Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue on päättynyt

YLE:n Mennään metsään  -kampanjassa (docs.google.com) juostiin yhteislenkeillä kaikissa Suomen 40 kansallispuistoissa. Yhteislenkeillä oli mukana myös kävelyryhmiä. Yhteislenkeille osallistui yli 3000 ihmistä ja he liikkuivat lähes 35 000 kilometriä.

Saimaalla jo lähes 400 norppaa, kannan kasvu saatu turvattua

15.10.2018
Saimaannorppakanta on kasvanut vakaasti vuodesta 2014, jolloin kannan kooksi arvioitiin noin 300 norppaa. Metsähallituksen arvion mukaan norppien talvikanta on kasvanut taas viime vuodesta 10–20 yksilöllä ja on nyt kooltaan 380–400 norppaa. Määrä on jo hyvin lähellä saimaannorpan suojelustrategiassa ja toimenpidesuunnitelmassa vuodelle 2025 asetettua 400 yksilön välitavoitetta. Pitkäjänteinen suojelu ja paikallisväestön sille antama tuki ovat tuottaneet tulosta. Lue koko uutinen.

Kuva: Miina Auttila.

Suomen luonnon päivää juhlitaan kuudetta kertaa 25.8.2018!

Suomen luonnon päivää juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina. Kuva: Eeva Mäkinen

16.8.2018
Suomen luonnon päivää juhlitaan rennosti ja pilke silmäkulmassa. Juhlaan voi lähteä mukaan järjestämällä tapahtuman tai osallistumalla tapahtumaan, lähtemällä retkelle tai leipomalla mustikkapiirakan - Suomen luonnon päivän juhlaleivoksen. Suomesta tuli vuonna 2017 maailman ensimmäinen maa, joka virallisesti liputti luonnolleen. Sisäministeriö on suositellut liputusta myös tänä vuonna! Suomen luonnon päivän tapahtumat löydät tapahtumakartalta 
(suomenluonnonpaiva.fi).

Metallinpaljastus mielessä kesäkuumalla? Valtionmailla oltava aina lupa etukäteen!

27.6.2018
Jos metalliesineiden etsiminen maanpinnan alta kiinnostaa harrastuksena, Metsähallitus muistuttaa, että sen hallinnoimilla valtion mailla saa käyttää metallinilmaisinta jokamiehenoikeudella osoittamaan metalliesineiden sijainteja, mutta ennen kuin lapio uppoaa maahan, pitää kaivajalla olla maanomistajan lupa. Luonnonsuojelualueilla tällainen lupa voidaan myöntää vain tieteellisiin tarkoituksiin. Lue koko tiedote (www.metsa.fi)

Älkää tehkö avotulta metsäpalovaroituksen aikaan - ei edes retkeilykohteiden rakennetuille tulipaikoille!

28.5.2018
Koko maassa on voimassa metsäpalovaroitus, ja se on muuttumassa historiallisen korkeaksi. Retkikelit ovat hienon sään takia olleet upeat, mutta retkikahvit kannattaa nyt ottaa mukaan termarissa. Avotulta ei saa tehdä tällä hetkellä minnekään. Ei edes rakennetuille tulipaikoille. Katso tarkemmat ohjeet.
 

Muistoja Kurjenrahkalta 20 vuoden ajalta-kirjoituskilpailu

Suokukka Kurjenrahkalla. Kuva: Hanna Ylitalo

(Päivitetty 30.5.2018)
Kurjenrahkan kansallispuisto täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja tämän juhlavuoden kunniaksi keräämme kävijöiden omia retkitarinoita alueelta kansallispuiston ajalta. Puistomestari Petri Hautala valitsee lähetettyjen tekstien joukosta 20 tarinaa, joiden kirjoittajat palkitaan ainutlaatuisilla Kurjenrahkan vanhoista pitkospuista valmistetuilla juhlavuosi-jakkaroilla.

Osallistumisaika on 28.5.-15.7.2018. Julkaisemme osan lähetetyistä muistoista osallistumisajan aikana tai sen jälkeen Kurjenrahkan Facebook-sivuilla. Tekstejä saatetaan hieman muokata tai lyhentää julkaisuun sopivaksi. Osallistumisajan päätyttyä voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Tarkemmat osallistumisohjeet

Retkiruokaopas

Uudistunut Retkiruokaopas houkuttelee luontoon syömään - ohjeilla pärjää myös aloittelija

10.4.2018
Partiolaisten retkiruokaoppaan uudistunut versio antaa eväät lähteä ulos nauttimaan yhteisistä ruokahetkistä ja opastaa retkeilijää kestäviin valintoihin. Ahlmanin sekä partiolippukunta Vesilahden Valkohäntien yhteistyössä päivittämän oppaan retkiruokailuvinkit ja reseptit löytyvät Luontoon.fi-sivustolta. Lue koko uutinen.

Retkeilijöille säilyy suurin osa taukopaikoista

9.4.2018
Viime aikoina on julkisuudessa käyty keskustelua suunnitelmista vähentää Metsähallituksen Luontopalvelujen omasta ylläpidosta retkeilijöiden taukopaikkoja. Vähentäminen voi tuntua ristiriitaiselta retkeilyn ja luontomatkailun kasvaessa, mutta se on kuitenkin nykyrahoituksella välttämätöntä kasvavan kävijäjoukon palvelemiseksi paremmin. Lue koko uutinen. 

Kansallispuistojen talous- ja terveysvaikutukset jatkoivat kasvuaan 2017 - Rahoitus ei ole linjassa käyntimäärien kasvun kanssa

26.1.2018
Suomen kansallispuistoihin tehtiin vuonna 2017 yli 3,1 miljoonaa käyntiä, mikä merkitsee kymmenen prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kansallispuistokävijöiden lähiseudulle jättämän rahankäytön vaikutus kasvoi 15 %, ja heidän itsensä arvioima käyntien terveyshyöty on 310 miljoonan euron arvoinen. Samaan aikaan kun kansallispuistoja hoitava Metsähallitus iloitsee kansallispuistojen suosiosta, Metsähallitusta huolettaa varojen riittävyys kansallispuistojen ja historiakohteiden hoitoon ja kunnostukseen. Kohteiden hyvä kunto on edellytys luontomatkailun edistämiselle ja kohteiden arvojen turvaamiselle. Lue koko uutinen.

Kaikki kansallispuistojen kangasmerkit nyt verkkokaupasta

5.1.2018
Metsähallituksen Luontopalvelut on vastannut asiakkaiden toiveisiin ja nyt kansallispuistojen virallisia kangasmerkkejä on saatavilla jokaisesta Suomen 40:stä puistosta sekä 5 muusta luontokohteesta. Kaikki 45 yksilöllisesti suunniteltua kangasmerkkiä ovat tulleet myyntiin Scandinavian Outdoorin verkkokauppaan. Myös luontokeskuksissa ja puistojen asiakaspalvelupisteissä on edelleen myynnissä lähikohteiden kangasmerkkejä. Valikoimat vaihtelevat palvelupisteittäin. Lue koko uutinen kangasmerkeistä.

Metsähallituksen Luontopalvelut
 

Tapahtumat

Luontovideoita YouTubessa

Miltä näyttää Perämeren kansallispuistossa? Millaista on raakkututkijan työ? Metsähallituksen Luontopalvelujen YouTube-kanavalla on katsottavissa lyhyitä videoita Suomen upeimmista luontokohteista ja luonnonsuojelutyöstä. Siirry kanavalle (www.youtube.com).

112 Suomi -mobiilisovellus

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen (www.112.fi) kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Lapissa on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin.

Saimaannorppa, sisukas suomalainen

Suurisilmäinen saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Saimaannorpan voi tavata ainoastaan Saimaalla. 

Luontoon.fi:ssä on saimaanorpalle oma sivu. Lue miten Metsähallitus osallistuu norpan suojeluun ja mitä itse voit tehdä saimaannorpan hyväksi.

Seuraa Valkovuokko-vasikan kesää niityllä - kesän sometähti nauttii leikeistä Auringon ja Pulmun kanssa

Valkovuokko-vasikka laitumella. Kuva: Johanna Hellman/Metsähallitus

Metsähallituksen ylläpitämillä suojelualueilla pääkaupunkiseudulla laiduntaa kesällä 2018 noin 550 lehmää ja lammasta. Yksi heistä on Valkovuokko-niminen pieni kyyttövasikka, jonka elämää merenrantaniityllä voi seurata kesän ajan Suomen kansallispuistot -Facebook-sivulla.