Puiston alueella on 21 km merkittyjä reittejä. Uiton kierto (7 km) ja siltä edelleen jatkuva Aution kierto (3,4 km) ovat ympyräreittejä, samoin kuin Tiilikan kierto (18 km)

Loivasti kumpuilevassa männikössä kapea polku. Puiden takana häämöttää vettä.

Reittien lähtöpisteet

  • Sammakkotammen opastuspaikka (Valtimontie 1095, Rautavaara) on hyvä paikka aloittaa tutustuminen kansallispuistoon.
  • Reiteille on helppo lähteä myös Pohjoisniemen pysäköintialueelta. Osoite Pohjoisniemeen lähtevälle metsäautotielle on Kajaanintie 1655, Rautavaara.
  • Aution kierrolle on luontevinta lähteä Uitonkämpältä, mutta Pohjoisniemen suunnasta saapuvat voivat lähteä reitille myös Tiilikanaution torpalta.
  • Talvella tietä Pohjoisniemen lähtöpisteelle kantatie 87:ltä ei aurata, mutta risteysalueelle tehdään muutaman auton levike, josta voi tienpohjaa pitkin hiihtää puistoon.

""

Kaarevalla sillalla useita retkeilijöitä. Puut heijastuvat veteen ja taivaalla on pilviä.

Uiton kierto, 7 km ympyräreitti

Miellyttävä reitti kahden pienen järven ympäri. Reitin puolivälissä voi pitää tauon vuokratuvan tulentekopaikalla. Uitonkämpällä voi muistella uittomiesten aikaa.

Sulan maan aikaan, kulkuaika yli 3 tuntia.
Melko helppokulkuinen.

Lähtöpiste

Sammakkotammen opastuspaikka. Osoite: Valtimontie 1095, Rautavaara.

Tiilikkajärven kansallispuiston pdf-esite (julkaisut.metsa.fi).

Retkeilyrakenteet

Vuokrattavan Uitonkämpän pihassa on retkeilijöiden vapaasti käytettävissä olevat tulentekopaikka, kaivo ja kompostikäymälä sekä vain vuokralaisten käytössä oleva sauna laitureineen. Kansallispuistossa ei ole virallista uimarantaa. Uitonkämpän kaivon vesi suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Reittiselostus

Reitin suositeltava kiertosuunta kulkee myötäpäivään Sammakkojärven ympäri.

Kierroksen alkuosa aina Uitonkämpälle asti on melko mäkistä. Sammakko- ja Autiojärvi pilkistelevät reitillä. Uitonkämppää lähestyttäessä on ylitettävä kaksi siltaa, joilta on hienot näkymät lähimaisemiin. Paluu Uitonkämpältä tapahtuu helposti kuljettavassa maastossa, joka on pääasiassa pitkostettua suota ja kuivaa kangasta. 

Riippusilta kapeikon yli.

Yhteys

Uiton kierron pohjoisosasta kannattaa poiketa 400 m Venäjänhiekalle, jossa on tulentekopaikka ja telttailualue sekä kompostikäymälä. Venäjänhiekalta on yhteys Tiilikan kierrolle.

Uitonkämpältä on suositeltavaa jatkaa matkaa Aution kiertoa pitkin kilometrin päässä sijaitsevalle Tiilikanaution torpalle. Lämpiminä vuodenaikoina Tiilikanautioon tutustujien kannattaa varustevalinnassa ottaa huomioon, että pihapiirin kivirauniosta on joka vuosi tavattu kyykäärmeitä paistattelemassa päivää.

""

Soutuvene vedettynä rannalle. Retkeilijä katsoo laatikkoa, jonka kyljessä tekstiä ja otsikko: Näin käytät ylitysvenettä.

Tiilikan kierto, 18 km ympyräreitti

Kierrä koko kansallispuisto! Selkäsalmen voi ylittää soutuveneillä kesäkaudella. Nauti upeasta reitistä päivän mittaan tai yövy unohtumattomilla Venäjänhiekan tai Kosevan telttailualueilla.

Kierrettävissä arviolta toukokuulta lokakuun loppuun silloin, kun ylitysveneet ovat käytössä. Tarkasta veneiden käytettävyystieto Ajankohtaista-sivulta.
Kierrokseen kannattaa varata päivä aikaa.
Haastavahko reitti vauhdin ja voimien mukaan. Ylitysveneet vaativat soututaitoa.

Lähtöpiste

Sammakkotammen opastuspaikka. Osoite: Valtimontie 1095, Rautavaara.

Vaihtoehtoinen lähtöpiste Pohjoislahden pysäköintialue, jolloin reitin pituudeksi voi valita joko 11 km tai 18 km. Osoite Pohjoisniemeen lähtevälle metsäautotielle on Kajaanintie 1655, Rautavaara.

Tiilikkajärven kansallispuiston pdf-esite (julkaisut.metsa.fi).

Retkeilyrakenteet

Pienen piston päässä reitin varrella on Venäjänhiekka, jossa on tulentekopaikka ja telttailualue sekä kompostikäymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Kosevassa on autiotupa, telttailualue, tulentekopaikka ja kompostikäymälä. Myös Pohjoisniemen pysäköintialueella, Koirakiven tulentekopaikalla ja Tiilikanautiossa on kompostikäymälä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Vuokrattavan Uitonkämpän pihassa on retkeilijöiden vapaasti käytettävissä olevat tulentekopaikka, kaivo ja kompostikäymälä sekä vain vuokralaisten käytössä oleva sauna laitureineen. Kansallispuistossa ei ole virallista uimarantaa. Uitonkämpän kaivon vesi suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Reittiselostus

Reitin suositeltava kiertosuunta on myötäpäivään.

Sammakkotammen opastuspaikalta lähdettäessä kuljetaan Uiton kierron reittiä pitkin Sammakkojärven länsipuolitse aina kaarisillalle asti. Kaarisiltaa ei ylitetä, vaan jatketaan suoraan Kalmoniemenkärkeen asti. Kannattaa kuitenkin varata aikaa kauniilla Venäjänhiekalla käytiin ja voipa sen telttailualueella yöpyäkin. Kalmoniemen kärjessä odottaa ylitysvene, jolla soudetaan Selkäsalmen yli Pohjoisniemeen. Reitti jatkuu upeissa harjumaisemissa Kosevan piskuisen autiotuvan ja telttailualueen kautta Pohjoisniemen pysäköintialueelle, jonka jälkeen reitti pian kääntyykin palaamaan Tiilikkajärven itäistä rantaa seuraillen. Heti Koirakiven tulentekopaikan jälkeen tulee Tiilikanaution tila, jonka kohdalla pitää valita tekeekö lisälenkin (noin 2,2 km) Autionkierrolle, vai kulkeeko suoraan Uitonkämpälle, josta palataan Uiton kiertoa pitkin takaisin Sammakkotammelle.

Huomioitavaa

Lämpiminä vuodenaikoina Tiilikanautioon tutustujien kannattaa ottaa huomioon, että pihapiiristä on tavattu kyykäärmeitä paistattelemassa päivää.

Pohjoisniemessä Tiilikan kierron varrella on vanhoja opasteviittoja. Pohjoislahti- ja Pohjoisniemi-opasteet ohjaavat Pohjoisniemen pysäköintialueen suuntaan. Vanhat opasteviitat korjataan Pohjoisniemen pysäköintialueen viitoiksi ja alueelle lisätään myös Tiilikan kierron viittoja lähitulevaisuudessa.

Yhteys

Reitiltä on yhteys Aution kierrolle.

Nähtävää

Uitonkämppä ja Tiilikanaution torppa sekä kannattaa poiketa Venäjänhiekalle.

""

Vanha hirsirakennus luonnontilaisessa pihapiirissa. Torpan taustalla metsää.

Aution kierto, 3,4 km ympyräreitti

Kulje pitkoksia pitkin suomaisemissa ja saavu Tiilikanaution tilan tunnelmalliseen vanhaan pihapiiriin. Tiilikanaution torppa on aina avoinna.

Sula maan aikaan, kulkuaika noin tunti (yht. 2 tuntia).
Helppokulkuisessa maastossa.

Lähtöpiste

Aution kierrolle on luontevinta lähteä Uitonkämpältä, mutta Pohjoisniemen suunnasta saapuvat voivat lähteä reitille myös Tiilikanaution torpalta. Kierroksen alkuun on siis noin 3,5 km matka ja siihen kannattaa samoin varata noin tunti aikaa.

Tiilikkajärven kansallispuiston pdf-esite (julkaisut.metsa.fi).

Retkeilyrakenteet

Vuokrattavan Uitonkämpän pihassa on retkeilijöiden vapaasti käytettävissä olevat tulentekopaikka, kaivo ja kompostikäymälä sekä vain vuokralaisten käytössä oleva sauna laitureineen. Kansallispuistossa ei ole virallista uimarantaa. Uitonkämpän kaivon vesi suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä. Ota mukaasi omaa WC-paperia.

Reittiselostus

Reitin suositeltava kiertosuunta kulkee myötäpäivään.

Reitti on pääosin pitkostettu, sillä se kulkee suomaisemissa. Uitonkämpältä lähdettäessä reitti vie pohjoiseen Tiilikkajärven itärantaa seuraillen. Kilometrin jälkeen metsän reunaan saavuttaessa nähdään Tiilikanaution tila nyppylän laella. Pihapiiri on aidattu, mutta kuivakäymälän läheisyydessä on veräjä, josta pitkostettu reitti jatkuu itään päin. Kilometrin jälkeen on risteys, josta reitti kääntyy oikealle takaisin Uitonkämpälle.

Huomioitavaa

Lämpiminä vuodenaikoina Tiilikanautioon tutustujien kannattaa ottaa huomioon, että pihapiiristä on tavattu kyykäärmeitä paistattelemassa päivää.

Yhteys

Reitiltä on yhteys Uiton ja Tiilikan kierroille.

Nähtävää

Uitonkämppä ja Tiilikanaution torppa.

Vanha hirsikämppä, jonka oven yläpuolella lukee Uitto. Kämpän puiset ikkunaluukut ovat auki.

""

Etualalla laituri, jossa on kanootti. Taustalla järveä reunustaa metsä.

Melontareitit

Puistossa ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä.

Tiilikka on osa Koillis-Savon melontareittiä Tiilikka-Älänne (70 km). Pohjois-Savon ympäristökeskus kunnosti syksyllä 2002 Tiilikanjoen yläosan. Tiilikanjoen kunnostamisen yhteydessä koskien virtausta on hidastettu mm. kiveämällä, joten joessa melojilta edellytetään entistä suurempaa tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta. Älänteeltä voi melontaa jatkaa Korpisen ja Syvärin kautta vaikka Saimaalle asti, mutta reitti on erittäin vaativa suurten korkeuserojen tähden. 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Tiilikkajärven kartan Retkikartta.fi:ssä.

Tiilikkajärven esite


Pdf 5,2 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.