Ajankohtaista Lauhanvuorella

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Juhannuksen ajankohtaista

(Päivitetty 1.7.2021)

  • Alueella on voimassaoleva metsäpalovaroitus. Tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Tarkistakaa tilanne ilmatieteenlaitoksen sivuilta (ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset ) ennen retkelle lähtöä.

  • Lauhanvuoren kaivojen vedet on tutkittu. Kaivovedet eivät täytä mikrobiologiselta laadultaan talousveden kriteerejä. Lauhan tuvan kaivossa on koliformisia bakteereja ja vesi tulee keittää ennen käyttöä talousvetenä. Myös Spitaalijärven telttailualueen lähteen vesi tulee keittää ennen käyttöä.

  • Mikäli kohtaat kansallispuistoissa tai Metsähallituksen retkeilyalueilla irrallaan olevan koiran ilman omistajaa ja koet tilanteen uhkaavaksi ota yhteyttä hätäkeskukseen.

  • Lähipäiviksi luvassa kauniita retkeilykelejä ja ihmisiä runsaasti liikkeellä. Muistakaa koronaturvallisuus sekä Retkietiketti.

  • Lauhantupa vuokratuvan varaustilanne (kauppatori.lauha.fi). 

  • Luontomatkailukeskus Lauhansarvi on avoinna. Lauhansarven kotisivuille (lauha.fi).

  • Lauhanvuoren näkötorni on avoinna. 

Lauhanvuoren kaivovedet

(Päivitetty 10.6.2021)

Lauhanvuoren kaivojen vedet on tutkittu. Kaivovedet eivät täytä mikrobiologiselta laadultaan talousveden kriteerejä. Lauhan tuvan kaivossa on koliformisia bakteereja ja vesi tulee keittää ennen käyttöä talousvetenä. Myös Spitaalijärven telttailualueen lähteen vesi tulee keittää ennen käyttöä.

 

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geoparkista Suomen toinen UNESCO Global Geopark

(Päivitetty 10.7.2020)

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark sai UNESCOn Global Geopark -jäsenyyden heinäkuun alussa UNESCOn hallintoneuvoston päätöksellä. Länsi-Suomessa kolmen maakunnan alueella sijaitsevasta Geoparkista tuli samalla Suomen toinen UNESCO Global Geopark Rokuan jälkeen.

Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geopark sijaitsee Länsi-Suomessa kolmen maakunnan rajaseudulla. Geopark-kuntiin lukeutuvat Kauhajoki, Isojoki ja Karijoki Etelä-Pohjanmaalla, Kankaanpää, Karvia, Honkajoki, Jämijärvi ja Siikainen Satakunnassa sekä Parkano ja Kihniö Pirkanmaalla. 

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geoparkin geologinen pääteema kuvaa maiseman kehitystä muinaisesta vuoristosta nykyiseksi suomaaksi. Alueen kansainvälisesti merkittävimpiä erityispiirteitä ovat Lauhanvuoren ajallisesti pitkä ja monivaiheinen geologinen historia, arvokkaat suokokonaisuudet, Susiluola sekä Suomen hienoimpiin lukeutuvat pulppuavat lähteet.

Geopark-alueen suosituimpia nähtävyyksiä ovat Kivijata ja Spitaalijärvi Lauhanvuoren kansallispuistossa, Kauhaneva ja Katikankanjoni Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuistossa ja Hämeenkankaan lähteet. Alueen laaja matkailupalvelutarjonta on koottu Lhgeopark.fi-sivustolle.

Uutisia Lauhanvuorelta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.