Luontoon.fi uutiset

Houkutuslinnut nousivat siivilleen Kolin luontokeskus Ukossa

Kolin luontokeskus Ukon heinäkuun näyttely Houkutuslintuja - Decoy Notes on esillä 30.7. asti. Näyttelyssä on esillä lintuhahmoja, joiden materiaaleina ovat muun muassa tekstiili ja tuohi sekä valokuvia, joissa taiteilija Johanna Lonka on sijoittanut hahmot luonnon ymäristöön retkeillessään eri puolella Suomea. 

Kolme kankaasta tehtyä lintua on ripustettu siimoilla näyttelytilan kattoon, joten näyttää kuin ne lentäisivät..
 

Tamperelainen taiteilija Johanna Lonka kertoo näyttelyn tarkastelevan pohjoista elinympäristöä toislajisten katseen korkeudelta. Lonka on retkeillyt eri puolilla Suomea ja valokuvannut valmistamiaan hahmoja luonnonympäristöissä. Taiteilijaa kiinnostaa keinotekoisten hahmojen kohtaaminen aitojen kasvien ja eläinlajien kanssa. Oleellisinta ei ole tavoittaa täydellistä luontokuvaa vaan keskiöön nousevat kuvaustilanteessa käytetty aika sekä siitä nousevat unet ja havainnot.

”Viettäessäni aikaa vaihtelevissa luontotyypeissä tapaan piirtää, valokuvata, äänittää, keräillä ja torkahdella. Nämä tavat ovat muodostuneet taustatyöksi kaikille teoksilleni", Lonka kertoo. 

"Luontokadon aikakautena ei voi välttyä ajattelemasta mitä elämäntapojemme jatkumo merkitsee sukupolvien väliselle oikeudenmukaisuudelle, millaisia hetkiä seuraava torkahtelija taltioi", Lonka pohtii. 

Näyttelyn avajaisia vietettiin 1.7.2023. Mukana oli niin mökkiläisä, matkailijoita kuin paikallisia kulttuurin ja taiteen ystäviä.

Näyttelyteosten valmistamista on tukenut Taike ja SKR Pirkanmaan rahasto.

Näyttelyyn on vapaa pääsy!

Lisätietoja