Luontoon.fi uutiset

Aavasaksan arvokas Keisarinmaja maalattiin tuttuun loistoonsa

Ylitornion Aavasaksan suojeltu Keisarinmaja sai kesän ja syksyn aikana uuden maalipinnan ulkoseiniinsä. Maalaus- ja korjaustyön teetti Metsähallituksen Luontopalvelut, jonka hallintaan rakennus siirtyi vuoden 2023 alussa. Väritutkimuksen ja maalaustyösuunnitelman teki Restaurointipuusepät Nuutti Ay, ja maalaus- ja korjaustyön toteutti M Asell Oy.

Hirsirakennuksessa on paljon uuden maalipinnan saaneita koristeleikkauksia ja maalauksia ikkunan puitteissa ja terassissa.
 

Hirsirakenteinen Keisarinmaja on Lapin vanhin matkailukäyttöön valmistunut rakennus. Valtio rakennutti sen vuosina 1882–1883 matkailumajaksi vuonna 1878 perustettuun Aavasaksan kruununpuistoon, joka oli suosittu ja kansainvälisestikin tunnettu kesäyön auringon ihailijoiden retkikohde.

”Väritutkimuksen mukaan rakennuksen väritys on vaihtunut useaan kertaan sen140-vuotisen historian aikana”, kertoo kulttuuriperinnön erityisasiantuntija Siiri Tolonen Metsähallituksesta.

”Nyt värisävyt valittiin uusimpien maalikerrosten mukaan, joten Aavasaksan kävijöille tuttu väritys säilyi. Rakennuksesta korjattiin kuistin portaat kaiteineen ja tehtiin muita, pienempiä ja säilyttäviä korjauksia. ”

Ulkopinnoille tehtiin ensin laaja maalinpoistotyö kaapimalla, jonka jälkeen rakennus maalattiin perinteisellä pellavaöljymaalilla.

Työmaata valvoivat Metsähallituksen edustajat, suojeltuun rakennukseen kohdistuvien töiden antikvaarisesta valvonnasta vastasi Museovirasto.

Keisarinmaja rakennettiin tiettävästi perintöruhtinaan, vuodesta 1881 keisarin Aleksanteri III:n, mahdollista vierailua ennakoiden. Keisarin vierailu ei kuitenkaan toteutunut, mutta nimi jäi.

Kansallisromanttisen hirsirakennuksen suunnitteli arkkitehtiylioppilas Hugo Emil Saurén, joka oli voittanut Polyteknillisen opiston oppilaskunnan piirissä järjestetyn suunnittelukilpailun. Aavasaksa on valittu kansallismaisemien sekä valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden ja valtakunnallisesti merkittävien, rakennettujen kulttuuriympäristöjen joukkoon.