Retkeilyreitit ja polut

Lauhanvuoren kansallispuisto soveltuu hyvin päiväretkeilyyn ja telttailuun. Puiston läpi kulkevan polun varrelle jäävät kaikki alueen merkittävimmät nähtävyydet sekä tulentekopaikat.

Kansallispuistossa on merkittyjä retkeilyreittejä noin 10 kilometriä. Kansallispuistosta on myös kuntien ylläpitämät reitit Kauhajoen tien 44 ja Lauhanvuorentien risteyksestä ja Isojoen Sarviluoman kylässä sijaitsevaan Lauhansarven luontomatkailukeskukseen (www.lauha.fi).

Lauhanvuoren torni. Kuva: MetsähallitusReittien lähtöpisteet

Reiteille on helpointa lähteä Lauhanvuoren laen ja Spitaalijärven pysäköintialueilta.

Luontopolut

 • Lauhan laella on 2,6 km pitkä Rantapolku, joka esittelee vuoren geologiaa, kasvillisuutta ja ihmisen toimintaa vuoren rinteillä. Reitin risteyskohdissa on viitat, muuten reittiä ei ole merkitty.

Muut reitit

 • Lauhanvuorelta länteen kohti Lauhansarvea: Reitin risteyskohdissa on viitat, muuten reittiä ei ole merkitty. Lauhanvuoren laelta polku lähtee kohti Spitaalijärveä, jonne matkaa on 2 km. Matkan varrella on muinaisia rantatasanteita, jotka ovat kuin jättiläisen portaita rinteillä. Spitaalijärveltä reitti jatkuu kohti Kivijataa (4,6 km). Matkan varrella on soita, pulppuavia lähteitä ja luomia sekä karua kangasmaastoa. Polku jatkuu edelleen Isojoen kunnan ylläpitämänä kansallispuiston ulkopuolelle Lauhansarven matkailukeskukseen.
  • Palvelut: Tulentekopaikka ja telttailualue Spitaalijärven itärannalla. Spitaalijärven länsirannalla on tulentekopaikka ja keittokatos.
  • Nähtävää: Lauhanvuoren tornin näköalat, Kivijata -muinaisrantakivikko ja Aumakivi
  • Reitin keskellä olevalle Spitaalijärvelle pääsee lastenvaunuilla ja pyörätuolilla. Matkaa pysäköintialueelta on noin 500 m. Rannalla on puolen kilometrin mittainen polku sekä pyörätuolilla liikkuville soveltuva keittokatos ja esteetön kuivakäymälä.
 • Lauhanvuorelta länteen kohti Ahvenlampea: Lauhanvuoren pysäköintialueelta lähtevältä Rantapolulta on mahdollisuus poiketa Ahven- ja Kaivolammille johtavalle polulle. Reitin risteyskohdissa on viitat, muuten reittiä ei ole merkitty.
 • Lauhanvuorelta itään kohti tietä 44: Lauhanvuoren laen pysäköintialueelta lähtevältä Rantapolulta on mahdollisuus poiketa kansallispuiston ulkopuolelle tien 44 ja Lauhanvuorentien risteykseen vievälle polulle. Tätä yhdysreittiä ylläpitää Kauhajoen kunta.

Kivijadan pitkokset. Kuva: Timo Halme ja Tuomo Häyrinen

Hiihtoreitit

Talvisessa Lauhassa on perinteisen hiihtotavan latuja, joista voi valita 3, 5 ja 10 kilometrin hiihtolenkit. Hiihtolatuja ylläpitävät Isojoen ja Kauhajoen kunnat. Hiihtämään voi lähteä sekä  tien 44 ja Lauhanvuorentien risteyksestä että Lauhansarvesta (www.lauha.fi). Lauhan laella ja matkailukeskuksissa on talviaikaan nähtävissä latukartat. Latuverkosto on merkitty metallisin hiihtäjämerkein. Kevättalven kantohanget houkuttelevat kävijöitä hiihtämään myös valmiiden latujen ulkopuolella, tällöin voi merkityn ladun löytäminen olla paikoin hankalaa.

 • Isojoen kunnan sähköinen latukartta (www.isojoki.fi, pdf-tiedosto 298 kt)
 • Kauhajoen kaupungin hiihtosivut (www.kauhajoki.fi)
 • Runsassateisena paikkana Lauhanvuoren hiihtokausi alkaa yleensä melko aikaisin syksyllä ja kestää pitkälle kevääseen.

Pyöräilyreitit

Lauhanvuoren läpi kulkee valtakunnallinen polkupyöräreitti. Reitistö yhdistää Lauhanvuoren ja Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistot. Reitistö kulkee vanhoja tieuria pitkin. Pyöräilyä muualla puistossa ei suositella.

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 3 Mt (julkaisut.metsa.fi)

YLE Mennään metsään -polkujuoksukartta, Lauhanvuori

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.