Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto sopii sekä päiväretkikohteeksi että telttailuun. Kaksi erityyppistä ympyräreittiä esittelevät alueen monipuolisen luonnon.

Reittien lähtöpisteet

Ympyräreitit

Kauhalammin kierros, 2,7 km ympyräreitti

Vaativa esteetön luontoreitti.

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2 t.
Helppokulkuinen.

Kauhalamminkierros kuljettaa kävijän suon ytimeen. Keidassoiden geologiaa, luontoa ja kulttuurihistoriaa esittelevä polku on yksi Etelä-Suomen hienoimmista pitkospuupoluista, jonka varrella sijaitsevasta näkötornista avautuu huikea suomaisema.

Nainen katselee näkötornista suolle. Aurinko paistaa.

Lähtöpisteet

Reitille on kaksi virallista lähtöpistettä: 
Lähtöpiste 1, osoite: Nummikangas Kyrönkankaan museotie, Kauhajoki (pdf 4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Koordinaatit: (WGS84) N62° 12.9374' E22° 26.8403' 
Lähtöpiste 2, osoite: Salomaa Kyrönkankaantie 357, Karvia (pdf 4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Koordinaatit: (WGS84) N62° 11.6893' E22° 26.9694' 

Retkeilyrakenteet

Salomaassa ja Nummikankaassa on tulentekopaikat, kuivakäymälät ja kaivot. Salomaassa on myös telttailupaikka sekä esteetön taukokatos ja kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa wc-paperia. 

Nähtävää

Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto on Lounais-Suomen erämaisimpia retkikohteita soineen ja karuine mäntykankaineen. Parhaat näkymät Kauhanevan kermikeidassuolle avautuvat Nummikankaalla sijaitsevasta näkötornista.

Henkilö kävelee suolla pitkospuita pitkin.
 

Reittiselostus

Vaikka ympyräreitin osuus on 2,7 km, reitille tulee jonkin verran lisäpituutta pysäköintialueesta riippuen. Salomaan pysäköintialueelta aloitettuna reitille tulee kokonaispituudeksi noin 3,5 km ja Nummikankaalta noin 5 km. Reitillä on opasviitat.

Salomaan pysäköintialueelta reitti kulkee metsäpolkua pitkin tulentekopaikalle. Reitti jatkuu vastapäivään kuljettaessa aluksi esteettömänä reittiosuutena metsää ja suonlaitaa pitkin kohti Kauhalammia. Reitillä kulkee leveä puurakenne. Kauhalammin kohdalla reitiltä voi halutessaan poiketa pienen matkan päässä Nummikankaalla sijaitsevaan luontotorniin. Tämän jälkeen alkaa 1,6 km mittainen pitkospuuosuus avaran Kauhanevan suoalueen poikki. 

Katikankanjoni, 2 km ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1-2 t.
Vaativa.

Katikankanjonin polku johdattaa kulkijan mystiseen kuusikkokuruun, jonka virtaava vesi on synnyttänyt. 9000 vuoden aikana purot ovat kovertaneet tiensä halki hiekkakankaan ja kuljettaneet mukanaan valtavia määriä maa-ainesta. Nyt paikalla on 20 metriä syvä uomasto, jonka seinämät ovat poikkeuksellisen jyrkkiä.

Kaksi henkilöä kävelee metsässä jyrkkää rinnettä ylöspäin. Rinteessä on köysi avustamassa nousemista.

Lähtöpiste

Osoite: Katikankanjonin pysäköintialue, Kiviluomantie 461, 61950 Juonikylä (Kauhajoki) (pdf 4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Koordinaatit: (WGS84) N62° 14.3616' E 22° 19.4232'

Retkeilyrakenteet

Katikanluoman laavu, tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Ota mukaan omaa wc-paperia.

Nähtävää

Katikankanjonin rinteet ja purolaakso. Kolmentuulenlakin hiekkaharjanne.

Kaksi henkilöä kävelee puron varrella kulkevalla polulla vehreässä metsässä.
 

Reittiselostus

Reitti on viitoitettu. Reitti kulkee Katikankanjonin rinteillä ja purolaakson pohjalla. Reitin pohjaa on tasoitettu, mutta reitillä on muutama hyvin jyrkkä rinne. Rinteissä on maastoportaat. Reitti kulkee kuivassa kangasmaastossa, ja muutaman kostean kohdan yli vievät pitkospuut. Reitti ylittää Katikanluoman tukevia siltoja pitkin. 

Pyöräilyreitit

Kyrönkankaan kesätietä pitkin kulkee valtakunnallinen polkupyöräilyreitti nro 44 halki Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston. Kyrönkankaan kesätie on päällystämätön museotie. Läheiseen Lauhanvuoren kansallispuistoon pääsee valtakunnallista polkupyöräilyreittiä nro 47 pitkin. Reitti 47 yhdistyy reittiin 44 Karvian Kantin kylällä. Valtakunnalliset pyöräilyreitit on merkitty ruskein Tielaitoksen kyltein.

Nainen on pysähtynyt maastopyörällä katsomaan opasteviittaa.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Kauhanevan-Pohjankankaan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Kauhanevan-Pohjankankaan esite 


Pdf-tiedosto 3,7 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Kauhaneva-Pohjankangas

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.