Luontoon.fi uutiset

Änäkäisen kalastuskohde lakkautetaan Lieksassa

Metsähallituksen vapalupa-alue Änäkäinen lakkautetaan 1. kesäkuuta alkaen. Kalastus Lieksan Änäkäisellä on perustunut vieraslaji kirjolohen istutuksiin. Niin kutsuttua istuta ja ongi -toimintaa ei ole yksinään saatu kohteella kannattavaksi.

Koska vapalupa-alue lakkautetaan, kalastajat voivat kesäkuusta alkaen kalastaa kohteella yhdellä vavalla ilman erillistä lupaa, mikäli kohdetta ei vuokrata yrittäjälle. 18–64-vuotiaiden on luonnollisesti kuitenkin maksettava kalastonhoitomaksu ensin.

Metsähallitus on viime vuosina lakkauttanut muutamia kannattamattomia kirjolohikohteita ja keskittynyt kohteisiin, joissa kalastetaan luonnossa lisääntyviä kaloja kestävästi.

Metsähallituksen alueille lunastetaan vuosittain noin 100 000 kalastuslupaa. Pohjois-Karjalassa on jatkossa kaksi vapalupa-aluetta Ruunaan kosket Lieksassa ja Peurajärven kalastusalue Nurmeksessa. Näistä Ruunaan kosket on Metsähallituksen suosituin kalastuskohde valtakunnallisesti.

Metsähallituksen kohteiden lisäksi alueella on myös muutamia yrittäjävetoisesti toimivia kalastuskohteita.

”Ideaalitilanteessa Änäkäisen kalastuskohteelle löydetään jatkaja, jolla on valmiudet kehittää konseptia nykyisestä. Valmis asiakaskunta kohteelle jo löytyy.”, kalastuksen erityisasiantuntija Eetu Karhunen sanoo.

Lisätietoja

Metsähallitus on valtion liikelaitos, jonka hoidossa on kolmasosa Suomen maa- ja vesialueita. Metsähallituksen tarkoitus on luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullinen kehittäminen yli sukupolvien. 1 200 metsähallituslaista eri puolilla Suomea vastaavat alueiden kestävästä käytöstä, hoidosta ja suojelusta - erilaiset tarpeet ja odotukset yhteensovittaen.
Metsähallituksen Eräpalvelut vastaa valtion alueiden metsästys- ja kalastusasioista sekä erävalvonnasta.