hoidosta Suomessa.   

Ajankohtaista tietoa Luontoon.fissä ja kansallispuistojen Facebook-sivuilta 

Metsähallituksen Luontopalvelut päivittää ajankohtaista tietoa reittien kunnosta ja esimerkiksi lumitilanteesta kansallispuistojen omille Facebook-sivuille ja Luontoon.fihin. 

Syyslomaviikolla joissakin kansallispuistoissa järjestetään myös tapahtumia. Esimerkiksi Pyhä-Luoston kansallispuiston luontokeskus Naavassa on torstaina 18.10.2023 Klo 17 luontoilta, jossa kerrotaan soiden ennallistamisesta.  

Kansallispuistojen Facebook-sivut: