Ajankohtaista Tiilikkajärvellä

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Väylävirasto tiedottaa: Soratiet huonossa kunnossa

(Päivitetty 23.7.2021)

Kuivuus on tänä kesänä asettanut rajoituksia sorateiden hoidolle (palautevayla.fi). Kuivaa soratietä ei voi järkevästi tasata tai muokata, koska tie menisi heti pian ”nimismiehen kiharille” ja on täten lopulta vielä heikommassa kunnossa kuin ennen käsittelyä. Sademääräksi tarvitaan kunnon kasteleva sade, jotta kuivaa soratietä päästää kunnostamaan.

Tienkäyttäjillä on mahdollisuus ilmoittaa tien kunnossa havaitsemistaan puutteista. Ilmoitukset eivät kuitenkaan ole tilauksia, joiden mukaan automaattisesti ryhdytään välittömiin korjaustoimenpiteisiin. Ilmoituksen tien liikennettä vaarantavan huonosta kunnosta voi tehdä Tienkäyttäjän linjalle puh. 0200 2100 (auki 24/7) tai voit jättää viestin Palauteväylä-palvelussa (liikenne.palautevayla.fi).

Varaudu sinileväkauteen

(Päivitetty 14.7.2021)

Hyvin lämpimän kesän myötä myös sinilevien kukinta saattaa olla tavallista runsaampaa. Toistaiseksi Tiilikkajärven seudulta ei ole tehty virallisia sinilevähavaintoja, mutta tilanne saattaa lämpöjakson jatkuessa muuttua nopeastikin. Pidä silmällä sinilevätilannetta (jarviwiki.fi). Sinilevää saattaa esiintyä esimerkiksi suvantopaikoilla, joissa vesi seisoo pitempään.

Retkeilijä voi helpon lasi- tai keppitestin avulla tarkastaa sinilevätilanteen ja ilmoittaa omat havaintonsa Järvi-wikiin (jarviwiki.fi).

Sinileväistä vettä ei saa käyttää pesu- tai löylyvetenä eikä ruoanlaittoon. Sinilevämyrkky ei häviä vedestä keittämällä. Lapsia tai kotieläimiä ei saa päästää rannalle voimakkaan kukinnan aikana.

Sinileväesiintymien syntymistä voit myös omalta osaltasi vähentää ehkäisemällä pesuaineiden joutumista vesistöihin. Jo 10 henkilön peseytyminen samassa rannassa voi lisätä merkittävästi paikallista ravinnekuormitusta ja sinilevien määrää. Suosi biohajoavia pesuaineita ja toimita kaikki pesut ja tiskaukset riittävän kaukana, noin 5 metrin päässä vesistöstä.

Ota mukaan WC-paperia

(Päivitetty 23.6.2021)

Muistathan ottaa retkelle mukaan omaa WC-paperia. Näin on vinkattu esimerkiksi Päiväretken perusvarusteet -listauksessa. Varusteluettelo päiväretkelle -sivulta löytyy myös linkki tulostettavaan varustelistaan oman retken suunnittelun avuksi.

Ylitysveneiden käyttöohjeen taustalla näkyy meloja järvellä. Ohjeen otsikkona Näin käytät ylitysvenettä.Selkäsalmen ylitys onnistuu nyt veneellä

(Päivitetty 7.6.2021, 16.6.2021)

Tiilikanjärven voi nyt kiertää ympyrälenkkinä, kun Selkäsalmen ylitystä varten paikalle on tuotu soutuveneet.

Veneiden vierestä löytyvät pelastusliivit säilytyslaatikoista ja ohjeet ylitysveneiden oikeaoppiseen käyttöön, jolloin molemmilla rannoilla on aina oikeat välineet seuraavaa ylittäjää varten.

Tutustu tarkemmin Tiilikan kiertoon.

Sammakkotammin opastuspaikalle kesäksi 2021 pop-up kahvila

(Päivitetty 25.5.2021)

Alustava suunnitelma on pitää kahvila auki 1.6 - 31.8.2021 ti-la klo 11-17. Aukioloajoissa on säävaraus. Tarkista aukioloajat Cafe KONKELO (cafekonkelo.com).

Pop-up kahvilassa myydään mm. kahvia, lettuja, mehua, limonadia, karkkia ja munkkeja. Tuotevalikoimaa muokataan kysynnän mukaan.

Virvatulten polku välillä Tiilikkajärven kansallispuisto Pumpulikirkko poistunut käytöstä 2019 

(Päivitetty 29.1.2021)

Polun rakenteet olivat huonossa kunnossa ja ne on poistettu vuoden 2019 aikana.

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Entäpä miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa? Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa. Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Tukevampaa kattoa päänsä päälle kaipaavien kannattaa tutustua Tiilikkajärven kansallispuiston kahteen vuokratupaan. Uiton kämppä sijaitsee keskellä puistoa. Vuokratupaan on vielä aikoja kesälle. Pieni Sammakkotammen vuokratupa sijaitsee puiston eteläisellä Sammakkotammen lähtöpaikalla. Vuokratuvat ovat varattavissa Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi)

Kaksi lasta ja aikuinen istuvat kämpän portailla. Oven päällä on kyltti, jossa lukee Uitto.

Hiidenportissa ei ole yöpymiseen sopivia tupia. Palolammen vuokrapirtti on tarkoitettu vain päiväkäyttöön.

Kansallispuistojen ulkopuolella useat yhteistyöyritykset tarjoavat myös yöpymismahdollisuuksia. Tarkemmat tiedot löytyvät Tiilikkajärven yhteistyötahoista ja Hiidenportin yhteistyötahoista.

Uutisia Tiilikkajärveltä