Selkäsalmen ylitysveneet ovat otettu käyttöön

(Päivitetty 20.5.2022)

Selkäsalmen ylitysveneet ovat otettu käyttöön. Ohjeet ylitysveneiden käyttöön löytyvät veneiden viereisten säilytyslaatikoiden kyljestä. Säilytyslaatikoista löytyvät myös pelastusliivit veneiden käyttäjille.  

Ajankohtaista kevään etenemisestä Tiilikalla 

(Päivitetty 17.5.2022, 13.5.2022)

Tiilikalta ovat nyt jäät lähteneet osittain, jäälauttoja vielä on. Korpimetsissä on edelleen lunta 30-35cm. Vedenpinta on korkealla ja Uiton sillan ympärillä pitkoksilla ei saappaanvarsi riitä, joten kahluuksi menee. Selkäsalmella on vielä jäitä, joten ylitysveneet tulevat käyttöön myöhemmin. Ilmoitamme täällä heti kun ne ovat jälleen käytettävissä.

Tiilikkajärven kansallispuiston 40V juhlaretki 3.9.2022

(Päivitetty 10.5.2022)

Juhlalogossa kuvituksen lisäksi teksti Tiilikkajärvi kansallispuisto nationalpark 1982-2022 Metsähallitus - Forststyrelsen #tiilikkajarvi40Järjestämme kansallispuiston syntymäpäivien kunniaksi kaksi opastettua retkeä Sammakkotammilta. Retkillä on hieno tilaisuus tutustua opastetusti alueen luontoon ja kulttuurihistoriaan. Oppaina Marko Haapalehto ja Reino Juutinen.

  • Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 11 Sammakkotammilla (Valtimontie 1095, Rautavaara).
  • Ensimmäinen retki on noin 7-10 km pitkä Uiton kierto. Pidämme evästauon Uiton kämpällä (omat eväät).
  • Toinen mahdollisuus on noin 17 km pitkä Tiilikan kierto. Pidemmällä patikalla evästellään Kosevan autiotuvalla ja palataan Venäjän hiekan kautta takaisin.

Lämpimästi Tervetuloa!

#tiilikkajarvi40

Ajankohtaista liikkumisesta Tiilikkajärvellä

(Päivitetty 7.5.2022)

Tiilikkajärvellä on edelleen paljon sohjoista upottavaa lunta.  Sulava lumi upottaa myös ajetuilla urilla. Myös jäät ovat alkaneet sulaa, vaikkakin Tiilikkajärvellä on edelleen suurelta osin jääpeite.  Uiton kierron Itäpuolelle ei nyt pääse, pitkokset ovat lumen alla eikä niitä näe. Upottavaa lunta on huomattavasti enemmän kuin Länsipuolella. Varaudu myös myöhemmin kevättulviin ja veden alla oleviin pitkospuihin ottamalla matkaan kumisaappaat.

Pohjoisniemen pysäköintialueelle vievä tie ei ole toistaiseksi kuljettavissa lumipeitteen ja kelirikkojen vuoksi. Tien päädyssä on kelirikkovaroitus. Suosittelemme tällä hetkellä saapumista Tiilikkajärvelle ainoastaan Sammakkotammen pysäköintialueen kautta. Myös Valtimontien kelirikkoihin on kevään edetessä hyvä varautua.

Polulla on lunta ja järvi on vielä jäänpeitossa. Rinteestä lumet ovat jo sulaneet.

Liikkuminen rajoitusosissa kielletty 15.4.-15.7.2022

(Päivitetty 12.4.2022)

Huomioithan retken suunnittelussa, että liikkuminen ja maihinnousu on kielletty 15.4.-15.7.2022 kartassa näkyvillä alueilla Sarvisuolla, Alussuolla, Honkasuolla sekä Hietasuolla lintujen pesimärauhan turvaamiseksi. Sulan maan aikaan liikkuminen ja maihinnousu on sallittua Kalmoniemessä ja Pohjoisniemessä ainoastaan merkityillä reiteillä, herkän harjuluonnon suojelemiseksi.

Polttopuuhuolto tehty kaikille Tiilikkajärven tulentekopaikoille

(Päivitetty 17.3.2022)
Kaikkien Tiilikkajärven tulipaikkojen liitereitä on täydennetty.  

Pohjoisniemen pysäköintialueelle vievällä tieosuudella ei talvikunnossapitoa

(Päivitetty 28.11.2021)

Talviaikaan Tiilikkajärven kansallispuiston retkeilijöitä suositellaan käyttämään Sammakkotammin pysäköintialuetta, sillä Pohjoisniemeen vievällä tieosuudella ei ole talvikunnossapitoa. Kaikkien puisto- ja retkeilyalueiden pysäköintialueiden tilanteen voi tarkastaa kunkin kohteen Saapuminen-sivulta.

Talviretkeilijän on hyvä varata autoonsa matkaan lapio ja esimerkiksi pieni pussi hiekoitushiekkaa lumisten teiden tai jäisten mäkien varalta. Lisäksi retkeilijän on  hyvä varautua vaihtelevaan talvisäähän eli paikoin liukkaisiin tai upottaviin polkuihin talvella retkeillessään. Katso lisää talviretkeilyvinkkejä.

Selkäsalmen ylitysveneet käytettävissä jälleen keväällä 2022

(Päivitetty 28.11.2021)

Selkäsalmen ylitysveneet on nostettutalviteloille 22.11.2021. Veneet ovat jälleen käytettävissä kevätkaudella 2022.

Ota mukaan WC-paperia

(Päivitetty 23.6.2021)

Muistathan ottaa retkelle mukaan omaa WC-paperia. Näin on vinkattu esimerkiksi Päiväretken perusvarusteet -listauksessa. Varusteluettelo päiväretkelle -sivulta löytyy myös linkki tulostettavaan varustelistaan oman retken suunnittelun avuksi.

Virvatulten polku välillä Tiilikkajärven kansallispuisto Pumpulikirkko poistunut käytöstä 2019 

(Päivitetty 29.1.2021)

Polun rakenteet olivat huonossa kunnossa ja ne on poistettu vuoden 2019 aikana.

Uutisia Tiilikkajärveltä

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Kaksi retkeilijää liukulumikengillä opasteviittojen äärellä lumisen metsän keskellä.

Talvinen Hiidenportin kansallispuisto kutsuu lumen ympäröimään luonnonrauhaan. Puiston pääopastuspaikalle Palolammelle vievä Hiidenportintie aurataan koko talven ajan. Siitä on helppo lähteä retkelle puiston satumaisiin maisemiin. Rotkolle tallautuu polku talvellakin, mutta jos varaat mukaan lumikengät tai liukulumikengät, pääset liikkumaan myös polun ulkopuolella. Hiidenportin kansallispuistoon ei ajeta varsinaisia talvireittejä.

Tiilikkajärven kansallispuistossa on edelleen lunta ja tulvavesiä, joten kumisaappaat ovat tarpeen. Tutustu Tiilikkajärven keliolosuhteisiin sekä 40-vuotis juhlavuoden kuulumisiin.

Jäät ovat lähtemässä järvestä. Harjun rinteet ovat jo sulat.

Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Tiilikkajärvellä on myös vuokratupia. Sammakkotammen ja Uitonkämpän vuokrauskausi alkaa toukokuun alusta. 

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.