Kylmäluoman reitit

Retkeilyreitit ja polut

Ennen juhannusta vuonna 2021 riehunut myrsky teki tuhoja laajalla alueella Kylmäluomalla. Kylmäluoman retkeilyreitit on linjattu uudelleen ja merkitty maastoon. Opasteet ja kartat saadaan kesän 2023 aikana paikoilleen. Reitit näkyvät myös Retkikartta.fissä.

Kylmäluoman retkeilyreitit

Hiihtoladut: Kylmäluomalla on ylläpidossa latuosuus Maantielammelle. Latua kunnostetaan tarpeen mukaan. 

Reittien lähtöpisteet

Päiväreittien päälähtöpiste on Kylmäluoman leirintäalue / retkeilykeskus. Lähireitit ovat ympyräreittejä, jotka risteävät Hukanharjulla ja palaavat leirintäalueelle. Reittejä yhdistelemällä ympyräreittien pituudeksi tulee 4,5 - 16 km.

""

Luontopolku Puuska, 4,5 km, rengasreitti

Puuska kertoo Kylmäluoman luonnosta, maisemien synnystä, savotta- ja niittykulttuurista sekä eläimistä ja luonnon erikoisuuksista.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa.
Kulkuaika 1-2 tuntia.
Vaativuus:  Helppo reitti  Keskivaativa reitti

Lähtöpiste

Kylmäluoman leirintäalue / retkeilykeskus.

Retkeilyrakenteet

Puolimatkassa Maantielammen rannalla on kota, tulentekopaikka ja kuivakäymälä.

Nähtävää

Hukanharju, myrskyn jälkiä sekä luontotaulut.

Reittiselostus

Alkumatka on tasaista, helppokulkuista kangasmaastoa, mutta Maantielammen kotalaavun jälkeen reitti nousee jyrkästi Hukanharjulle ja kulkee komeissa maisemissa harjua pitkin.

Reittimerkintä: Reitti on merkitty puihin valkoisilla maalimerkeillä.

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään

 

Hukanharjun hurrikaani, 6 km, rengasreitti

Polku kiertää Iso-Pajuluomajärven rannoilla ja Hukanharjun päällä. Polun varrella aukeavat alueen komeimmat vesistö- ja harjumaisemat.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa
Kulkuaika noin 2 tuntia.
 Keskivaativa reitti

Lähtöpiste

Kylmäluoman leirintäalue / retkeilykeskus.

Retkeilyrakenteet

Kotalaavu Maantielammella ja laavu Pajusalmessa. Laavuilla on tulentekopaikka ja kuivakäymälä.

Nähtävää

Hukanharju, järvet ja paljon myrskyn jälkiä

Reittiselostus

Alkumatkasta noustaan maastoportaita pitkin jyrkästi Hukanharjulle. Sieltä laskeudutaan alas Maantielammen Kotalaavulle ja jatketaan jälleen Hukanharju ylittäen Pajusalmen laavulle. Loppumatka onkin tasaista kangasmaastoa.

Reittimerkintä: Reitti on merkitty puihin punaisilla maalimerkeillä.

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.
 

Paulan puhuri, 10 km, rengasreitti

Reitti kulkee melkolailla tasaista metsämaata. Matkalla on erämaisia suo- ja lampimaisemia. Reitin varrella on paljon myrskytuhoja! Suokohdat on pitkostettu tai kestävöity murskeella. Polku on suosittu hillapolku.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa. 
Kulkuaika 3-4 tuntia.
Vaativuus:  Helppo reitti  Keskivaativa reitti

Lähtöpiste

Kylmäluoman leirintäalue / retkeilykeskus.

Retkeilyrakenteet

Vanielinlammen kotalaavu ja Pajusalmen laavu. Laavuilla on tulentekopaikka ja kuivakäymälä.

Nähtävää

Suo ja metsämaisemaa. Loppumatkasta reitti kulkee läpi myrskyn kaatamien ryteikköjen, jonne on raivattu polku. Reitti on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua myrskyn jälkiin!

Reittiselostus

Koko reitti on tasaista, helppokulkuista kangasmaastoa. Myrskyn kaatamiin ryteiköihin on raivattu helposti kuljettava polku.

Reittimerkintä: Reitti on merkitty puihin vihreillä maalimerkeillä.

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.

 

Myrskyn jälkeen, 16 km, rengasreitti

Reitti kulkee pitkin erämaisia suo- ja lampimaisemia. Konttivaaran osuus kulkee vanhassa metsässä, jossa on vain vähän myrskyn jälkiä. Reitin loppuosalla on paljon myrskytuhoja! Suokohdat on pitkostettu tai kestävöity murskeella.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa. 
Kulkuaika 5-6 tuntia.
Vaativuus:  Keskivaativa reitti

Lähtöpiste

Kylmäluoman leirintäalue / retkeilykeskus.

Retkeilyrakenteet

Valkeisen laavu, Salmijärven kotalaavu ja Pajusalmen laavu. Laavuilla on tulentekopaikka ja kuivakäymälä.

Nähtävää

Suo ja metsämaisemaa. Konttivaaran vanhametä, joka jäi pääosin myrskytuhojen ulkopuolelle. Loppumatkasta reitti kulkee läpi myrskyn kaatamien ryteikköjen, jonne on raivattu polku. Reitti on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua myrskyn jälkiin!

Reittiselostus

Koko reitti on tasaista, helppokulkuista kangasmaastoa. Myrskyn kaatamiin ryteiköihin on raivattu helposti kuljettava polku.

Reittimerkintä: Reitti on merkitty puihin sinisillä maalimerkeillä.

Suositeltu kulkusuunta: myötäpäivään.

Muut reitit


Päätalopolku, 21 km

Reitti lähtee Kylmäluomajärven länsipäästä ja kulkee 3 km retkeilyalueella jatkuen siitä Harjajärven kautta Taivalkosken kuntakeskukseen. Retkeilyalueen ulkopuolisella osalla polkua huoltaa ja ylläpitää Taivalkosken kunta (taivalkoski.fi).

Hiihtoreitit

Kylmäluoman alueella on yleensä talvisin ylläpidettyjä hiihtolatuja. Talvella 2022 Kylmäluomalla on ylläpidossa latuosuus Maantielammelle. Latua kunnostetaan tarpeen mukaan, mm. ryhmien ollessa alueella.

Hukanharjunlatu, 5,5 km, on sekä luisteluhiihdon että perinteisen hiihtotavan reitti. Reitti lähtee Kylmäluoman retkeilykeskuksesta ja kiertää Maantielammen kodan kautta Iso-Pajuluomajärven ympäri takaisin retkeilykeskukseen.

Lisätietoja leirintäalueen vastaanotosta, puh. 040 500 3476.

Vesi- ja melontareitit

Kylmäluoman lukuisilla järvivesillä on hyvät mahdollisuudet soutuun ja melontaan. Alueella ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä eikä virtavesiä. Iijoen vesiretkeilyreitille on leirintäalueelta matkaa noin 5 km. Leirintäalueen vastaanotossa on veneitä ja kanootteja vuokrattavana. Omien veneiden säilytys on sallittu Kylmäluomajärven venerannassa, jossa on myös veneiden vesillelaskupaikka. Vuokrakämpillä, Aarnikämppä ja Ahveninen, on soutuveneet kämpän vuokraajan käytössä.

Maastopyöräilyreitit

Kylmäluoman retkeilyreiteillä pyöräily on sallittua. Reittejä ei ole luokiteltu. Noudatathan maastopyöräilijän etikettiä.

  • Retkeilyrakenteet ja palvelut: Retkeilyalueen vuokrakämpät, Aarnikämppä ja Ahveninen. Kylmäluomajärven pohjoisrannalla on kota ja järven länsipäässä laavu. Kylmäluoman leirintäalueen majoitus- ja ravintolapalvelut.
  • Näkemistä: Retkeilyalueella Kylmäluomaharjulta avautuvat järvi- ja metsämaisemat.

Moottorikelkkailureitit ja -urat

Iso-Syötteeltä ja Taivalkoskelta kulkee moottorikelkkailu-ura Kylmäluoman leirintäalueelle. Kylmäluomalta on jatkoyhteydet Hossaan Kainuun kelkkailu-urastoon ja Kuusamoon.

Kelkkaurien talviaikaista lanausta hoitaa Taivalkosken kelkkaurapooli, jossa myös Metsähallitus on osakkaana.

  • Retkeilyrakenteet ja palvelut: Retkeilyalueen vuokrakämpät, Aarnikämppä ja Ahveninen. Kylmäluoman leirintäalueen majoitus- ja ravintolapalvelut. Leirintäalue on avoinna maaliskuun alusta lokakuun loppuun. Kylmäluomajärven kota ja laavu sijaitsevat uran varrella.

Moottorikelkkauraluvat

Uraluvat ja lupien myyntipaikat (eraluvat.fi).