Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Vanhempi retkeilijä rollaattorin kanssa ja koiraa taluttava lapsi mäntymetsässä kävelemässä leveää hiekkapolkua kameraa kohti. Polun vieressä kaide.

Retkelle esteettömästi – luonnosta nauttiminen kuuluu kaikille

Esteettömät retkeilyreitit tarjoavat monipuolisia ja maksuttomia retkimahdollisuuksia myös lastenrattailla tai apuvälineillä liikkuville. Esteettömyys luontokohteilla palvelee lopulta meitä kaikkia.

Esteettömiä reittejä ja taukopaikkoja löytyy jo lähes jokaisesta mantereen kansallispuistosta. Esimerkiksi Liesjärven kansallispuistossa kulkee Peukaloisenpolku, joka 4,2 kilometrin pituudellaan on Suomen pisin esteetön rengasreitti kansallispuistossa.

“Esteettömät luontoreitit palvelevat ihan kaikkia, vaikkapa kävelemään opettelevia lapsia. Kun retkistä jää mielikuvat helppoudesta ja turvallisuudesta, se kannustaa retkeilemään uudelleen”, kertoo virkistyskäytön asiantuntija Laura Lehtonen Metsähallituksesta.

Reittien esteettömyyttä parannetaan muun muassa leventämällä ja tasoittamalla polkuja, lisäämällä katselulavoja ja parantamalla autolla saavutettavuutta. Myös taukopaikat, käymälät ja nuotiopaikat tehdään saavutettaviksi. Usein uudistuksia testataan kokemusasiantuntijoiden avulla – näin varmistetaan, että ne todella toimivat apuvälineitä käyttäville.

Lapsiperhe lastenrattaineen kävelee syksyisessä metsässä leveää kivituhkapolkua pitkin.
Torronsuon avustaen esteetön polku sopii hyvin myös lapsiperheille.

Suunnittele esteetön retki Luontoon.fi-palvelussa

Kaikki esteettömät retkeilyreitit ja palvelut löytyvät helposti Luontoon.fi-palvelusta, jossa kohteita voi suodattaa esteettömyyskriteerien mukaan. Reittikuvauksissa kerrotaan esimerkiksi reitin kaltevuudesta, pintamateriaalista ja mahdollisista saavutettavuuteen vaikuttavista seikoista.

“Tärkeintä on kuvata reitit mahdollisimman hyvin, jotta kävijä voi itse arvioida, sopiiko kohde hänelle. Esteettömyyden suunnittelussa painopiste on liikuntarajoitteisten huomioimisessa, mutta tavoitteena on palvella monenlaisia tarpeita”, sanoo Lehtonen.

Luontoon.fi-palvelussa ja maastossa reitti voidaan merkitä joko esteettömäksi tai vaativaksi esteettömäksi. Esteettömät reitit luontokohteissa voivat olla rakennettuja, kovapintaisia ja esteettömiä koko matkaltaan. Vaativat esteettömät reitit taas voivat sisältää enemmän nousuja tai epätasaisuutta – ja ne saattavat vaatia avustajaa tai liikkumista helpottavia apuvälineitä.

On hyvä huomioida, että sääolosuhteet vaikuttavat: sama reitti voi olla eri vuodenaikoina hyvinkin erilainen kulkea.

Kolme retkeilijää kävelee lankkupolkua pitkin. Ympärillä rehevän vihreää rantaniittyä.
Retkeilijät Vihaslahden lankkupolulla Kalajoella.

Vinkit esteettömiin retkiin

Metsähallituksen vinkit esteettömiin retkiin