Ajankohtaista Lauhanvuorella

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Lauhanvuoren näkötorni on suljettu talven ajaksi

(Päivitetty 20.11.2020)

Huolto on sulkenut tänään Lauhanvuoren näkötornin talven ajaksi. Tornilla ei ole talvihuoltoa ja tästä syystä torni pidetään suljettuna kunnes keväällä lumet ja jäät taas sulavat ja torniin kiipeäminen on turvallista. Tervetuloa talvi! 

Lauhanvuori - Hämeenkangas Geopark -alueella takana ennätysvilkas alkuvuosi

(Päivitetty 7.9.2020)

Käyntimäärät kasvoivat Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -alueella kahdeksan prosenttia 1.1.2020-31.7.2020 viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Käyntimäärätiedot ovat käytettävissä Metsähallituksen hallinnoimilta alueilta. Suhteellisesti suurinta käyntimäärien kasvu oli Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa, missä käyntimäärä nousi 98 prosenttia.

Vilkasta oli myös Lauhanvuoren kansallispuistossa, missä käyntimäärä kasvoi 52 prosenttia. Hämeenkankaan alueella käyntimäärä laski alkuvuonna yhteensä 19 prosenttia. Käyntimäärän tippuminen johtuu hiljaisesta talvesta, jolloin alueella ei ollut tavalliseen tapaan hiihtolatuja. Kesällä myös Hämeenkankaan käyntimäärät nousivat viime vuoteen verrattuna.

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geoparkista Suomen toinen UNESCO Global Geopark

(Päivitetty 10.7.2020)

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark sai UNESCOn Global Geopark -jäsenyyden heinäkuun alussa UNESCOn hallintoneuvoston päätöksellä. Länsi-Suomessa kolmen maakunnan alueella sijaitsevasta Geoparkista tuli samalla Suomen toinen UNESCO Global Geopark Rokuan jälkeen.

Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geopark sijaitsee Länsi-Suomessa kolmen maakunnan rajaseudulla. Geopark-kuntiin lukeutuvat Kauhajoki, Isojoki ja Karijoki Etelä-Pohjanmaalla, Kankaanpää, Karvia, Honkajoki, Jämijärvi ja Siikainen Satakunnassa sekä Parkano ja Kihniö Pirkanmaalla. 

Lauhanvuori–Hämeenkangas Geoparkin geologinen pääteema kuvaa maiseman kehitystä muinaisesta vuoristosta nykyiseksi suomaaksi. Alueen kansainvälisesti merkittävimpiä erityispiirteitä ovat Lauhanvuoren ajallisesti pitkä ja monivaiheinen geologinen historia, arvokkaat suokokonaisuudet, Susiluola sekä Suomen hienoimpiin lukeutuvat pulppuavat lähteet.

Geopark-alueen suosituimpia nähtävyyksiä ovat Kivijata ja Spitaalijärvi Lauhanvuoren kansallispuistossa, Kauhaneva ja Katikankanjoni Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuistossa ja Hämeenkankaan lähteet. Alueen laaja matkailupalvelutarjonta on koottu Lhgeopark.fi-sivustolle.

Vaikuta Lauhanvuoren kansallispuiston kehittämiseen- vastaa kävijätutkimukseen

(Päivitetty 25.6.2020)

Lauhanvuoren- Hämeenkankaan Geopark alueella on käynnissä kävijätutkimukset 31.10.2020 saakka. Vastaamalla Lauhanvuoren kansallispuiston kävijätutkimukseen voit antaa palautetta sekä vaikuttaa alueen kehittämiseen. Haastattelujen lisäksi alueella on keräyspisteitä paperilomakkeineen sekä QR-koodilinkkejä sähköiseen lomakkeeseen. Keräyspisteet alueella sijaitsevat:

  • Spitaalijärvi (postilaatikko, linkki ja qr-koodi)
  • Kivijata (linkki ja qr)
  • Lauhan torni (postilaatikko, linkki ja qr koodi)

Kävijätutkimukset toteutetaan koko Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark alueella 23.4.-31.10.2020 välisenä aikana osana Kestävää kehitystä Geoparkissa hanketta.  Hanketta hallinnoi Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry, ja sen osatoteuttajana toimii Luonnonvarakeskus. Hankkeen toteutusaika on 1.4.2019–31.12.2021. Hankkeen kokonaisbudjetti on lähes 400 000 €, josta EU:n Maaseuturahaston rahoitusosuus on noin puolet. Rahoitukset tulevat Suupohjan, Satakunnan ja Pirkanmaan Ely-keskuksilta. Lisätietoja hankkeesta  (lauhanvuoriregion.fi).

 

Uutisia Lauhanvuorelta