Nationalparksfaddern Pirkko Saisio

Nationalparksfadder Pirkko Saisio är premierad författare, mångsysslare inom kulturen och havs- och skärgårdsfantast.

Författaren och teaterregissören Pirkko Saisio gav ut sin senaste bok Signaali i slutet av september och blir nu volontär för Forststyrelsen som nationalparksfadder för naturtjänsterna. Vi känner Saisio, som belönats med Finlandia-priset, främst som kulturpåverkare, men hon har en stark naturrelation till havet och till skärgården. I likhet med övriga nationalparksfaddrar vill Saisio övertyga finländarna om vikten av att i allt högre grad finna naturupplevelser. Dessutom är hon intresserad av nya idéer som syftar till att sammanföra natur- och kulturupplevelser.

""Forststyrelsens naturtjänster har redan sju nationalparksfaddrar. Faddrarna har alla en stark relation till naturen, varför de önskar inspirera finländarna att söka sig till naturupplevelser. Alla faddrar, också Saisio, vill nå i synnerhet finländare som har fjärmat sig från naturen och mana dem att våga sig ut i naturen. Också missöden kan inträffa, men ändå inspirerar naturen.

Detta framgår särskilt väl av Saisios bok Lokikirja (Loggboken) där hon med stöd av loggboksanteckingar och skisser berättar om sin familjs äventyr ombord på mahognykryssaren Diana 1988-1994.  Svårigheter minskar inte naturens charm, tvärtom: Lokikirja är fylld av anteckningar i likhet med "Dianas motorbatteri laddas inte... Solens sista strålar träffar mig bakom vänster öra, vinden från höger. Underbart." eller "Diana transporterades till Uki (Nystad) för el-kontroll. Det var en strålande morgon."

Dumdristig ska man trots allt inte vara, säger Pirkko "Saikki" Saisio. Om man inte är sjövan lönar det sig att vara gäst hos turistföretagare i skärgården. Det finns tillgång till service året om och Saikki vill uppmuntra till skärgårdsvistelser också på vintern. Exempelvis kan man fira en oförglömlig jul på Utö.

En anteckning på en av de sista sidorna i Lokikirja avslöjar varför Saisio vill bege sig ut i naturen och uttryckligen till havs: "Sol, tärnor, ejdrar, saltlukt och bara klippor. Äntligen!"

"Mina favoritställen är Källskär nedanom Kökar, Jurmo i söder, Utö och ön Maakalla. Det finns så många liknande fantastiska mål i vår skärgård ", säger Saisio.

Kultur i naturen

I egenskap av fadder vill Saisio också främja kulturevenemang ute i naturen och vid de naturarv Forststyrelsens naturtjänster vårdar och bevarar.

"Konst- och naturupplevelser ger möjligheter att nå katarsis, dvs. närvaron av en oförklarlig andlighet. Naturen i konsten och konsten i naturen förstärker upplevelsen."

"Kultur och natur skapar välbefinnande och starka känsloupplevelser "- Saikki