Tiilikkajärven reitit

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Puiston alueella on 20 km merkittyjä reittejä. Uiton kierto (7 km) ja  siltä edelleen jatkuva Autionkierto (3,2 km) ovat rengaspolkuja. 

Reittien lähtöpisteet

 • Sammakkotammen opastuspaikka (Valtimontie 1095, Rautavaara) on hyvä paikka aloittaa tutustuminen kansallispuistoon kesällä ja talvella.
 • Poluille on helppo lähteä myös Pohjoisniemen pysäköintialueelta. Osoite Pohjoisniemeen lähtevälle metsäautotielle on Kajaanintie 1655, Rautavaara.
 • Molemmissa pisteissä on opastustaulut, joissa on Tiilikan kartta (1:10 000).
 • Autionkierrolle on luontevinta lähteä Uiton kämpältä, mutta Pohjoisniemen suunnasta saapuvat voivat lähteä reitille myös Tiilikanaution torpalta.
 • Talvella tietä Pohjoisniemen lähtopisteelle kantatie 87:ltä ei aurata, mutta risteysalueelle tehdään muutaman auton levike, josta voi tienpohjaa pitkin hiihtää puistoon.

Loivasti kumpuilevassa männikössä kapea polku. Puiden takana häämöttää vettä.

Rengasreitit

 

Uiton kierto 7 km 

Kaarevalla sillalla useita retkeilijöitä. Puut heijastuvat veteen ja taivaalla on pilviä.

Uiton kierto, 7 km, on melko helppokulkuinen. Reitin suositeltava kiertosuunta kulkee myötäpäivään Sammakkojärven ympäri. Kierroksen alkuosa aina Uiton kämpälle asti on melko mäkistä. Sammakko- ja Autiojärvi sekä joki pilkistelevät reitillä. Uiton kämppää lähestyttäessä on ylitettävä kaksi siltaa, joilta on hienot näkymät lähimaisemiin. Paluu Uiton kämpältä tapahtuu helposti kuljettavassa maastossa, joka on pääasiassa pitkostettua suota ja kuivaa kangasta. Aikaa Uiton kierrokseen kannattaa varata ainakin 3 tuntia.

 • Uiton kierroksen pohjoisosasta kannattaa poiketa 400 m Venäjänhiekalle, jossa on tulentekopaikka ja telttailualue sekä kompostikäymälä. Uiton kämpältä on suositeltavaa jatkaa matkaa kilometrin päässä sijaitsevalle Tiilikanaution torpalle. Lämpiminä vuodenaikoina Tiilikanautioon tutustujien kannattaa varustevalinnassa ottaa huomioon, että pihapiirin kivirauniosta on joka vuosi tavattu kyykäärmeitä paistattelemassa päivää.
 • Palvelut: Uiton kämpän pihassa on tulentekopaikka, kaivo, kompostikäymälä sekä laituri, jolta pääsee myös uimaan.
 • Nähtävää: Kierrokselta voi poiketa Venäjänhiekalle ja jatkaa sieltä Tiilikanaution torpalle.
 • Yhteys Autionkierrokselle.

Autionkierto 3,4 km

Autionkierto, 3,4 km, on helppokulkuisessa maastossa. Reitti on valta osin pitkostettu, sillä reitti kulkee suomaisemissa. Reitin suositeltava kiertosuunta kulkee myötäpäivään. Uiton kämpältä lähdettäessä reitti vie pohjoiseen Tiilikka-järven itärantaa seuraillen. Kilometrin jälkeen metsän reunaan saavuttaessa nähdään Tiilikanaution tila nyppylän laella. Lämpiminä vuodenaikoina Tiilikanautioon tutustujien kannattaa ottaa huomioon, että pihapiiristä on tavattu kyykäärmeitä paistattelemassa päivää. Pihapiiri on aidattu, mutta kuivakäymälän läheisyydessä on veräjä, josta pitkostettu reitti jatkuu itään päin. Kilometrin jälkeen on risteys, josta reitti kääntyy oikealle takaisin Uiton kämpälle.

 • Palvelut: Uiton kämpän pihassa on tulentekopaikka, kaivo, kuivakäymälä sekä laituri, jolta pääsee myös uimaan. Myös Tilikanaution pihassa on kuivakäymälä.
 • Nähtävää: Uiton kämppä ja Tiilikanaution torppa.
 • Yhteys Uiton kierrokselle.

Melontareitit

Etualalla laituri, jossa on kanootti. Taustalla järveä reunustaa metsä.

 • Puistossa ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä.
 • Tiilikka on osa Koillis-Savon melontareittiä Tiilikka-Älänne (70 km). Pohjois-Savon ympäristökeskus kunnosti syksyllä 2002 Tiilikanjoen yläosan. Tiilikanjoen kunnostamisen yhteydessä koskien virtausta on hidastettu mm. kiveämällä, joten joessa melojilta edellytetään entistä suurempaa tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta. Älänteeltä voi melontaa jatkaa Korpisen ja Syvärin kautta vaikka Saimaalle asti, mutta reitti on erittäin vaativa suurien korkeuserojen tähden. 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Tiilikkajärven kartan Retkikartta.fi:ssä.

Tiilikkajärven esite


Pdf 2,7 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.