Luontoon.fi uutiset

Kansallispuistojen uudet taukopaikat: Retkeilyä helpottavia ratkaisuja aloittelijoille ja ruuhkien vähentämiseksi

Metsähallitus tuo perinteisten taukopaikkojen rinnalle uuden malliston: jatkossa yhä useampi retkeilijä istuu uudella tavalla suunnitellun tulipaikan tai laavun penkillä. Metsähallituksen Rannikon luontopalveluiden uusi, retkeilijälähtöisesti suunniteltu taukopaikkapiirustuskokoelma lisää yhdenvertaisuutta ja vastuullista retkeilyä. Ensimmäiset uuden taukopaikkamalliston mukaiset rakenteet ovat valmistuneet jo Merenkurkun maailmanperintöalueelle.  Seuraavaksi valmistuu uusia rakenteita Teijon ja Nuuksion kansallispuistoihin.

Kaksi retkeilijää istuu penkillä ja kolmas on tulentekopaikan äärellä.

”Monet vanhat on rakennettu vanhan retkeilykulttuurin mukaan, jossa omassa porukalla, istutaan pienessä piirissä ja paistetaan makkaraa. Etelä-Suomen ruuhkaisilla kohteilla taukopaikkoja käyttävät hyvin erilaiset ryhmät, joilla on erilaiset taitotasot ja tarpeet”, sanoo virkistyskäyttöpäällikkö Joel Heino Metsähallituksesta.

“Uudessa mallistossa on suunniteltu suomalaisesta puusta retkeilyrakenteita, jotka ovat käyttäjäystävällisiä, esteettömiä sekä mahdollisimman helppoja rakentaa ja huoltaa. Rakenteita suunniteltaessa otettiin huomioon myös ulkoilun ja retkeilyn erilaiset kohderyhmät, kuten uudet ja kokemattomat retkeilijät”.

Mallistossa on sekä metsäisiin että saariston kohteisiin sopivia laavuja, katoksia, liitereitä, huusseja ja puu- ja penkkiryhmiä.

Tulisija katoksessa. Terassilla pöytä-penkki-yhdistelmä.

Merenkurkun keittokatosten elementit on valmistettu Keravan ja Suomenlinnan vankiloiden puuverstailla, ja paikalliset yrittäjät ovat pystyttäneet ne maastoon. Uusia rakenteita tehdään parhaillaan Käyrän vankilassa. Uusia rakennetaan sitä mukaan, kun vanhat rakenteet kuluvat käyttöikänsä päähän. Nopeampi rakenteiden uudistaminen vaatisi erillistä rahoitusta.

Taukopaikkamalliston rakenteet ovat kokonaan tai osittain elementtejä, mikä helpottaa ja lyhentää työaikaa maastoon rakentamisessa. Modulaarisuus puolestaan mahdollistaa rakenteiden mitoittamisen tarpeen mukaan. Ensimmäiset uuden taukopaikkamalliston mukaiset rakenteet ovat valmistuneet jo Merenkurkkuun. Seuraavaksi valmistuu uusia rakenteita Teijon ja Nuuksion kansallispuistoihin", toteaa kenttäpäällikkö Anssi Riihiaho Metsähallituksen Luontopalveluista.

Unelmatyö arkkitehdeille

Malliston suunnittelu aloitettiin vuonna 2020. Suunnitteluun valittiin kilpailutuksen jälkeen arkkitehdit Malin Moisio ja Manu Humppi.

”Tuntui unelmatyöltä, koska olemme molemmat retkeilijöitä ja käytämme näitä palvelurakenteita maastossa paljon” kertovat Malin Moisio ja Manu Humppi.

Uuden mallinen taukopaikka veden äärellä.
Etelä-Suomen ja Rannikon alueella on paljon suosittuja, jopa ajoittain ruuhkaisia kansallispuistoja. Käyttäjiä on satoja tuhansia, joista monet ovat uusia ja aloittavia retkeilijöitä. Taukopaikkojen suunnittelun pohjana olivat erilaiset retkeilijäprofiilit, jotka ovat luotu Metsähallituksen palvelumuotoilu-projektissa.

”Suunnittelussa otettiin huomioon laaja käyttäjäjoukko ja erilainen osaamistaso. Esimerkiksi laavuissa jätettiin enemmän tilaa nukkujien tavaroille ja koska tulipaikat saattavat ruuhkautua, niin pääsy tulipesän äärelle piti taata monesta kohdasta, eli kulkua ei saanut rajoittaa mistään suunnasta. Huusseissa ei ole valaistusta, niin niihin suunniteltiin ikkunat, jotka antavat hyvin luonnonvaloa. Myös erilaisille opastuskylteille piti jättää seinätilaa, koska yhä enemmän tarvitaan retkeilijöiden ohjeistamista ja neuvomista”, kuvailee Moisio.

Lisähaastetta antoi se, että kokonaisuus rakentui elementeistä.

”Tästä rakentui kokonainen moduulijärjestelmä, joka muokkautuu kohteen ja sen tarpeiden mukaan”, lisää Humppi.

Lisätietoja