Ajankohtaista Lauhanvuorella

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Ajankohtaista retkille

(Päivitetty 16.4.2021)

Huomio puistossa retkeilevät. Satakuntaan ja Etelä-Pohjanmaalle on annettu ruohikkopalovaroitus viikonlopulle!

Tarkistakaa tilanne:

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Tulia ei saa tehdä nuotiopaikoille ruohikkopalovaroituksen aikana. Sallittua ainostaan keittokatoksissa ja tuvissa.

  • Käymälät, keittokatokset ja nuotiopaikat ovat käytettävissä. Kärkikeitaan päivätuvassa on kokoontumisrajoitus. Koronarajoitusten vuoksi päivätuvassa voi olla kerrallaan vain kaksi henkilöä, jotta turvavälit voidaan ylläpitää.
  • Tämän hetkisten koronarajoitusten vuoksi Lauhanvuoren näkötorni pysyy toistaiseksi suljettuna, koska tornissa ei ole mahdollista ylläpitää turvavälejä.
  • Leikkistenkankaan lähelle on tuotu polttopuutäydennystä 100 metrin päähän puuvarastosta.  Puita tuodaan puuvarastoon kunhan maasto hieman kuivahtaa ja huolto pääsee ajamaan perille asti.

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geoparkista Suomen toinen UNESCO Global Geopark

(Päivitetty 10.7.2020)

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark sai UNESCOn Global Geopark -jäsenyyden heinäkuun alussa UNESCOn hallintoneuvoston päätöksellä. Länsi-Suomessa kolmen maakunnan alueella sijaitsevasta Geoparkista tuli samalla Suomen toinen UNESCO Global Geopark Rokuan jälkeen.

Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geopark sijaitsee Länsi-Suomessa kolmen maakunnan rajaseudulla. Geopark-kuntiin lukeutuvat Kauhajoki, Isojoki ja Karijoki Etelä-Pohjanmaalla, Kankaanpää, Karvia, Honkajoki, Jämijärvi ja Siikainen Satakunnassa sekä Parkano ja Kihniö Pirkanmaalla. 

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geoparkin geologinen pääteema kuvaa maiseman kehitystä muinaisesta vuoristosta nykyiseksi suomaaksi. Alueen kansainvälisesti merkittävimpiä erityispiirteitä ovat Lauhanvuoren ajallisesti pitkä ja monivaiheinen geologinen historia, arvokkaat suokokonaisuudet, Susiluola sekä Suomen hienoimpiin lukeutuvat pulppuavat lähteet.

Geopark-alueen suosituimpia nähtävyyksiä ovat Kivijata ja Spitaalijärvi Lauhanvuoren kansallispuistossa, Kauhaneva ja Katikankanjoni Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuistossa ja Hämeenkankaan lähteet. Alueen laaja matkailupalvelutarjonta on koottu Lhgeopark.fi-sivustolle.

Uutisia Lauhanvuorelta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.