Kauhistuttavan komea Jussarö

Kun lähtee seuraamaan Jussarön luontopolkua, alkutaival on perinteistä saaristolaisidylliä. Västervikenin satamalahdella, saaren pohjoisosassa, vastaan tulee Metsähallituksen kunnostama Kullakojan, luotsikylän ainoa jäljelle jäänyt rakennus 1800-luvun alkupuolelta. Pienen luotsituvan ympärillä avautuu hoidettu perinnemaisema. Toistaiseksi kaikki vastaa mielikuvaa tyypillisestä saaristomaisemasta.

Vanha puinen luotsin tupa niityn ympäröimänä. Etualalla puu. Lampaat lepäävät puun alla.

Luoteis- ja koillisosissa saarta luontopolku johdattaa kulkijaa ohi avolouhoskuilujen, jotka toimivat vihjeenä Jussarön maisemaa merkittävästi mullistaneista tapahtumista.  Suorastaan hämmästyttäväksi näkymä muuttuu saaren itäosassa, kun eteen kohoaa Jussarön kulttuurimaisemaa hallitseva Vuoksenniska Oy:n autioitunut rautakaivos. Liikuthan Jussarössä silmät auki ja maaston vaaranpaikat huomioiden.

Hylätty "Rautapiha" on valtakunnallisesti arvokas kohde

Tavallisuudesta poikkeava magneettikenttä Jussarössä on ollut tiedossa ainakin 1600-luvulta alkaen, ja viimeistään 1700-luvulla se osattiin yhdistää kallioperässä olevaan rautapitoiseen magnetiittiin. Tiedettiin, ettei Jussarön lähellä voinut luottaa kompassin näyttämiin suuntiin.

Jussarön rautaa alettiin hyödyntää ensin 1834–1861 ja myöhemmin Vuoksenniska Oy:n projektissa 1954–1967.

  • Julkaisu Jussaröstä: Jussarö. Luotsi- ja kaivosyhteisö Tammisaaren ulkosaaristossa
  • Kirjallisuutta Jussaröstä, Jussarön majakasta ja Tammisaaren saaristosta (suurin osa kirjallisuutta löytyy ainoastaan ruotsiksi)

    • Menetetyt majakat, författare: Johanna Pakola och Seppo Laurell 2016 (boken endast på finska).
    • Jussarö från sjörövarnäste till nationalpark, författare: Sven Stenlund 2015
    • Skärgårdsliv stänk av natur & kultur, författare: Tua Ranninen 2012
    • Thorvald Strömberg - skärgårdens son, författare Sture Lindholm 2011
    • Valo merellä - Ljuset till havs : Suomen majakat 1753-1906 - Finska fyrar, författare: Seppo Laurell 2009
    • Smugglare i skärgården, författare: Kaj Dahl 2003
    • Suomen majakat, författare: Seppo Laurell 1999
    • Tammisaaren saaristossa - I Ekenäs skärgård, författare: Nils Sundberg 1998
    • Skärgård, författare: Henrik Cederlöf 1994
    • Farleder och lotsplatser i Ekenäs skärgård, författare Henrik Cederlöf 1986.
    • Nyländsk skärgård, författare: Kaj Dahl 1975

Kaivoksen lopetettua toimintansa tuotanto- ja asuinrakennukset sekä kuljetus- ja satamalaitteet jäivät käyttämättöminä rapistumaan. Korkeat murskaamo- ja rikastamotornit sekä tyhjät asuinrakennukset ovat kauhistuttavalla tavalla kiehtovia ja ne luovat saarelle lähes epätodellisen tunnelman. Tänne voisi lavastaa Taru sormusten herrasta kirjoista ja elokuvista tutun Rautapihan!

 

Ilmakuva vanhasta kaivoksesta kesämaisemassa. Korkea betonirakennus kohoaa taaempana ja etulalla on matalia vanhoja rakennuksia.

 

Jussarön kaivossaari on ainutlaatuinen yhdistelmä Suomenlahden kalastuksen, merenkulun, puolustuksen ja kaivostoiminnan historiaa ja siksi se on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä (rky.fi).  

 

Älgö

Älgön saarella sijaitsee entisöity 1940-luvulta peräisin oleva kalastajatila Rödjan. Tila on melonnan maailmanmestari (1950) ja olympiakultamitalisti (1952) Thorvald Strömbergin (fi.wikipedia.org) lapsuudenkoti.

Lisää historiaa täältä (urheilunhistoria.blogspot.com) ja kirjassa Thorvald Strömberg - skärgårdens son, kirjoittaja Sture Lindholm 2011. (kirja löytyy ainoastaan ruotsiksi).

Tammisaaren keskustassa on myös muistomerkki Thorvald Strömbergin muistolle (visitraseborg.com). Hän on Raaseporin ensimmäinen ja toistaiseksi ainut olympiakultamitalisti.

Kesäisin kalastajatilan viereisellä niityllä laiduntaa lampaita. Älgön luontopolun varrella on näkötorni, josta avautuu upea näköala koko puiston alueelle.

Tammisaaren saariston kansallispuisto

  • Perustettu 1989
  • Pinta-ala 55 km²

Tammisaaren saariston kansallispuiston piirretty tunnus. Soikeassa tunnuksessa on kuvattu haahkakoiras. Tunnuksen ulkoreunoilla kiertää teksti: Ekenäs Tammisaari - national park.

Tammisaaren saariston kansallispuiston tunnus on haahka