Koe ulkomeren kirkkaus ja majakkasaarten lumo Selkämerellä. Päivä- tai viikonloppuretkellä pääset seikkailulle karun ulkosaariston maisemiin ja Suomen puhtaimpien rannikkovesien vedenalaiseen luontoon.

Veneily

Tunne meren tyrskyt ja pärskeet, kuule laineiden liplatus ja katsele kauas ulapalle! Selkämeren kansallispuiston pinta-alasta 98 prosenttia on vettä, joten puisto tarjoaa upeat aavat maisemat useammankin päivän mittaisille retkille purjehtien tai moottoriveneellä. Puiston saariin voi rantautua veneellä, ja niillä voi telttailla lyhytaikaisesti. Saarilla on levähdys- ja tulentekopaikkoja. Puiston alueella on myös useita vierasvene-, palvelu- ja retkisatamia: Porissa Munakari, Iso-Enskeri ja Seliskeri, Luvialla Säppi, Raumallla Kylmäpihlaja ja Kuuskajaskai sekä Kustavissa Katanpää ja Isokari.

Pieni puinen kalamaja ilta-auringossa. Etualalla on laituri ja kivikkoista merenrantaa, taustalla puita.

Nähtävyydet ja näköalat

Karun ulkosaariston luonnon javedenalaisen luonnon lisäksi kansallispuistossa on runsaasti merenkulkuun, kalastukseen ja sotahistoriaan liittyvää kulttuurihistoriallista nähtävää.  

Sukellus ja snorklaus

Kurkista pinnan alle! Selkämeren kansallispuiston puhdas ja kirkas vesi on sukeltajien ja snorklaajien paratiisi. Seuranasi leväkasvustojen lomassa puikkelehtivat katkat, kalanpoikaset ja siirat. Sukelluskalastusta voit harrastaa kalastonhoitomaksulla. Lue lisää sukelluksesta ja snorklauksesta

Lapsi snorklaa meressä. Taustalla kivikkoinen merenranta, vehreää kasvillisuutta ja ihmisiä rannalla.

Muut aktiviteetit

 • Geokätköily: Seikkaile luonnossa geokätköjä etsien. Lue lisää
 • Hiihto: Hyvänä jäätalvena saaristossa on kiehtovia maisemia hiihtäjille. Muista kuitenkin, että liikut omalla vastuulla. Ilmatieteen laitoksen kautta voit tarkistaa Selkämeren jäätilanteen (ilmatieteenlaitos.fi). Jäällä liikkuessa tulee aina kiinnittää huomiota turvallisuuteen ja asianmukaiseen varustukseen. Lue lisää jäällä liikkumisesta.
 • Kalastus: Selkämeren kansallispuistoon kuuluu valtion vesialueita ja Rauman kaupungin vesialuetta. Kalastaminen on sallittua.
 • Lintujen tarkkailu: Näe kahlaajat, puiston tunnuseläin isokoskelo ja muut vesilinnut. Porin Preiviikinlahti on lintuharrastajan ykköskohde, ja ulkosaaristossakin pääsee tekemään hienoja havaintoja.
 • Luontokeskus: Porissa Luontotalo Arkki (arkki.pori.fi) tutustuttaa Selkämeren luontoon.
 • Luontopolku: Iso-Enskerin pirunpelto- ja metsämaisemissa kulkeva luontopolku (vaihtoehtoiset reitit noin 1,5 ja 3 km) esittelee saaren luonnonhistoriaa. Säpin kulttuuripolku (1,5 km) kertoo elämästä majakkasaarella. Lue lisää.
 • Marjastus ja sienestys: Rantojen tuntumassa kasvaa terveyspommi tyrni, jonka marjoja voi poimia myös puristimella. Marjastamisen lisäksi myös sienestäminen on sallittua.
 • Melonta: Rauman edustalla pääsee melomaan valmiilla reitillä, mutta kokeneempi meloja voi tutustua myös esimerkiksi Uudenkaupungin, Luvian, Porin ja Merikarvian saaristoihin. Lue lisää turvallisesta melonnasta.
 • Metsästys: Vesilintujen syysmetsästys on sallittu Uudenkaupungin Harmaalettojen, Rauman Bokreivien, Porin Räyhien ja Merikarvian Kasalabodanin luodoilla Metsähallituksen luvalla (eräluvat.fi). Harmaahylkeen metsästys on sallittu puistoon liitettävillä yleisillä vesialueilla ilman erityislupaa ja muualla metsästysvuokrasopimuksilla.
 • Retkiluistelu: Retkiluistimilla kiidät pitkin merenjäätä talvisen luonnon hiljaisuudessa. Lue lisää turvallisesta retkiluistelusta.
 • Ryhmäopastukset: Tarjolla runsaasti yhteistyöyrittäjien tuottamia opastuspalveluita. Lue lisää
 • Uinti: Kansallispuistossa ei ole virallista uimarantaa, mutta kaikilla uimiseen soveltuvilla rannoilla voi uida. Useimmat rannat ovat kivisiä ja matalahkoja. Porin edustalla on hiekkarantoja, ja kaikkien retkisatamien yhteydessä on hyvä ranta uimiseen.

Meloja merellä. Taustalla lähes pilvetön taivas.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Selkämeri

Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

Kalastaja pitää kädessä ongenkoukkua. Teksti: Kalasaaliit ja -kaverit. Avaa Tuikki.fi.