Koveron perinnetilan sijainti Suomessa
Länsi-Suomi, Pirkanmaa, Ikaalinen
Seitsemisen kansallispuisto

Koveron kruununmetsätorppa esittelee viime vuosisadan alun elämänmenoa Seitsemisen saloseudulla. Koverossa vaalitaan perinteistä kulttuurimaisemaa vanhan ajan menetelmin.

Koveron kruununmetsätorppa perustettiin virallisesti vuonna 1859, vaikka paikalla lienee asuttu jo vuosi aiemmin. Tila pysyi asuttuna aina 1960-luvun loppupuolelle asti. Kukoistuskautenaan, 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, Koveroa asutti Ananias Kovero perheineen. Talonväen lisäksi pirtin lattialla majoittui talvisin hakkuumiehiä lähiseudun savotoilta. Elämä oli työntäyteistä, mutta sittenkin hyvää, kuten Koveron tyttäret myöhemmin muistelivat.

Vanhanajan asuun pukeutunut emäntä esittelee Koveron ympäristöä asiakasryhmälle.

Sotien jälkeen tilanpito alkoi hiljalleen hiipua. Tila siirtyi takaisin valtiolle, kun Metsähallitus osti sen vuonna 1970. Nykyisin Kovero on osa Seitsemisen kansallispuiston kulttuurimaisema-aluetta ja sitä on entisöity mahdollisimman tarkoin vastaamaan perinteisen hevosmaatalouden aikaa eli noin vuosia 1927 - 1941. Entisöinti- ja muita tilan töitä on toteutettu paljon talkootyönä.

Kulkuyhteydet ja kartat

Koveron perinnetilan navigointiosoite on Seitsemisentie 948, Ikaalinen. Koveron kulkuyhteyksistä on kerrottu Seitsemisen kansallispuiston sivuilla.

Palvelut

Tapahtumat, ajankohtaista

  • Vieraat ovat tervetulleita seuraamaan talon arkiaskareita sekä osallistumaan tapahtumiin ja työnäytöksiin, joista saa lisätietoa Ajankohtaista-sivulta.
  • Talon lampaita saa käydä tervehtimässä. Lampaita kannattaa lähestyä rauhallisesti rupatellen, etteivät ne pelästy. Aitauksiin ei kuitenkaan saa mennä. Lampaita voi ruokkia nyhtämällä niille tupon ruohoa aidan vierestä. Muu ruokkiminen on kielletty eläinten turvallisuuden ja hyvinvoinnin vuoksi.
  • Ajankohtaista Seitsemisessä.

Merkityt reitit

  • Torpparintaival, 6,3 km. Reitti lähtee Koveron kruununmetsätorpalta ja jatkuu kohteittain: Multiharjun aarnimetsä - Haukilampi - Kovero. Matkan varrella on niittyjä, mäntykangasta, soita pitkospuineen ja aarnimetsän hämärää. Haukilammella on tulentekopaikka.
  • Koverosta pääsee myös kansallispuiston muille reiteille.

Kahvila- ja ravintolapalvelut

  • Ravintolapalveluita saa Seitsemisen luontokeskuksen ravintolasta, joka sijaitsee kansallispuiston pohjoisosassa, noin 7 km ajomatkan päässä Koverosta.

Koululaisryhmien palvelut

Esteettömät palvelut

  • Koveron pihapiiriin pääsee noin 50 metrin päässä sijaitsevalta pysäköintialueelta pyörätuolilla, mutta avustaja on hyvä olla mukana.
  • Pihapiiriin voi tutustua avustajan kanssa, mutta rakennuksiin on paikoin korkeiden kivijalkojen ja portaiden vuoksi hankala päästä.
  • Lähin esteetön WC löytyy Koveron pysäköintipaikan reunalta.

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/kovero

Aukioloajat vuonna 2024

  • 6.6. - 31.8. to - su 11-17

Pidätämme oikeuden aukioloaikojen muutoksiin.

Kohteeseen on vapaa pääsy.

Asiakaspalvelu

Metsähallitus/Seitsemisen kansallispuisto
Puhelin: 0206 39 5270 ma - pe klo 9 - 15 (0,00€/min + pvm/mpm)
Sähköposti: sisasuomi(at)metsa.fi

Ajankohtaista

Tapahtumat, uutiset ja sosiaalinen media. Lue lisää ajankohtaista-sivulta.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Koveron kartan Retkikartta.fi:ssä.

Koveron perinnetilan esite


Pdf 658 kt (julkaisut.metsa.fi)

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää