Tammisaaren saariston aktiviteetit

Retkeilijä istuu kalliolla ja silittelee kahta syliin tunkevaa lammasta. Taustalla laiduntaa kolme muuta lammasta ja näkyy vanhan puisen tuvan sivu.

Tammisaaren saaristoparatiisin luonnosta ja maisemista voi nauttia esimerkiksi veneillen, meloen, sukeltaen tai luontopolun varrella. Veneellä ja kajakilla pääset lukemattomiin luonnonsatamiin sekä Jussarön ja Rödjanin palvelujen ääreen.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Ilmakuva saaristosta, etualalla veneitä ankkurilla.

 

Veneily

Tammisaaren saariston kansallispuiston pinta-alasta lähes 90 prosenttia on vettä. Täältä purjehtija ja moottoriveneilijä löytää suojaisan ja kotoisan saaristoidyllin. Puiston halki kulkee Helsingin ja Hangon välinen väylä, ja puiston satamissa voi yöpyä. Modermaganin ja Fladalandetin satamissa sekä Älgö-saaren Rödjanissa on telttailualueet, tulentekopaikat ja kuivakäymälät. Lisäksi Jussarön itäpuolella on telttailualue.

Luontopolut

Kansallispuiston kolmella luontopolulla tutustut sisä- ja ulkosaariston luontoon ja historiaan. Sisäsaaristo tulee tutuksi Älgön luontopolulla (2 km), joka kulkee osittain jyrkässä maastossa Rödjanin kalastajatilan ja näköalatornin kautta.

Jos haluatte etukäteen tutustua Älgö, Rödjanin luontopolkuun, löydätte enemmän infoa täältä (julkaisut.metsa.fi).

Modermaganin luontopolku (1,5 km) puolestaan esittelee ulkosaaristoa sekä sirpalesuojan ja korsun.

Jussarön luontopolku (4,7 km) johdattaa sinut kaivostoiminnan jäljille sekä merimaisemissa harvinaiseen aarniometsään. Luontopolun varrella on näköalatorni.

Luontopolku metsämaisemassa.

Jussarössä voi kesäaikana kiivetä jopa Merivartioston valvontatorniin ihailemaan aavaa ja kaunista merimaisemaa.

Melonta

Tutustu saaristoon meloen! Puistossa voi helposti tehdä myös yli yön kestäviä melontaretkiä yöpyen omassa teltassa. Puiston eteläosa sopii kokeneille merimelojille. Yhteistyöyritykset vuokraavat välineitä ja järjestävät melontakursseja. Lue lisää turvallisesta melonnasta.

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Geokätköjen etsintä on hauska tapa tutustua saaristoon. Lue lisää
  • Hiihto: Saariston talvesta voi nauttia hiihdellen jäällä omalla vastuulla. Puiston alueella ei ole latuja.
  • Kalastus: Tule viehekalastamaan, pilkkimään ja onkimaan!
  • Lintujen tarkkailu: Älgön luontopolun varrella ja Jussarön Lotsstubergissä on lintutornit. Seuraa keväällä arktisten muuttolintujen matkaa. Puiston tunnuslaji on haahka, ja merikotka kaartelee usein saariston yllä.
  • Luontotupa: Älgön saarella sijaitsevan Rödjanin luontotuvan näyttelyssä perehdyt haahkaparin elämään ja Rödjanin kalastajatilan historiaan. Lue lisää
  • Marjastus ja sienestys: Marjastus ja sienestys on sallittua liikkumisrajoitusalueita lukuun ottamatta.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Älgön luontopolun näkötornista avautuu hieno näkymä puiston eteläisimpiin kolkkiin saakka. Kalastajatila Rödjan on rauhallinen koko perheen retkikohde. Jussarön saarella tutustut saariston historiaan ja hylättyihin rautakaivoksiin. Lue lisää
  • Retkiluistelu: Nauti talvisesta saaristosta pitkällä luisteluretkellä. Lue lisää turvallisesta retkiluistelusta.
  • Sukellus: Suosittu, lähes ympärivuotinen sukelluskohde. Vaihtelevat pohjamuodot ja laivahylyt tarjoavat elämyksiä pinnan alla. Lue lisää turvallisesta sukelluksesta.
  • Vapaaehtoistoiminta: Tule nauttimaan saaristoluonnosta ja suojelemaan Tammisaaren saariston idyllistä luontoa.

Tuikki-lehti

Aikakausilehtien kansia.

Kalastajien Tuikki-lehdessä (eraluvat.fi) on ajankohtaisia uutisia kalastuksesta, kalavesien hoidosta, kalastusluvista ja erävalvonnasta. 

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Tammisaaren saaristo

 Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.