Saapuminen Selkämerelle

7.6.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

 

Selkämeren kansallispuisto sijaitsee Merikarvian, Porin, Luvian, Eurajoen, Rauman, Pyhärannan, Uudenkaupungin ja Kustavin ulkosaaristossa, joten sinne pääsee Preiviikinlahtea, Lieslahtea ja Salttöötä lukuun ottamatta jäättömänä aikana vain veneellä. 

Kuljetuksia Selkämeren saarikohteisiin voi hakea yhteistyöyritysten sivuilta (Luontoon.fi)

Bussilla Selkämeren kohteisiin

Selkämeren saarikohteisiin pääsee vain veneellä. Venekuljetuksia järjestävät useat yritykset Uudestakaupungista, Kustavista, Raumalta, Luvialta, Porista ja Merikarvialta. Venesatamiin pääsee bussilla Uudessakaupungissa, Raumalla ja Porissa.

Yhteyksiä voi hakea Matkahuollon aikatauluhausta (matkahuolto.fi), Rauman paikallisliikenne (Koiviston auto) ja Porin paikallisliikenne (Porin Linjat).

Venekuljetusta Selkämeren saarikohteisiin tarjoavia yrityksiä ja niiden satamia voi hakea yhteistyöyritysten sivuilta (Luontoon.fi)

 

Autolla

Autolla voi tutustua Porissa Preiviikinlahdella sijaitsevaan Yyterin lietteiden reittiin, jossa lintuharrastajien käytössä on yli kymmenen tornia tai lavaa: Sannannokka, Hathuru, Isosanta,Yyterin lietteet, Huhtala, Langoura, Leveäkari, Eteläranta, Kaarluoto ja Ooviiki. Huhtalan, Langouran ja Leveäkarin tornit sijaitsevat kansallispuistossa. Tornien ja lavojen läheisyyteen pääsee autolla. Moni torneista ja lavoista sijaitsee Lietteiden kävelyreitin (8 km) varrella.

Pysäköintipaikat:

Etelärannan lintutorni Viitoitus Uimarannantie 186, Pori kohdalta. Parkkipaikka lintutornin vieressä.

Huhtalanraitin pysäköintialue (Huhtalanraitti 206, Pori). Huhtalan ja Yyterin lietteiden sekä Hathurun lavat. Reitti jatkuu Sannannokan ja Isosannan lavoille.

Leveäkarin lintutorni (Rantahaantie 147, Pori) Pysäköintipaikalta viitoitus polkua ja pitkoksia pitkin lintutornille.

Kaarluodon lintutorni (Kaarluodontie 55, Pori). Kaarluodon lintutorni.

Ooviikin lintutorni (Koulunmutka 61, Pori). Paikoitusalueelta on viitoitus polkua pitkin Ooviikin lintutornille. Paikoitusalueelta lähtee myös koko Preiviikinlahden kiertävä retkeilyreitti.

Sälttöön laavun pysäköintialue (Sälttööntie 6, Merikarvia). Autolla saavutettava kansallispuiston kohde on myös Sälttöö Merikarvialla. 

Venesatamiin pääsee autolla. Satamien yhteydessä on yleensä ilmaisia parkkialueita ja yksityisiä maksullisia paikkoja. 

 

Veneellä


Selkämeren kansallispuiston retkikohteet saavuttaa parhaiten veneellä tai meloen. 
Katso koordinaatit Selkämeren kansallispuiston käyntikohteisiin ja luontosatamiin (Luontoon.fi)

Yhteistyöyrittäjät tarjoavat yhteysalus- ja tilausvenekuljetuksia kansallispuiston saarille mm. Putsaaareen, Isoonkarin majakkasaarelle ja Katanpään linnakesaarelle Uudestakaupungista, Kylmäpihlajan majakkasaarelle ja Kuuskajaskarin linnakesaarelle Raumalta, Säppiin Luvialta ja Porin Reposaaresta, josta pääsee myös Iso-Enskeriin, Munakariin ja Seliskeriin.

Kesällä 2021 Porista pääsee veneretkelle Iso-Enskeriin (lähtöpaikka Satamapolku 20, Pori) ja Säpin majakkasaarelle (lähtöpaikka Salokankaantie 54, Pori). Lippuja myydään Visit Porin sivuilla. (Visit Pori)

Vuokrattavana on kanootteja ja kajakkeja. 
Sopivia lähtöpaikkoja kajakille löytyy esimerkiksi Reposaaren maantien varrelta Kappelinsuntin rannalta; käänny Räyhäntielle, junaradan jälkeen oikealla ja aja rantaan.