Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Palolammen kioski palvelee Hiidenportin syysretkeilijöitä

(Päivitetty 17.10.2021)
Palolammen vuokrapirtille Hiidenportin kansallispuiston pääopastuspaikalle on syyslomaviikkojen ajaksi noussut pop up -kahvila. Kahvila-kioskin toiminnasta vastaa yhteistyöyrityksemme Hiiden Torppa.

Tarjolla on kahvin ja teen lisäksi sekä suolaista että makeaa kahvileipää, virvokkeita ja makeisia. Kioskista voi ostaa myös mm. kuivattuja sieniä ja kyytönlihasäilykkeitä.

Palolammen kioski palvelee lokakuun loppuun asti ainakin ke-su klo 12-16, mutta aukioloajat kannattaa aina tarkistaa yrityksen facebook-sivulta www.facebook.com/HiidenTorppaAy.

Ruskakatsaus viikko 41

Tiilikkajärven kansallispuistossa Tiilikan kierto -rengasreitti on kuljettavissa 30.10. saakka, jolloin Selkäsalmen ylitysveneet ovat käytössä. Voit kulkea haastavan reitin kuntosi mukaan yhden päivän aikana tai yöpyä upeilla Venäjänhiekan tai Kosevan telttailualueilla. Kosevassa on myös pikkuruinen autiotupa.

Lähtöpisteet ovat Sammakkotammen opastuspaikka (Valtimontie 1095, Rautavaara) tai Pohjoislahden pysäköintialue (Kajaanintie 1655, Rautavaara), jolloin reitin pituudeksi voi valita joko 11 km tai 18 km.

Kauniiden soiden ja vanhan metsän lisäksi nähtävää reitillä on muun muassa Uiton kämppä ja Tiilikanaution torppa pihapiireineen. Myös Venäjänhiekan ihastuttavalle rannalle kannattaa poiketa pieni pisto reitiltä sivuun, vaikkei olisikaan yöpymisaikeissa.

Kolme retkeilijää Tiilikanaution syksyisessä pihapiirissä.

Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Tiilikkajärvellä on myös vuokratupia.

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Hiidenportissa kävijätutkimus

(Päivitetty 17.6.2021)
Hiidenportin kansallispuistossa tehdään kesäkauden 2021 aikana kävijätutkimus. Haastatteluin ja kysymyslomakkein kerättävää tietoa käytetään hyväksi Hiidenportin kansallispuiston kehittämisessä. 

Tutkimuksessa kartoitetaan kävijöiden kokemuksia ja mielipiteitä puiston hoidosta ja kehittämistarpeista. Sillä selvitetään myös mm. puiston kävijärakenne sekä puistokäyntien alueellinen ja ajallinen jakautuminen. Lisäksi selvitetään kävijöiden rahankäyttöä ja kansallispuistokäyntien paikallistaloudellisia vaikutuksia.   

Kävijätutkimuksen tekijä haastattelee kävijöitä kansallispuiston alueella 45 päivänä syyskuun loppuun asti. Tietoja kerätään puiston eri kohteissa arvottuina päivinä. Lisäksi Palolammen opastuspaikalla on ns. kylmäpiste, jossa kävijät voivat itsenäisesti ottaa lomakkeen täytettäväkseen. 

Edellinen kävijätutkimus Hiidenportissa on tehty vuonna 2012. Sen loppuraportti on luettavissa Metsähallituksen julkaisuissa (julkaisut.metsa.fi).

Hiidenportin palvelut paranevat 

(Päivitetty 23.5.2021)

Hiidenportin kansallispuiston päälähtöpistettä kohennetaan tulevan kesän aikana. Palolammen opastuspaikkaan rakennetaan uusi esteetön käymälä ja tulisija. Lisäksi Hiidenkierroksen retkeilyreitin vanhoja pitkospuita uusitaan. Uudistuksilla pyritään vastaamaan kansallispuiston kasvaneeseen kävijämäärään.

Lue koko tiedote (luontoon.fi)

Palolammen vuokrapirtti käytettävissä

(Päivitetty 10.5.2021)  
Hiidenportin kansallispuiston pääopastuspaikan yhteydessä sijaitseva Palolammen vuokrapirtti on kaikkien vuokrattavissa niin isompaa kuin pienempääkin tilaisuutta varten. Tupaan mahtuu noin 25 henkilöä, mutta se ei tunnu liian isolta pienellekään ryhmälle. Vuokrapirtissä ei ole sähköjä, mutta keittiössä on kaasuhella ja -jääkaappi sekä ruokailu- ja ruoanvalmistusvälineet. 

Palolammen pirtti on käytettävissä myös talviaikaan. Pirtti lämpenee melko nopeasti pienen, mutta tehokkaan kaminan avulla.

Huomioi, että vuokrapirtti ei ole tarkoitettu yöpymistä varten, vaan ainoastaan päiväkäyttöön.

Palolammen vuokrapirtin saa vuorokaudeksi käyttöön 40 €:n hintaan. Varaukset hoituvat näppärästi Eräluvat.fi -sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424.

Lue lisää Palolammen vuokrapirtistä.

Uutisia Hiidenportista

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)