Tiilikkajärven kansallispuiston kunnostustyöt ja kävijätutkimus käynnistyneet 

(Päivitetty 30.5.2022)

Kesän 2022 retkeilykausi on päässyt vauhtiin pitkän talven jälkeen, ja vaeltajat ja päiväretkeilijät pääsevät jälleen reiteille Itä-Suomen kansallispuistoissa. Tiilikkajärven kansallispuistossa uudistetaan tänä kesänä palvelurakenteita ja toteutetaan Metsähallituksen kävijätutkimus kymmenen vuoden tauon jälkeen. Lue lisää täältä.

Selkäsalmen ylitysveneet on otettu käyttöön

(Päivitetty 23.5.2022)

Selkäsalmen ylitysveneet on otettu käyttöön. Ohjeet ylitysveneiden käyttöön löytyvät veneiden viereisten säilytyslaatikoiden kyljestä. Säilytyslaatikoista löytyvät myös pelastusliivit veneiden käyttäjille.  

Ajankohtaista kevään etenemisestä Tiilikalla 

(Päivitetty 23.5.2022)

Pohjoisniemen tie on jo ajettavassa kunnossa. Viimeiset lumilaikut sinnittelevät maastossa. Suurin osa polustoista on sulaa ja hyväkuntoista. Vesi on laskenut niin, ettei kaarisillallakaan tarvitse enää kahlata. Maastossa pärjää nyt normaaleilla vaelluskengillä.

Tiilikkajärven kansallispuiston 40V juhlaretki 3.9.2022

(Päivitetty 10.5.2022)

Juhlalogossa kuvituksen lisäksi teksti Tiilikkajärvi kansallispuisto nationalpark 1982-2022 Metsähallitus - Forststyrelsen #tiilikkajarvi40Järjestämme kansallispuiston syntymäpäivien kunniaksi kaksi opastettua retkeä Sammakkotammilta. Retkillä on hieno tilaisuus tutustua opastetusti alueen luontoon ja kulttuurihistoriaan. Oppaina Marko Haapalehto ja Reino Juutinen.

  • Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 11 Sammakkotammilla (Valtimontie 1095, Rautavaara).
  • Ensimmäinen retki on noin 7-10 km pitkä Uiton kierto. Pidämme evästauon Uiton kämpällä (omat eväät).
  • Toinen mahdollisuus on noin 17 km pitkä Tiilikan kierto. Pidemmällä patikalla evästellään Kosevan autiotuvalla ja palataan Venäjän hiekan kautta takaisin.

Lämpimästi Tervetuloa!

#tiilikkajarvi40

Liikkuminen rajoitusosissa kielletty 15.4.-15.7.2022

(Päivitetty 12.4.2022)

Huomioithan retken suunnittelussa, että liikkuminen ja maihinnousu on kielletty 15.4.-15.7.2022 kartassa näkyvillä alueilla Sarvisuolla, Alussuolla, Honkasuolla sekä Hietasuolla lintujen pesimärauhan turvaamiseksi. Sulan maan aikaan liikkuminen ja maihinnousu on sallittua Kalmoniemessä ja Pohjoisniemessä ainoastaan merkityillä reiteillä, herkän harjuluonnon suojelemiseksi.

Polttopuuhuolto tehty kaikille Tiilikkajärven tulentekopaikoille

(Päivitetty 17.3.2022)
Kaikkien Tiilikkajärven tulipaikkojen liitereitä on täydennetty.  

Ota mukaan WC-paperia

(Päivitetty 23.6.2021)

Muistathan ottaa retkelle mukaan omaa WC-paperia. Näin on vinkattu esimerkiksi Päiväretken perusvarusteet -listauksessa. Varusteluettelo päiväretkelle -sivulta löytyy myös linkki tulostettavaan varustelistaan oman retken suunnittelun avuksi.

Virvatulten polku välillä Tiilikkajärven kansallispuisto Pumpulikirkko poistunut käytöstä 2019 

(Päivitetty 29.1.2021)

Polun rakenteet olivat huonossa kunnossa ja ne on poistettu vuoden 2019 aikana.

Uutisia Tiilikkajärveltä

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Kaksi retkeilijää liukulumikengillä opasteviittojen äärellä lumisen metsän keskellä.

Talvinen Hiidenportin kansallispuisto kutsuu lumen ympäröimään luonnonrauhaan. Puiston pääopastuspaikalle Palolammelle vievä Hiidenportintie aurataan koko talven ajan. Siitä on helppo lähteä retkelle puiston satumaisiin maisemiin. Rotkolle tallautuu polku talvellakin, mutta jos varaat mukaan lumikengät tai liukulumikengät, pääset liikkumaan myös polun ulkopuolella. Hiidenportin kansallispuistoon ei ajeta varsinaisia talvireittejä.

Tutustu Tiilikkajärven kansallispuiston 40-vuotis juhlavuoden kuulumisiin.

Kaksi lasta ja aikuinen istuvat kämpän portailla. Oven päällä lukee UITTO.
Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Tiilikkajärvellä on myös vuokratupia. Sammakkotammen ja Uitonkämpän vuokrauskausi alkaa toukokuun alusta. 

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.