Selkäsalmen ylitysveneet jälleen käytössä

(Päivitetty 2.10.2021)

Selkäsalmen toisesta ylitysveneestä oli toinen hankain rikki. Korjaus on nyt tehty ja tällä hetkellä molemmat veneet ovat käytettävissä. Kehoitamme retkeilijöitä huolellisuuteen veneiden käytössä. Huomioithan myös venepaikoille jätetyt käyttöohjeet, jotta kummallekin rannalle jää ylityksesi jälkeen vene toisia retkeilijöitä varten.

Selkäsalmen ylitysveneet paikoillaan lokakuun loppuun saakka

Ylitysveneiden käyttöohjeen taustalla näkyy meloja järvellä. Ohjeen otsikkona Näin käytät ylitysvenettä.(Päivitetty 27.9.2021)

Selkäsalmen ylitystä varten paikalle tuodet soutuveneet ovat käytettävissä arviolta lokakuun loppuun. Tiedotamme tarkemman veneiden noston ajankohdan myöhemmin, mutta se riippuu myös säästä. Tiilikanjärven voi siis edelleen kiertää ympyrälenkkinä veneiden poistoon saakka.

Veneiden vierestä löytyvät pelastusliivit säilytyslaatikoista ja ohjeet ylitysveneiden oikeaoppiseen käyttöön, jolloin molemmilla rannoilla on aina oikeat välineet seuraavaa ylittäjää varten.

Tutustu tarkemmin Tiilikan kiertoon.

Väylävirasto tiedottaa: Soratiet huonossa kunnossa

(Päivitetty 23.7.2021)

Kuivuus on tänä kesänä asettanut rajoituksia sorateiden hoidolle (palautevayla.fi). Kuivaa soratietä ei voi järkevästi tasata tai muokata, koska tie menisi heti pian ”nimismiehen kiharille” ja on täten lopulta vielä heikommassa kunnossa kuin ennen käsittelyä. Sademääräksi tarvitaan kunnon kasteleva sade, jotta kuivaa soratietä päästää kunnostamaan.

Tienkäyttäjillä on mahdollisuus ilmoittaa tien kunnossa havaitsemistaan puutteista. Ilmoitukset eivät kuitenkaan ole tilauksia, joiden mukaan automaattisesti ryhdytään välittömiin korjaustoimenpiteisiin. Ilmoituksen tien liikennettä vaarantavan huonosta kunnosta voi tehdä Tienkäyttäjän linjalle puh. 0200 2100 (auki 24/7) tai voit jättää viestin Palauteväylä-palvelussa (liikenne.palautevayla.fi).

Ota mukaan WC-paperia

(Päivitetty 23.6.2021)

Muistathan ottaa retkelle mukaan omaa WC-paperia. Näin on vinkattu esimerkiksi Päiväretken perusvarusteet -listauksessa. Varusteluettelo päiväretkelle -sivulta löytyy myös linkki tulostettavaan varustelistaan oman retken suunnittelun avuksi.

Virvatulten polku välillä Tiilikkajärven kansallispuisto Pumpulikirkko poistunut käytöstä 2019 

(Päivitetty 29.1.2021)

Polun rakenteet olivat huonossa kunnossa ja ne on poistettu vuoden 2019 aikana.

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Palolammen kioski palvelee Hiidenportin syysretkeilijöitä

(Päivitetty 17.10.2021)
Palolammen vuokrapirtille Hiidenportin kansallispuiston pääopastuspaikalle on syyslomaviikkojen ajaksi noussut pop up -kahvila. Kahvila-kioskin toiminnasta vastaa yhteistyöyrityksemme Hiiden Torppa.

Tarjolla on kahvin ja teen lisäksi sekä suolaista että makeaa kahvileipää, virvokkeita ja makeisia. Kioskista voi ostaa myös mm. kuivattuja sieniä ja kyytönlihasäilykkeitä.

Palolammen kioski palvelee lokakuun loppuun asti ainakin ke-su klo 12-16, mutta aukioloajat kannattaa aina tarkistaa yrityksen facebook-sivulta www.facebook.com/HiidenTorppaAy.

Ruskakatsaus viikko 41

Tiilikkajärven kansallispuistossa Tiilikan kierto -rengasreitti on kuljettavissa 30.10. saakka, jolloin Selkäsalmen ylitysveneet ovat käytössä. Voit kulkea haastavan reitin kuntosi mukaan yhden päivän aikana tai yöpyä upeilla Venäjänhiekan tai Kosevan telttailualueilla. Kosevassa on myös pikkuruinen autiotupa.

Lähtöpisteet ovat Sammakkotammen opastuspaikka (Valtimontie 1095, Rautavaara) tai Pohjoislahden pysäköintialue (Kajaanintie 1655, Rautavaara), jolloin reitin pituudeksi voi valita joko 11 km tai 18 km.

Kauniiden soiden ja vanhan metsän lisäksi nähtävää reitillä on muun muassa Uiton kämppä ja Tiilikanaution torppa pihapiireineen. Myös Venäjänhiekan ihastuttavalle rannalle kannattaa poiketa pieni pisto reitiltä sivuun, vaikkei olisikaan yöpymisaikeissa.

Kolme retkeilijää Tiilikanaution syksyisessä pihapiirissä.

Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Tiilikkajärvellä on myös vuokratupia.

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Uutisia Tiilikkajärveltä