Koe jylhän rotkon mystinen tunnelma ja löydä saloseudun luonnonrauha. Nauti maisemista valoisilla kallioilla ja hämyisissä vanhoissa metsissä. Kulje ruuhkattomilla poluilla ja tutustu Hiiden tarinoihin ja puiston kulttuurihistoriaan.

Opastettuja retkiä, varustevuokrausta ja majoitusta tarjoavat Hiidenportin yhteistyöyritykset.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu 

Hiidenportissa yhdistyy monta erilaista tunnelmaa ja maisemaa yhdellä retkellä: huikaisevan jylhä kivinen rotko, salaperäinen kuusikko, kauniisti karu kukkaniitty ja kaskiaho. Lue lisää nähtävyyksistä 

Kävely ja vaellus 

Etualan puun runkoon polun varrelle on maalattu kaksi pyöreää merkkiä. Etäämmällä polulla on kaksi retkeilijää rinkat selässään.

Kansallispuistossa on merkittyjä polkuja noin 30 kilometriä, joista voi valita oman kunnon ja ajan mukaan juuri itselleen sopivan. Koululaisille ja perheille sopii esimerkiksi Hiidenkierros (3–5 km). Vaativammalla Kitulankierroksella (10,5 km) kulkijan matkalle osuu rotkolaakson ja Kovasinvaaran lisäksi puiston pienimuotoisia soita ja järvimaisemia. Paikoin retkeä viihdyttää Porttijoen solina. Yöpyä voi laavussa tai teltassa. Pitemmälle vaellukselle pääset, kun yhdistät retkeen käynnin Teerisuon-Lososuon soidensuojelualueella tai Peurajärven virkistysalueella. Lue lisää reiteistä.

Valokuvaus 

Punarinta istuu lehtipuun oksalla.Hiidenportissa riittää suuria ja pieniä ihmeitä kuvattavaksi. On laajoja maisemia ja pienenpieniä yksityiskohtia, on kasveja ja lintuja, eläinten ja ihmisten jälkiä, muistoja tervanpolton ja uittojen ajoilta.

Muut aktiviteetit

  • Luonnon tarkkailu: Kun luonnossa katselee ympärilleen, näkee ihmeellisiä asioita. Jos malttaa olla hiljaa, kuulee salaperäisiä ääniä ja hiljaisuutta.
  • Lintujen tarkkailu: Kohtaa puiston tunnuksessakin komeileva lapinpöllö! Utelias kuukkeli seurailee kulkijaa ja jos onni on mukana, voit kohdata myös harvinaisen sinipyrstön.
  • Kalastus: Kansallispuiston pienissä vesistöissä voi jokaisenoikeudella napata ongella tai pilkillä meheviä ahvenia. Muu kalastus on kielletty. 
  • Marjastus ja sienestys: Kerää retkievääksi tai talven varalle mustikoita, puolukoita, lakkoja ja vadelmia tai maistuvia ruokasieniä.
  • Hiihto ja lumikenkäily: Huollettuja latuja ei ole, mutta itsensä voi haastaa umpihankihiihtoon tai lumikenkäilyyn. Hiidenportintie on aurattu Palolammen opastuspaikalle asti koko talvikauden ajan. Puiston alueelle pääsee kätevästi myös Käärmesärkiltä alueen kaakkoiskulmalta.
  • Luontoon oppimaan: Rakenna mieleisesi päiväretki tai pidempi leirikoulu hyödyntämällä kansallispuiston tarjontaa. Tutustu opetusaineistoihin opettajan sivuilla ja kysy lisävinkkejä Kuhmon luontokeskus Petolasta.