Tiilikkajärven kansallispuiston retkeilyolosuhteet - talvi on saapunut.
Huomioita autoilijoille: Pohjoisniemeen johtava tie. 
Huomioi liikkumisrajoitukset retkeillessäsi.
Suunnitteletko järjestäväsi tapahtuman Tiilikkajärvellä?
 

Tiilikkajärven kansallispuiston retkeilyolosuhteet

(Päivitetty 20.11.2023)

Päivitämme tähän tekstiin ajankohtaisia asioita Tiilikan retkeilyn olosuhteista ja huomioitavista asioista. Talven saapuessa tulee muutoksia etenkin reitteihin, liikkumisrajoituksiin sekä saapumiseen ja pysäköintiin.

Tiilikan seudulla on tällä hetkellä noin 15 cm lunta. Retkeilemään pääsee siis vielä toistaiseksi ilman lumikenkiä tai suksia. 

Reiteillä ei ole talvihuoltoa ja esimerkiksi tulentekopaikoilla voi joutua tekemään lumitöitä. Ladut ajetaan vasta helmikuussa hiihtolomaviikoille.

Älä anna pimeyden ja kylmyyden yllättää talviretkellä. Voit kerrata talvisen päiväretkeilyn varusteet ja tärkeimmät huomioitavat asiat täältä Retkeilyn ABC:stä.

 Konttikankaan ja Pohjoisniemen pysäköintialueet jäävät pois käytöstä talveksi, eikä niille johtavilla metsäautoteillä ole talvihuoltoa. Pohjoisniemen pysäköintialueelle johtavan tien alkuun, Kajaanintien varteen, aurataan kuitenkin levike parin auton pysäköintiin. Tästä on noin kahden kilometrin matka kansallispuistoon. Lue lisää puistoon saapumisesta.

Autoon kannattaa pakata mukaan esimerkiksi lapio ja pieni pussi hiekkaa paksun lumipeitteen ja jäisten mäkien tai pysäköintialueiden varalta. Huomioi, että aurat eivät ehdi tehdä lumitöitä ajantasaisesti.

Harjualueen liikkumisrajoitukset, joilla suojellaan herkkää harjumaastoa tarpeettomalta kulumiselta, väistyvät kun pysyvä lumi sataa maahan. Sulan maan aikaan liikkuminen ja maihinnousu on sallittu ainoastaan poluilla, telttailualueilla sekä karttaan merkityillä maihinnousupaikoilla.

Huomaa, että telttailu on sallittu vain Kosevan ja Venäjänhiekan telttailualueilla. Rajoitus on voimassa ympäri vuoden.

 

Kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla telttasaunoissa on käytettävä omia puita

(Päivitetty 27.7.2023)

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää Suomen kansallispuistoissa ja muilla valtion suojelualueilla tulentekopaikkoja sekä retkeilyrakennelmien ja tupien tulisijoja, joihin on tarjolla polttopuita paikan päällä. Metsähallitus muistuttaa, että telttasaunoihin ja omien majoitteiden tulisijoihin retkeilijän on tuotava puut itse, jotta polttopuuta riittää kaikille retkeilijöille tarkoitettujen rakennettujen tulentekopaikkojen käyttöön. Lue lisää täältä.

Tutustu Pohjois-Karjalaan Reissukyydillä!

(Päivitetty 25.7.2023)

Reissukyyti (reissukyyti.fi) on uusi palvelu, jossa kyytien tarjoajat ja tarvitsijat voivat tavoittaa toisensa. 

Pohjois-Karjala on upeiden luontokohteiden, tapahtumien, kylien ja matkailuyritysten maakunta, jossa kannattaa viihtyä kerralla pidempään ja tutustua alueeseen laajemminkin. Reissukyyti-sivusto auttaa vähentämään kulkemisen päästöjä ja jakamaan kuluja. 

Mikä parasta, Reissukyyti yhteisössä sinulla on erinomainen mahdollisuus tutustua uusiin kivoihin reissukavereihin!

Suunnitteletko järjestäväsi tapahtuman Tiilikkajärvellä? 

(Julkaistu 3.3.2023)

Muistathan tehdä tapahtumailmoituksen hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Löydät linkin ja ohjeet kansallispuiston ohjeet ja säännöt -sivulta.

Tekemällä tapahtumailmoituksen hyvissä ajoin varmistat, että:  

  • alueella ei ole muita tapahtumia, työmaita tai muutoksia, jotka vaikuttavat toimintaasi 
  • tapahtuma ei vaaranna alueen luontoarvoja  
  • tapahtumasi on laillinen 
  • osoitat asiakkaillesi ja yleisöllesi olevasi vastuullinen tapahtumanjärjestäjä 
  • tapahtumasi voidaan järjestää, ja suunnitellulla tavalla 
  • mikäli tapahtumasi on kaupallinen, osaat huomioida käyttökorvaukset ja muut mahdolliset maksut budjetissasi

Tapahtumailmoitus menee suoraan asiantuntijoidemme käsiteltäväksi. He ottavat teihin yhteyttä ja opastavat mahdollisissa jatkotoimissa, kuten mahdollisten erityislupien hakemisessa. Luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, tapahtumat tulee sovittaa alueen järjestyssääntöihin ja suojelumääräyksiin. Luonnolle ei saa aiheutua häiriötä, eikä kohteita voi lähtökohtaisesti sulkea muulta yleisöltä.

Etenkin jos suunnittelet maastokilpailuja tai suurempaa tapahtumaa, tapahtumailmoitus kannattaa tehdä jo suunnitteluvaiheessa. Siten voimme yhdessä varmistaa, että tapahtuma sopii kohteeseen ja aikomaasi ajankohtaan ja että se on mahdollista ylipäätään järjestää. Näin tapahtumalla on mahdollisuudet onnistua nyt ja kenties jatkossakin. 

Myös leirikouluista tai suurten ryhmien leiriytymisestä kannattaa ehdottomasti tehdä ilmoitus tapahtumailmoituslomakkeen kautta.

Uutisia Tiilikkajärveltä

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Hiidenportin rotkolaakso ilmasta kuvattuna. Keskellä kapea lampi, reunoilla kallioiset seinämät ja kesäistä metsää.

Hiidenportin kansallispuisto kutsuu luonnonrauhaan.

Tutustu Tiilikkajärven kansallispuiston retkeilyolosuhteisiin.

Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokaisenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Kosevan autiotupa (2 hlö) sijaitsee Pohjoisniemen puolivälin paikkeilla.

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.