Ajankohtaista Hiidenportissa 

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Palleroporonjäkälää kalliolla rotkon reunalla, ympärillä havupuita

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Entäpä miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa? Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa. Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Tukevampaa kattoa päänsä päälle kaipaavien kannattaa tutustua Tiilikkajärven kansallispuiston kahteen vuokratupaan. Uiton kämppä sijaitsee keskellä puistoa. Vuokratupaan on vielä aikoja kesälle. Pieni Sammakkotammen vuokratupa sijaitsee puiston eteläisellä Sammakkotammen lähtöpaikalla. Vuokratuvat ovat varattavissa Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi)

Kaksi lasta ja aikuinen istuvat kämpän portailla. Oven päällä on kyltti, jossa lukee Uitto.

Hiidenportissa ei ole yöpymiseen sopivia tupia. Palolammen vuokrapirtti on tarkoitettu vain päiväkäyttöön.

Kansallispuistojen ulkopuolella useat yhteistyöyritykset tarjoavat myös yöpymismahdollisuuksia. Tarkemmat tiedot löytyvät Tiilikkajärven yhteistyötahoista ja Hiidenportin yhteistyötahoista.

Uutisia Hiidenportista

Hiidenportissa kävijätutkimus

(Päivitetty 17.6.2021)
Hiidenportin kansallispuistossa tehdään kesäkauden 2021 aikana kävijätutkimus. Haastatteluin ja kysymyslomakkein kerättävää tietoa käytetään hyväksi Hiidenportin kansallispuiston kehittämisessä. 

Tutkimuksessa kartoitetaan kävijöiden kokemuksia ja mielipiteitä puiston hoidosta ja kehittämistarpeista. Sillä selvitetään myös mm. puiston kävijärakenne sekä puistokäyntien alueellinen ja ajallinen jakautuminen. Lisäksi selvitetään kävijöiden rahankäyttöä ja kansallispuistokäyntien paikallistaloudellisia vaikutuksia.   

Kävijätutkimuksen tekijä haastattelee kävijöitä kansallispuiston alueella 45 päivänä syyskuun loppuun asti. Tietoja kerätään puiston eri kohteissa arvottuina päivinä. Lisäksi Palolammen opastuspaikalla on ns. kylmäpiste, jossa kävijät voivat itsenäisesti ottaa lomakkeen täytettäväkseen. 

Edellinen kävijätutkimus Hiidenportissa on tehty vuonna 2012. Sen loppuraportti on luettavissa Metsähallituksen julkaisuissa (julkaisut.metsa.fi).

Hiidenportin palvelut paranevat 

(Päivitetty 23.5.2021)

Hiidenportin kansallispuiston päälähtöpistettä kohennetaan tulevan kesän aikana. Palolammen opastuspaikkaan rakennetaan uusi esteetön käymälä ja tulisija. Lisäksi Hiidenkierroksen retkeilyreitin vanhoja pitkospuita uusitaan. Uudistuksilla pyritään vastaamaan kansallispuiston kasvaneeseen kävijämäärään.

Lue koko tiedote (luontoon.fi)

Palolammen vuokrapirtti käytettävissä

(Päivitetty 10.5.2021)  
Hiidenportin kansallispuiston pääopastuspaikan yhteydessä sijaitseva Palolammen vuokrapirtti on kaikkien vuokrattavissa niin isompaa kuin pienempääkin tilaisuutta varten. Tupaan mahtuu noin 25 henkilöä, mutta se ei tunnu liian isolta pienellekään ryhmälle. Vuokrapirtissä ei ole sähköjä, mutta keittiössä on kaasuhella ja -jääkaappi sekä ruokailu- ja ruoanvalmistusvälineet. 

Palolammen pirtti on käytettävissä myös talviaikaan. Pirtti lämpenee melko nopeasti pienen, mutta tehokkaan kaminan avulla.

Huomioi, että vuokrapirtti ei ole tarkoitettu yöpymistä varten, vaan ainoastaan päiväkäyttöön.

Palolammen vuokrapirtin saa vuorokaudeksi käyttöön 40 €:n hintaan. Varaukset hoituvat näppärästi Eräluvat.fi -sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424.

Lue lisää Palolammen vuokrapirtistä.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)