Lauhanvuoren kansallispuisto soveltuu hyvin päiväretkeilyyn ja telttailuun. Eri mittaisten ympyräreittien varrelta näet kansallispuiston monipuolisen luonnon ja päänähtävyydet.  Talvella puistossa on kuntien ylläpitämät perinteisen hiihtotyylin ladut.

Reittien lähtöpisteet

Ympyräreitit

Rantapolku, 2,3 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1t.
Helppokulkuinen.

Luontopolku esittelee vuoren geologiaa, kasvillisuutta ja ihmisen toimintaa vuoren rinteillä.

Kaksi laavua ja ihmisiä nuotiolla aurinkoisena päivänä.

Lähtöpiste
Osoite: Lauhanvuoren laki/näkötorni, Lauhanvuorentie 656, Isojoki (pdf, julkaisut.metsa.fi) 
Koordinaatit: (WGS84) N62° 9.12240' E22° 10.45475'

Retkeilyrakenteet
Lauhan tuvan laavu ja kaivo. Kuivakäymälät Lauhanvuoren laella ja Lauhan tuvan pihapiirissä. Ota mukaasi omaa wc-paperia.

Nähtävää
Lähtöpisteen näkötornista voi katsella kymmenien kilometrien päähän. 

Luontopolun varrella viljellään edelleen perunaa muistona menneiltä ajoilta, jolloin Lauhanvuoren huipulla, hallan ulottumattomissa, viljeltiin arvokasta siemenperunaa. 

Reittiselostus
Reitillä opasviitat. Reitti kierretään vastapäivään. Lauhanvuoren huipulta lähdettäessä ympäröiviä maisemia voi ihailla ensin näkötornista käsin. Huippu on rehevää kuusivaltaista metsää, josta lähdetään laskeutumaan osin jyrkähköä polkua kohti Lauhan tupaa. Polku jatkuu kuivassa kangasmaastossa kunnes kääntyy jälleen takaisin kipuamaan kohti Lauhanvuoren huippua.

Rantapolun kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Pirunkierros, 4 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan noin 2 t taukoineen.
Helppokulkuinen.

Pirunkierroksella tutustut Lauhanvuoren muinaisiin hiekkakivimuodostumiin, muinaisrantoihin sekä soiden kehitykseen.

Leveä metsäpolku mäntykangasmetsässä.

Lähtöpiste
Osoite: Kivijata, pysäköintialue Lauhanvuorentie 603, Isojoki (pdf, julkaisut.metsa.fi) 
Koordinaatit: (WGS84) N62° 07.6602' E 22° 05.7846'

Retkeilyrakenteet
Leikkistenkankaan laavu, kaivo ja kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa wc-paperia.

Nähtävää
Heti lähtöpisteessä on Lauhanvuoren suurin pirunpelto, Kivijata. Reitin varrella on tarjolla monipuolista suoluontoa ja pohjaveden muodostumiseen liittyviä kausikosteikkoja.

Reittiselostus
Reitillä opasviitat. Reitti kierretään myötäpäivään. Pirunkierros lähtee liikkeelle Kivijadalta. Tämän jälkeen reitti kiertää tasaista kangasmaastoa pitkin Leikkistenlaakson suoalueella, jonka jälkeen reitti palaa takaisin metsään. Leikkistenkankaan tulentekopaikalla voi viettää taukoa. Laavulta polku jatkuu kangasmaastossa saapuen takaisin Kivijadalle, jossa voi kulkea Kivijadan reunaa pitkin pysäköintialueelle tai valita pidemmän reitin ja poiketa katsomaan kansallispuiston ulkopuolella olevia Aumakallioita sekä Aumakiveä. Pidemmän reittivaihtoehdon valitessa myös matkaan tulee hieman lisää pituutta, noin 1-2 km.

Terassikierros, 8,7 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan noin 4 t taukoineen.
Helppokulkuinen.

Terassikierros johdattaa Lauhanvuoren ylärinteiden valoisiin männiköihin ja muinaisen saaren maisemiin.

Nainen pumppaa vettä kaivosta.

Lähtöpisteet
Reitille on kaksi virallista lähtöpistettä: 
Lähtöpiste 1, osoite: Lauhanvuoren laki/näkötorni Lauhanvuorentie 656, Isojoki (pdf, julkaisut.metsa.fi) 
Koordinaatit: (WGS84) N62° 9.12240' E22° 10.45475' 
Lähtöpiste 2, osoite: Spitaalijärvi, pysäköintialue Lauhanvuorentie 639, Isojoki (pdf, julkaisut.metsa.fi)
Lauhanvuorentien risteyksessä on viitta Spitaalijärvelle 
Koordinaatit: (WGS84) N62° 8.34545' E22° 9.36848'

Retkeilyrakenteet
Spitaalijärven tulentekopaikat, telttailualue sekä esteetön keittokatos ja kuivakäymälä. Ota mukaan omaa wc-paperia.

Nähtävää
Rantavallit, terassit, korkein jääkauden jälkeinen ranta sekä Lauhanvuoren huipulta avautuvat maisemat valottavat vuoren muinaisia kehitysvaiheita. Lauhanvuoren huipun näkötorni on avoinna kesäkaudella. Lauhanvuoren huipun tuntumassa on pieni perunamaa muistutuksena entisaikojen tavasta kasvattaa perunaa korkealla rinteellä poissa hallan ulottuvilta. Spitaalijärven vedellä on uskottu olevan parantavia vaikutuksia, ja aikanaan sitä on viety Venäjän ruhtinaillekin.

Reittiselostus
Reitillä opasviitat. Reitti kierretään vastapäivään. Lauhanvuoren huipulta lähdettäessä ympäröiviä maisemia voi ihailla ensin näkötornista käsin. Reitti kierretään vastapäivään. Lauhanvuoren huippu on rehevää kuusivaltaista metsää, josta lähdetään laskeutumaan osin jyrkähköä polkua. Reitti jatkuu vaihtelevassa, kuivassa kangasmaastossa. Spitaalijärvellä on yöpymis-, evästely- ja uintimahdollisuus, mutta alueella ei kuitenkaan ole virallista uimarantaa. Spitaalijärveltä polku nousee vähitellen takaisin kohti Lauhanvuoren lakea.

Muut patikkareitit

Osa kansallispuiston reiteistä yhdistyy kuntien ylläpitämiin reitteihin ja jatkuvat kansallispuiston rajojen ulkopuolella kohti Kauhajoen tien 44 ja Lauhanvuorentien risteystä ja Isojoen Sarviluoman kylässä sijaitsevaan Lauhansarven luontomatkailukeskukseen (lauha.fi).

Alueella on pidempi Lauhanvuoren kierros 23,2 km, jonka reittiä ylläpitää osittain kunnat. Lauhanvuoren kierros (visitlakeus.fi)

Alueen reiteistä on muodostettavissa myös kansallispuiston ympäri kiertävä, yli 30 km pitkä ympyräreitti, joka soveltuu hyvin 2-3 päivän patikkaretkeksi. 

Pyöräilyreitit

Geobike maastopyöräilyreitti, 35 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan noin 6 t taukoineen.
Reitin voi jakaa kahteen pienempään lenkkiin (8 tai 16 km) tai yhdistää lenkit yhdeksi 35 km reitiksi.
Reitti sopii maastopyöräilyä jonkin verran jo harrastaneille.

Geobike-reitti yhdistää monipuolisesti Lauhanvuoren geologisia kohteita. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa polkuja, latu-uria ja hiekkateitä pitkin.

Mies ja nainen pyöräilevät maastossa.

Lähtöpiste
Reitille on kaksi virallista lähtöpistettä: 
Lähtöpiste 1 osoite: Lauhanvuoren laki/näkötorni Lauhanvuorentie 656, Isojoki (pdf, julkaisut.metsa.fi) 
Koordinaatit: (WGS84) N62° 9.1224' E22° 10.45475' 
Lähtöpiste 2 osoite: Lauhansarven luontomatkailukeskus Lauhanvuorentie 490, Isojoki (pdf, julkaisut.metsa.fi) 
Koordinaatit: (WGS84) N62° 7.4813' E22° 3.3098'

Retkeilyrakenteet
Kärkikeitaan päivätupa ja kuivakäymälä, Spitaalijärven tulentekopaikat, telttailualue sekä esteetön keittokatos ja kuivakäymälät. Kaivolammin tulentekopaikka, telttailualue ja kuivakäymälä. Ota mukaan omaa wc-paperia.

Nähtävyydet
Kallioperän erikoiset rapautumismuodot, hiekkakivimuodostumat ja muinaisen saaren rantamuodostumat sekä pohjavesi ja suot ovat näkyviä elementtejä tämän maastopyöräretkeilyreitin varrella. Lauhanvuoren nähtävyyskohteista huipun näkötorni, Spitaalijärvi, Aumakivi ja Kivijata osuvat reitille.

Reittiselostus
Reitille voi lähteä useista eri lähtöpisteistä, mutta suositeltavimmat aloituspaikat ovat Lauhanvuoren laki ja Lauhansarven luontomatkailukeskus. Reitin voi jakaa kahteen pienempään lenkkiin (8 tai 16 km) tai yhdistää lenkit yhdeksi isoksi reitiksi. Lenkit kierretään myötäpäivään. Tällöin matkaa kertyy 35 km. Reitti on merkitty opasviitoin ja vihreillä värimerkeillä. Yhdysreittiosuus on merkitty vihreä-valkoisilla merkeillä.

Huomioitavaa
Maastopyöräreitti on käytettävissä ainoastaan sulan maan aikaan. Talvella osalla reittiä kulkevat hiihtoladut ja reittiä ei muutoinkaan talvella pidetä auki.

Hiihtoreitit

Talvisessa Lauhassa on perinteisen hiihtotavan latuja, joista voi valita 3, 5 ja 10 kilometrin hiihtolenkit. Hiihtolatuja ylläpitävät Isojoen ja Kauhajoen kunnat. Hiihtämään voi lähteä sekä  tien 44 ja Lauhanvuorentien risteyksestä että Lauhansarvesta (lauha.fi). Lauhan laella ja matkailukeskuksissa on talviaikaan nähtävissä latukartat. Latuverkosto on merkitty metallisin hiihtäjämerkein. Kevättalven kantohanget houkuttelevat kävijöitä hiihtämään myös valmiiden latujen ulkopuolella, tällöin voi merkityn ladun löytäminen olla paikoin hankalaa.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Lauhavuoren kartta Retkikartta.fi:ssä.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Lauhanvuori

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.