Patikointi Retkihiihto Kuntohiihto Lintujen tarkkailu Nähtävyydet ja näköalat Geokätköily

Rauhallinen suopuisto Kymijoen kainalossa tarjoaa koskemattomia suomaisemia, patikointi- ja hiihtoretkiä sekä ikkunan lintujen ja suoperhosten elämään.

Patikointi

Patikoi Valkmusan soille merkittyä, pitkostettua rengasreittiä (2,5 km) pitkin. Matkalla voit kiivetä luontotorniin katsomaan laajaa suomaisemaa. Reitti alkaa kansallispuiston pysäköintialueelta, joka sijaitsee 10 km pohjoiseen Pyhtään Siltakylästä, tien nro 3562 varrella.

Näkymä Havukkavuorelta. Kuva: Matti Pukki

Hiihto

Suksilla pääset liikkumaan koko kansallispuiston alueella – joko avaamalla omat latusi luontoon tai sivakoimalla huollettua latua pitkin. Kansallispuistoon ajetaan latu, jos lumitilanne sallii.

Valkmusan soilla on hyvä hiihdellä. Kuva: Eerikki Rundgren

Lintujen tarkkailu

Kapua luontotorniin kiikaroimaan siivekkäitä! Valkmusa tunnetaan rikkaasta lintukirjostaan. Puistossa pesii sekä rannikon lintuvesiltä tuttuja lajeja, kuten punajalkaviklo ja punasotka, että pohjoisia lajeja, kuten pikkukuovi. Myös kalasääski ja kurki viihtyvät Valkmusassa. Rauhalliset suoalueet ovat kurkien ja hanhien suosittuja levähdysalueita.

Kukkotappelu. Kuva: Matti Pukki

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Anna geokätköilyn johdattaa itsesi koskemattoman suoluonnon syliin. Muistathan, että sulan maan aikaan soiden vetisyys rajoittaa liikkumista merkityn reitin ulkopuolella.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Ihaile Valkmusan laajoja suomaisemia suon laidalla olevilta korkeilta kallioilta tai luontotornista, Simonsaaren lintutornista. Luonnontilainen, koskematon suoluonto lintuineen ja perhosineen on unohtumaton elämys.

Yhteistyötahojen palvelut Valkmusalla