Kylmäluoman aktiviteetit

17.9.2021
Kylmäluoman retkeilyalueen retkeilyreiteistä vain 2 km osuus Hukanharjunpolusta on käytössä. Muut reitit ovat edelleen poissa käytöstä kesäkuussa olleen myrskyn jäljiltä.

Kaksi kalastajaa soutuveneessä.

Kylmäluoman kirkasvetisten järvien äärellä lomailee tyytyväisenä koko perhe. Retkeilyalue on kalastajien, metsästäjien ja patikoijien suosiossa.

Kalastus

Kylmäluoman noin 90 järvestä ja lammesta on varaa valita kalastuskohde. Harjujen välissä pilkottavat lammet ja järvet tarjoavat mahtavia ottipaikkoja. Kahteen järveen istutetaan jalokalaa, joten saaliiksi voi saada vaikkapa kirjolohia tai harreja.

Leirintäalueen lähellä sijaitseva Iso-Pajuluoma on suosittu kalapaikka, josta saa pääasiassa kirjolohta ja taimenta. Pienempi Katkeimalampi on varattu yksinomaan perhokalastajille. Perhoon voi tarttua vaikka harjus. Kylmäluoma on keväisin suosittu pilkkikohde, sillä järvien kirjolohet ja suuret ahvenet houkuttelevat pilkkikansaa.

Kalastusluvalla (lupa-alue 4525; eraluvat.fi) saa kalastaa retkeilyalueen kaikissa vesissä.

Retkeilyalueen vesissä, paitsi Iso-Pajuluomassa ja Pienemmässä Katkeimanlammessa, saa pilkkiä ja onkia jokamiehenoikeudella (ymparisto.fi) ja viehekalastusta varten pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi)

Kaksi lasta ihmettelee kantoa metsässä. Taka-alalla siintää järvi.Osta kalastusluvat Kylmäluoman leirintäalueelta tai erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).

Patikointi

Helppokulkuisessa kangasmaastossa on hyvä tehdä koko perheellä päiväretkiä. Merkittyjä reittejä on alueella yhteensä 54 km, ja lyhimmän Kylmäluoman luontopolun (4 km) jaksavat perheen pienetkin kulkea. Hukanharjunpolulta (5 km) aukeavat alueen komeimmat vesistö- ja harjumaisemat, ja Kivikkovaaran polulla (8,5 km) voi ihailla erämaisia suo- ja lampimaisemia. Lue lisää Kylmäluoma reiteistä.

Evästauolle on hyvä pysähtyä huolletuille laavuille ja tulentekopaikoille. Kartat ja retkivinkit saat kätevimmin Kylmäluoman leirintäalueelta.

Metsästys

Laajat metsästysmaat odottavat jahtireissulle tulijoita aivan Kylmäluoman leirintäalueen vieressä. Kylmäluoma on erinomainen kohde erityisesti metsäkanalinnuista kiinnostuneille. Kylmäluoman ja muun lähialueen pienriistaluvat saat kätevästi Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (lupa-alue 5622, eraluvat.fi).

Muut aktiviteetit

  • Marjastus ja sienestys: Ämpärit täyteen syksyn satoa! Kylmäluomalla kasvaa pääasiassa puolukkaa ja hillaa.
  • Melonta ja soutu: Soutelemaan tai melomaan järville pääsee suoraan Kylmäluoman leirintäalueelta, jolla vuokrataan veneitä ja kanootteja.
  • Moottorikelkkailu: Taivalkosken kelkkapoolin huoltama moottorikelkkaura kulkee retkeilyalueen läpi Kylmäluoman retkeilykeskukseen. Tästä on hyvä jatkaa Kuusamon ja Kainuun suuntaan.
  • Nähtävyyksien ja näköalojen katselu: Jylhät harju- ja järvimaisemat ovat alueen merkittävimmät rikkaudet. Upeita paikkoja ovat Kylmäluoman retkeilykeskuksen lähellä olevat Hukanharju ja Kylmäluomanharju.
  • Maastopyöräily: Taivalkoskelta lähtee merkitty maastopyöräreitti, joka kulkee pitkin Kylmäluomanharjua retkeilyalueen läpi.
  • Tähtitaivaan tarkkailu: Katse kohti taivasta! Tähdet, revontulet ja kuu näkyvät hyvin täällä valosaasteen ulottumattomissa.
  • Uinti: Hellepäivänä on hyvä pulahtaa johonkin Kylmäluoman 90 kirkasvetisestä lammesta tai järvestä. Kylmäluoman leirintäalueella on mahdollista uida. Muita hyviä rantoja on on retkeilyreittien varsilla Kylmäluomajärvellä, Valkeisella ja Pikku-Pajuluomalla. Uinti on sallittua kaikissa Kylmäluoman järvissä ja lammissa. Uit Kylmäluoman vesissä omalla vastuulla.