Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto sopii sekä päiväretkikohteeksi että telttailuun. Kaksi erityyppistä rengasreittiä esittelevät alueen monipuolisen luonnon.

Reittien lähtöpisteet

 

Rengasreitit

Kauhalammin kierros, 2,7 km rengasreitti

Vaativa esteetön luontoreitti.

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2 t.
Helppokulkuinen.

Kauhalamminkierros kuljettaa kävijän suon ytimeen. Keidassoiden geologiaa, luontoa ja kulttuurihistoriaa esittelevä polku on yksi Etelä-Suomen hienoimmista pitkospuupoluista, jonka varrella sijaitsevasta näkötornista avautuu huikea suomaisema.

Nainen katselee näkötornista suolle. Aurinko paistaa.

Lähtöpisteet

Reitille on kaksi virallista lähtöpistettä: 
Lähtöpiste 1, osoite: Nummikangas Kyrönkankaan museotie, Kauhajoki (pdf 4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Koordinaatit: (WGS84) N62° 12.9374' E22° 26.8403' 
Lähtöpiste 2, osoite: Salomaa Kyrönkankaantie 357, Karvia (pdf 4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Koordinaatit: (WGS84) N62° 11.6893' E22° 26.9694' 

Retkeilyrakenteet

Salomaassa ja Nummikankaassa on tulentekopaikat, kuivakäymälät ja kaivot. Salomaan kaivon vesi tulee keittää ennen käyttöä juomavetenä. Salomaassa on myös telttapaikka sekä esteetön taukokatos ja kuivakäymälä. Ota mukaasi omaa wc-paperia. 

Nähtävää

Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuisto on Lounais-Suomen erämaisimpia retkikohteita soineen ja karuine mäntykankaineen. Parhaat näkymät Kauhanevan kermikeidassuolle avautuvat Nummikankaalla sijaitsevasta näkötornista.

Reittiselostus

Reitillä on opasviitat. Salomaan pysäköintialueelta reitti kulkee metsäpolkua pitkin tulentekopaikalle. Reitti jatkuu myötäpäivään kuljettaessa 1,6 km mittaisella pitkospuuosuudella avaran Kauhanevan suoalueen poikki. Vähitellen maisema muuttuu rehevämmäksi ja vesistöisemmäksi. Loppureitti kulkee metsäisemmällä alueella, jossa pitkospuiden sijasta kävellään metsäpoluilla sekä Kyrönkankaan kesätiellä. Reitiltä voi halutessaan poiketa pienen matkan päässä Nummikankaalla sijaitsevaan luontotorniin. Reitti on mahdollista kulkea myös päinvastaiseen suuntaan. Tulva aikaan Kauhalammin ja Salomaan välisellä osuudella vedenpitävät jalkineet ovat suositeltavat. Salomaalta kohti Kauhalampea kulkee avustaen esteetön reittiosuus.

Katikankanjoni, 2 km rengasreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 1-2 t.
Vaativa.

Katikankanjonin polku johdattaa kulkijan mystiseen kuusikkokuruun, jonka virtaava vesi on synnyttänyt. 9000 vuoden aikana purot ovat kovertaneet tiensä halki hiekkakankaan ja kuljettaneet mukanaan valtavia määriä maa-ainesta. Nyt paikalla on 20 metriä syvä uomasto, jonka seinämät ovat poikkeuksellisen jyrkkiä.

Ihmiset kävelevät kuusimetsässä jylkkää polkua pitkin.

Lähtöpiste

Osoite: Katikankanjonin pysäköintialue, Kiviluomantie 461, 61950 Juonikylä (Kauhajoki) (pdf 4 Mt, julkaisut.metsa.fi)
Koordinaatit: (WGS84) N62° 14.3616' E 22° 19.4232'

Retkeilyrakenteet

Katikanluoman laavu, tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Ota mukaan omaa wc-paperia.

Nähtävää

Katikankanjonin rinteet ja purolaakso. Kolmentuulenlakin hiekkaharjanne.

Reittiselostus

Reitti on viitoitettu. Reitti kulkee Katikankanjonin rinteillä ja purolaakson pohjalla. Reitin pohjaa on tasoitettu, mutta reitillä on muutama hyvin jyrkkä rinne. Rinteissä on maastoportaat. Reitti kulkee kuivassa kangasmaastossa, ja muutaman kostean kohdan yli vievät pitkospuut. Reitti ylittää Katikanluoman tukevia siltoja pitkin. 

Pyöräilyreitit

Kyrönkankaan kesätietä pitkin kulkee valtakunnallinen polkupyöräilyreitti nro 44 halki Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston. Kyrönkankaan kesätie on päällystämätön museotie. Läheiseen Lauhanvuoren kansallispuistoon pääsee valtakunnallista polkupyöräilyreittiä nro 47 pitkin. Reitti 47 yhdistyy reittiin 44 Karvian Kantin kylällä. Valtakunnalliset pyöräilyreitit on merkitty ruskein Tielaitoksen kyltein.

Nainen on pysähtynyt maastopyörällä katsomaan opasteviittaa.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Kauhanevan-Pohjankankaan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Kauhanevan-Pohjankankaan esite 


Pdf-tiedosto 3,7 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Kauhaneva-Pohjankangas

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.