Asiakasneuvojien vinkit syysretkeilyyn

(Päivitetty 1.10.2022)

Selkäsalmen ylitysveneet käytössä 30.10. saakka

(Päivitetty 12.9.2022)

Selkäsalmen ylitysveneet ovat käytettävissä 30.10. saakka. Ohjeet ylitysveneiden käyttöön löytyvät veneiden viereisten säilytyslaatikoiden kyljestä. Säilytyslaatikoista löytyvät myös pelastusliivit veneiden käyttäjille.  

Tiilikkajärven kansallispuiston kunnostustyöt ja kävijätutkimus käynnistyneet 

(Päivitetty 30.5.2022)

Kesän 2022 retkeilykausi on päässyt vauhtiin pitkän talven jälkeen, ja vaeltajat ja päiväretkeilijät pääsevät jälleen reiteille Itä-Suomen kansallispuistoissa. Tiilikkajärven kansallispuistossa uudistetaan tänä kesänä palvelurakenteita ja toteutetaan Metsähallituksen kävijätutkimus kymmenen vuoden tauon jälkeen. Lue lisää täältä.

Tiilikkajärven kansallispuiston 40V juhlaretki 3.9.2022

(Päivitetty 10.5.2022)

Juhlalogossa kuvituksen lisäksi teksti Tiilikkajärvi kansallispuisto nationalpark 1982-2022 Metsähallitus - Forststyrelsen #tiilikkajarvi40Järjestämme kansallispuiston syntymäpäivien kunniaksi kaksi opastettua retkeä Sammakkotammilta. Retkillä on hieno tilaisuus tutustua opastetusti alueen luontoon ja kulttuurihistoriaan. Oppaina Marko Haapalehto ja Reino Juutinen.

  • Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 11 Sammakkotammilla (Valtimontie 1095, Rautavaara).
  • Ensimmäinen retki on noin 7-10 km pitkä Uiton kierto. Pidämme evästauon Uiton kämpällä (omat eväät).
  • Toinen mahdollisuus on noin 17 km pitkä Tiilikan kierto. Pidemmällä patikalla evästellään Kosevan autiotuvalla ja palataan Venäjän hiekan kautta takaisin.

Lämpimästi Tervetuloa!

#tiilikkajarvi40

Ota mukaan WC-paperia

(Päivitetty 23.6.2021)

Muistathan ottaa retkelle mukaan omaa WC-paperia. Näin on vinkattu esimerkiksi Päiväretken perusvarusteet -listauksessa. Varusteluettelo päiväretkelle -sivulta löytyy myös linkki tulostettavaan varustelistaan oman retken suunnittelun avuksi.

Virvatulten polku välillä Tiilikkajärven kansallispuisto Pumpulikirkko poistunut käytöstä 2019 

(Päivitetty 29.1.2021)

Polun rakenteet olivat huonossa kunnossa ja ne on poistettu vuoden 2019 aikana.

Uutisia Tiilikkajärveltä

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Kolme retkeilijää naruaidan takana katsovat alaspäin aukevaan kallioiseen rotkoon. Polku on kulunut, puiden juuria näkyy polun pinnassa.

Talvinen Hiidenportin kansallispuisto kutsuu lumen ympäröimään luonnonrauhaan. Puiston pääopastuspaikalle Palolammelle vievä Hiidenportintie aurataan koko talven ajan. Siitä on helppo lähteä retkelle puiston satumaisiin maisemiin. Rotkolle tallautuu polku talvellakin, mutta jos varaat mukaan lumikengät tai liukulumikengät, pääset liikkumaan myös polun ulkopuolella. Hiidenportin kansallispuistoon ei ajeta varsinaisia talvireittejä.

Tiilikkajärven kansallispuistossa on hyvät mahdollisuudet syksyretkeilyyn! Koko puiston kiertävä Tiilikan kierto (18 km) on kuljettavissa vielä lokakuun loppuun asti silloin, kun ylitysveneet ovat käytössä. Reitti on haastavahko  ja kierrokseen kannattaa varata koko päivä aikaa. Ylitysveneet vaativat soututaitoa. Tutustu tarkemmin Tiilikan kiertoon.
Kolme ihmistä soutuveneessä. Rannalla näkyy toinen vene.

Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Tiilikkajärvellä on myös vuokratupia. Sammakkotammen ja Uitonkämpän vuokrauskausi alkaa toukokuun alusta. 

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.