Eteläisen suoluonnon helmi, erämainen Kauhanevan-Pohjankankaan lintukeidas odottaa sinua keskiaikaisen Kyrönkankaan tien varrella. Tule keväällä kuuntelemaan lintujen konserttia tai muina vuodenaikoina nauttimaan suoluonnon rauhasta.
 
Muistathan, että puistossa on rajoitusosa, jolla liikkuminen on kielletty lintujen pesimäaikaan 1.4.–15.9.

Lintujen tarkkailu

Kiipeä Kauhalammin pohjoispuolella, suon reunassa sijaitsevaan luontotorniin ja kiikaroi kurkien, laulujoutsenten, lokkien ja kahlaajien puuhia. Luontotorni on lähellä Nummikankaan tulentekopaikkaa.
 
Valkoviklot kahlaamassa vedessä.

Nähtävyydet ja näköalat

Kyrönkankaan keskiaikainen tie vie sinut keskelle kansallispuiston kaunista suoluontoa. Kauhalammin pohjoispuolen luontotornista ihailet hienoa näköalaa yli Kauhanevan keidassuon – näet kermit, kuljut ja allikot sekä tarkkailet suon lintujen liikkeitä.

Opas kertoo ryhmälle alueen luonnosta suoretkellä. Ryhmä seisoo pitkospuilla.

Muut aktiviteetit 

  • Hiihto: Tuudittaudu erämaan ja laajojen suoaukeiden hiljaisuuteen maastohiihtoretkellä. Puistossa voi hiihtää, mutta latuja ei ajeta.
  • Kalastus: Kauhalammissa saa kalastaa mato-ongella ja pilkillä. Muualla kansallispuistossa kalastus on kielletty. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi
  • Marjastus ja sienestys: Hae luonnon herkut ruokapöytääsi!
  • Patikointi: Kauhalammin kiertää ympyräreitti (4–5 km), jolle voit lähteä Nummikankaan tai Salomaan pysäköintialueilta. Reitti kulkee osin Kyrönkankaan keskiaikaista tietä pitkin, jolta erkaantuva pitkospuulenkki (2 km) vie lammen ympäri. Myös Katikankanjonissa on kahden kilometrin pituinen ympyräreitti. 
  • Pyöräily: Puiston halki kulkee Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin pyöräilyreitti. Reitti seuraa Kyrönkankaan keskiaikaista tietä ja yhdistää Kauhanevan-Pohjankankaan ja Lauhanvuoren kansallispuistot. Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella rajoitusosia lukuun ottamatta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.
  • Uinti: Kauhalammin rannan laiturilta pääset pulahtamaan uinnille, mutta kansallispuistossa ei ole virallista uimarantaa.

Kesäinen suomaisema, lampi keskellä ja metsää taustalla.