Ajankohtaista Tiilikkajärvellä
Tiilikkajärven kansallispuiston latu- ja reittitilanne
(Päivitetty 20.1.2023)
Tiilikkajärven kansallispuistossa ei toistaiseksi ole ajettuja latu-uria. Puistossa pääsee kuitenkin hiihtämään metsäsuksilla, itse omat latunsa avaten. Tiilikkajärvellä ajettuja hiihtolatuja koitetaan pohjustaa jää- ja lumiolosuhteiden salliessa viikolla 8. Latu-urat pyritään saamaan hiihdettäviksi viikoille 9 ja 10. Tiedotamme latujen tekemisen etenemisestä täällä.
Tiilikkajärven kansallispuistoon on merkitty sinisillä heijastinviitoilla Sammakkotammin ja Uiton välille 3,5 km pituinen huoltoura, jonka avulla kansallispuistossa tehdään talvihuoltoa. Huoltouraa pitkin voi liikkua esimerkiksi metsäsuksilla tai lumikengillä, kunhan muistaa varoa huoltoajoja suorittavaa moottorikelkkaa.
Asiakasneuvojien vinkit talviretkeilyyn
(Päivitetty 20.1.2023)
- Tutustu talviretkeilyyn Retkeilyn ABC -tietopankissa, josta löydät perustietoa, varustelistoja, turvallisuusasiaa ja retkikohdevinkkejä talvisille retkille.
- Tiilikkajärven kansallispuiston reiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Nyt retkelle pääsee hyvin lumikengillä tai metsäsuksilla. Tarkasta sää ja lumitilanne (ilmatieteenlaitos.fi). Tutustu myös yhteistyötahojemme välinevuokrausmahdollisuuksiin.
- Tiilikkajärven kansallispuistoon on merkitty sinisillä heijastinviitoilla Sammakkotammin ja Uiton välille 3,5 km pituinen huoltoura, jonka avulla kansallispuistossa tehdään talvihuoltoa. Huoltouralla voi liikkua esimerkiksi metsäsuksilla tai lumikengillä, kun muistaa varoa huoltoajoja suorittavaa moottorikelkkaa.
- Varaudu retkelle lämpimällä juomalla ja sopivilla eväillä. Lämpimät ruoat ja juomat auttavat retkeilijää pysymään lämpimänä.
- Valoisaa aikaa on päivässä niukasti. Tarkasta ennen retkeä sään yhteydestä päivän pituus (ilmatieteenlaitos.fi). Retkelle on hyvä varautua otsa- tai taskulampulla.
- Talviretkeilijälle tärkeintä on pysyä lämpimänä. Kerrospukeutuminen riittävän väljiin vaatteisiin on hyvä alku.
- Pohjoisniemen pysäköintialue ei ole käytössä talviaikana. Tietä Pohjoisniemen lähtöpisteelle kantatie 87:ltä ei aurata, mutta risteysalueelle tehdään muutaman auton levike, josta voi tienpohjaa pitkin esimerkiksi hiihtää puistoon.
- Huomioi, että pienillä teillä voi esiintyä aurausviivettä. Autossa on hyvä pitää matkassa lapio ja sorapussi liukkaiden ja hankalien paikkojen varalle. Teiden auraustilannetta pohtiessasi voit myös tutustua teiden hoitoluokituksiin (vayla.fi) ja maanteiden kunnossapitoon (liikennetilanne.fintraffic.fi).
- Ota haltuun Retkietiketti ja lue lisäksi Tiilikkajärven kansallispuiston ohjeet ja säännöt ennen retkelle lähtöä.
- Varmista retkesi turvallisuus. Virtaava vesi heikentää jäätä. Jäillä ja maastossa liikkuminen tapahtuu aina retkeilijän omalla vastuulla.
- Kansallispuistossa voi olla katvealueita, joissa puhelin ei välttämättä kuulu. Muista ladata 112 Suomi-sovellus puhelimeesi. Tarkista aina ennakkoon myös varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
Selkäsalmen ylitysveneet käytössä 30.10.2022 saakka
(Päivitetty 12.9.2022)
Selkäsalmen ylitysveneet ovat käytettävissä 30.10. saakka. Ohjeet ylitysveneiden käyttöön löytyvät veneiden viereisten säilytyslaatikoiden kyljestä. Säilytyslaatikoista löytyvät myös pelastusliivit veneiden käyttäjille.
Virvatulten polku välillä Tiilikkajärven kansallispuisto Pumpulikirkko poistunut käytöstä 2019
(Päivitetty 16.11.2022)
Polun rakenteet olivat huonossa kunnossa ja ne on poistettu vuoden 2019 aikana.
Uutisia Tiilikkajärveltä
-
19.01.2023
Metsähallitus etsii tuhatta henkilöä Erä- ja luontoyhteisön jäseniksi - tule kehittämään yhdessä luonnossa liikkujien tulevaisuuden palveluita
-
25.01.2023
Kansallispuistojen kävijät ovat aiempaa tyytyväisempiä – taloudellinen epävarmuus näkyy kokonaiskäyntimäärissä
-
17.11.2022
Metsähallitus muistuttaa: on jokaisen velvollisuus ottaa muut huomioon retkeilytuvissa
Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi
Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.
Talvinen Hiidenportin kansallispuisto kutsuu lumen ympäröimään luonnonrauhaan. Puiston pääopastuspaikalle Palolammelle vievä Hiidenportintie aurataan koko talven ajan. Siitä on helppo lähteä retkelle puiston satumaisiin maisemiin. Rotkolle tallautuu polku talvellakin, mutta jos varaat mukaan lumikengät tai liukulumikengät, pääset liikkumaan myös polun ulkopuolella. Hiidenportin kansallispuistoon ei ajeta varsinaisia talvireittejä.
Tiilikkajärven kansallispuistossa kannattaa seurata, kuinka kehittyy lumitilanne (ilmatieteenlaitos.fi) tai mikä on latutilanne.
Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?
Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.
Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Kosevan autiotupa (2 hlö) sijaitsee Pohjoisniemen puolivälin paikkeilla.
Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.