Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tiilikkajärven kansallispuiston retkeilyolosuhteet.
Huomioi liikkumisrajoitukset retkeillessäsi.
Selkäsalmen ylitysveneneet on otettu käyttöön.
Tiilikkajärven kansallispuisto laajenee 1.6.
Suunnitteletko järjestäväsi tapahtuman Tiilikkajärvellä?

 

Tiilikkajärven kansallispuiston retkeilyolosuhteet

(Päivitetty 23.5.2023)

Lumet ovat pääsääntöisesti sulaneet ja kevättulvat laskeneet. 

Selkäsalmen ylitysveneet on otettu käyttöön. Ohjeet ylitysveneiden käyttöön löytyvät veneiden viereisten säilytyslaatikoiden kyljestä. Säilytyslaatikoista löytyvät myös pelastusliivit veneiden käyttäjille. 


 

Myös Uitonkämpän vene Sammakkotammin sahilla on vuokraajien käytettävissä. Kämpän vuokraajat saavat tiedot veneistä varausvahvistuksen yhteydessä.

Kelirikkokausi on meneillään myös Tiilikalla. Pohjoisniemen pysäköintialueelle johtavalla tielä ei ole talvihuoltoa, joten pysäköintialueelle ei pääse vielä ja kelirikko jatkuu siellä vielä pitkään. Suosittelemme, että saavut alueelle Sammakkotammin kautta.

Huomioi suoalueiden liikkumisrajoitukset  ja huolehdi edelleen, että koirat retkeilevät vain ja ainoastaan kytkettynä. Sarvisuolla, Alussuolla, Honkasuolla ja Hietasuolla liikkuminen ja maihinnousu on kokonaan kielletty 15.4.-15.7. Alueet sijaitsevat pääosin kauempana retkeilyreiteistä, mutta ne voi tarkistaa kartasta

Lumien sulettua astuvat voimaan myös harjualuieden liikkumisrajoitukset, joilla suojellaan herkkää harjumaastoa tarpeettomalta kulumiselta. Liikkuminen ja maininnousu on sallittu ainoastaan poluilla, telttailualueilla sekä karttaan merkityillä maihinnousupaikoilla. Huomaa, että telttailu on sallittu vain Kosevan ja Venäjänhiekan telttailualueilla. Rajoitus on voimassa ympäri vuoden.

 

Tiilikkajärven kansallispuiston laajenee 1.6. 

(Julkaistu 27.4.)

Moni luonnonystävä ja retkeilijä hihkui riemusta, kun eduskunta hyväksyi keskiviikkona 15.2.2023 lain Tiilikkajärven kansallispuiston laajentamisesta. Laki tulee voimaan 1.6., ja aluelisäykset noin kaksinkertaistavat kansallispuiston pinta-alan. 

Alueen luonto- ja kulttuuriperintöarvot kaipaavat lisäkartoitusta, jotta alueen hoitoa ja käyttöä voidaan suunnitella kestävästi ja tuloksellisesti. Luontokartoitukset alkavat heti. Myös hoidon ja käytön suunnitelma eli HKS päivitetään mahdollisimman pian. 

Uusia retkeilyreittejä tai -rakenteita ei ainakaan aivan ensivaiheessa ole perusteilla. 

Jatkossa Tiilikkajärven kansallispuisto ulottuu Pohjoisniemestä aina Ylä-Keyritty -järven rantaan ja aivan Nuorisokeskus Metsäkartanon nurkille. Kansallispuiston laajennusosaan kuuluu joitakin jo vanhastaan suojeltuja alueita, kuten Pumpulikirkon ja Löytynsuon luonnonsuojelualueet. Näiden lisäksi rajauksen sisälle mahtuu Natura-verkoston suojelualueita, joista joillakin on harjoitettu metsätaloutta. Alueella on myös suuria, osin ojitettuja suoalueita. 

Haluan tulla tutustumaan kansallispuiston uuteen osaan! Mitä voin tehdä ja minne mennä?

 •  Pumpulikirkko on suuri, haljennut hiidenkirnu. Sinne pääsee Konttimäen pysäköintialueelta noin 1,5, km mittaista reittiä. Loppumatkakuljetaan kuusikkorinteiden reunustaman kanjonin pohjaa pitkin. Polku on paikoin louhikkoinen, joten varaa retkelle hyvät, tukevat retkeilykengät. Osa kanjonin pohjasta on myös tulvaherkkää aluetta. Paras retkeilyaika koittaa vasta myöhään keväällä tai kesällä, kun lumi on sulanut ja tulvat laskeneet. 
 • Pysythän polulla, jotta myös tulevat kulkijat saisivat nauttia tämän merkillisen hienon luontokohteen kauneudesta. Älä kiipeä Pumpulikirkon laelle tai mene sisälle hiidenkirnuun. 
 • Reitin varrella ei ole tulentekopaikkoja. Löydät reitin ja palvelut Retkikartta.fistä.

Aivan kansallispuiston rajoilla on lukuisia hienoja luontokohteita

 • ​​Kirkasvetinen Ylä-Keyrityn järvi on helppo melontakohde. Järvellä ei ole moottoriliikennettä ja järven rannat ovat erämaiset ja rakentamattomat. Pääset järvelle muun muassa Nuorisokeskus Metsäkartanolta (metsakartano.com). Metsäkartano vuokraa mytös kanootteja.
 • Metsäkartanon pihapiiristä alkava Haravamäen luontopolku sopii helppoa ympyräreittiä etsivälle.

 

Suunnitteletko järjestäväsi tapahtuman Tiilikkajärvellä? 

(Julkaistu 3.3.2023)

Muistathan tehdä tapahtumailmoituksen hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.
Löydät linkin ja ohjeet kansallispuiston ohjeet ja säännöt -sivulta.

Tekemällä tapahtumailmoituksen hyvissä ajoin varmistat, että:  

 • alueella ei ole muita tapahtumia, työmaita tai muutoksia, jotka vaikuttavat toimintaasi 
 • tapahtuma ei vaaranna alueen luontoarvoja  
 • tapahtumasi on laillinen 
 • osoitat asiakkaillesi ja yleisöllesi olevasi vastuullinen tapahtumanjärjestäjä 
 • tapahtumasi voidaan järjestää, ja suunnitellulla tavalla 
 • mikäli tapahtumasi on kaupallinen, osaat huomioida käyttökorvaukset ja muut mahdolliset maksut budjetissasi

Tapahtumailmoitus menee suoraan asiantuntijoidemme käsiteltäväksi. He ottavat teihin yhteyttä ja opastavat mahdollisissa jatkotoimissa, kuten mahdollisten erityislupien hakemisessa. Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, tapahtumat tulee sovittaa alueen järjestyssääntöihin ja suojelumääräyksiin. Luonnolle ei saa aiheutua häiriötä, eikä kohteita voi lähtökohtaisesti sulkea muulta yleisöltä.

Etenkin jos suunnittelet maastokilpailuja tai suurempaa tapahtumaa, tapahtumailmoitus kannattaa tehdä jo suunnitteluvaiheessa. Siten voimme yhdessä varmistaa, että tapahtuma sopii kohteeseen ja aikomaasi ajankohtaan ja että se on mahdollista ylipäätään järjestää. Näin tapahtumalla on mahdollisuudet onnistua nyt ja kenties jatkossakin. 
Myös leirikouluista tai suurten ryhmien leiriytymisestä kannattaa ehdottomasti tehdä ilmoitus tapahtumailmoituslomakkeen kautta.
 

Virvatulten polku välillä Tiilikkajärven kansallispuisto Pumpulikirkko poistunut käytöstä 2019 

(Päivitetty 16.11.2022)

Polun rakenteet olivat huonossa kunnossa ja ne on poistettu vuoden 2019 aikana.

Uutisia Tiilikkajärveltä

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Talvinen rotkolaakso ilmasta kuvattuna.

Talvinen Hiidenportin kansallispuisto kutsuu lumen ympäröimään luonnonrauhaan. Puiston pääopastuspaikalle Palolammelle vievä Hiidenportintie aurataan koko talven ajan. Siitä on helppo lähteä retkelle puiston satumaisiin maisemiin. Rotkolle tallautuu polku talvellakin, mutta jos varaat mukaan lumikengät tai liukulumikengät, pääset liikkumaan myös polun ulkopuolella. Hiidenportin kansallispuistoon ei ajeta varsinaisia talvireittejä.

Tutustu Tiilikkajärven kansallispuiston retkeilyolosuhteisiin.

Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Kosevan autiotupa (2 hlö) sijaitsee Pohjoisniemen puolivälin paikkeilla.

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.