Tiilikkajärven reitit

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Puiston alueella on 20 km merkittyjä reittejä. Uiton kierto (7 km) ja  siltä edelleen jatkuva Autionkierto (3,2 km) ovat rengaspolkuja. 

Reittien lähtöpisteet

 • Sammakkotammen opastuspaikka on hyvä paikka aloittaa tutustuminen kansallispuistoon kesällä ja talvella.
 • Poluille on helppo lähteä myös Pohjoisniemen pysäköintialueelta.
 • Molemmissa pisteissä on opastustaulut, joissa on Tiilikan kartta (1:10 000).
 • Autionkierrolle on luontevinta lähteä Uiton kämpältä, mutta Pohjoisniemen suunnasta saapuvat voivat lähteä reitille myös Tiilikanaution torpalta.
 • Talvella tietä Pohjoisniemen lähtopistelle kantatie 87:ltä ei aurata, mutta risteysalueelle tehdään muutaman auton levike, josta voi tienpohjaa pitkin hiihtää puistoon.

Loivasti kumpuilevassa männikössä kapea polku. Puiden takana häämöttää vettä.

Rengasreitit

Kaarevalla sillalla useita retkeilijöitä. Puut heijastuvat veteen ja taivaalla on pilviä.

 • Autionkierto, 3,4 km, on helppokulkuisessa maastossa. Reitti on valta osin pitkostettu, sillä reitti kulkee suomaisemissa. Reitin suositeltava kiertosuunta kulkee myötäpäivään. Uiton kämpältä lähdettäessä reitti vie pohjoiseen Tiilikka-järven itärantaa seuraillen. Kilometrin jälkeen metsän reunaan saavuttaessa nähdään Tiilikanaution tila nyppylän laella. Lämpiminä vuodenaikoina Tiilikanautioon tutustujien kannattaa ottaa huomioon, että pihapiiristä on tavattu kyykäärmeitä paistattelemassa päivää. Pihapiiri on aidattu, mutta kuivakäymälän läheisyydessä on veräjä, josta pitkostettu reitti jatkuu itään päin. Kilometrin jälkeen on risteys, josta reitti kääntyy oikealle takaisin Uiton kämpälle.
  • Palvelut: Uiton kämpän pihassa on tulentekopaikka, kaivo, kuivakäymälä sekä laituri, jolta pääsee myös uimaan. Myös Tilikanaution pihassa on kuivakäymälä.
  • Nähtävää: Uiton kämppä ja Tiilikanaution torppa.
  • Yhteys Uiton kierrokselle.

Melontareitit

 • Puistossa ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä.
 • Tiilikka on osa Koillis-Savon melontareittiä Tiilikka-Älänne (70 km). Pohjois-Savon ympäristökeskus kunnosti syksyllä 2002 Tiilikanjoen yläosan. Tiilikanjoen kunnostamisen yhteydessä koskien virtausta on hidastettu mm. kiveämällä, joten joessa melojilta edellytetään entistä suurempaa tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta. Älänteeltä voi melontaa jatkaa Korpisen ja Syvärin kautta vaikka Saimaalle asti, mutta reitti on erittäin vaativa suurien korkeuserojen tähden. 

Etualalla laituri, jossa on kanootti. Taustalla järveä reunustaa metsä.