Club for Five esiintyy Hiidenportin ja Sotkamon yhteisessä juhlassa 

(Päivitetty 13.7.2022)
Piirretty tunnus, jossa on pöllö tummassa kuusikossa. Teksti: Hiidenportti kansallispuisto, National Park 1920-2022. #hiidenportti40 ja Metsähallitus, Forststyrelsen.Suomen luonnon päivänä 27.8. on mahdollisuus kokea ainutlaatuinen konserttielämys, kun a cappella lauluyhtye Club for Five esiintyy Hiidenportin kansallispuistossa. Tuolloin juhlitaan 40 vuotta täyttävää Hiidenportin kansallispuistoa ja Sotkamon kunnan 375-vuotisjuhlavuotta kaikille avoimella, maksuttomalla tapahtumalla.  

Tapahtuma alkaa Palolammella klo 13.30. Ohjelman alussa on Metsähallituksen ja Sotkamon kunnan tervehdykset, jonka jälkeen Club for Five esiintyy. Palolammen ohjelma kestää noin tunnin. 

Konsertin jälkeen kävellään yhdessä Hiidenportin rotkolle, missä yhtye esittää vielä muutaman kappaleen (säävaraus). Ohjelman jälkeen yleisö voi jatkaa Hiidenkierros-retkeilyreittiä Kovasinvaaralle, missä oppaat kertovat erämaatilan historiasta.  

Hiidenkierros on pituudeltaan noin 3 kilometriä ja sen kiertäminen ohjelmineen kestää pari tuntia. Reitti palaa Palolammen opastuspaikalle. Lisätietoja reitistä: www.luontoon.fi/hiidenportti/reitit  

Palolammella on koko tapahtuman ajan tarjolla kahvia ja pullaa. Kahvila-kioskin yrittäjältä voi lisäksi ostaa pientä evästä ja virvokkeita. Yleisö voi ottaa myös omia eväitä mukaan. Palolammella on mahdollisuus paistaa omia makkaroita.  

Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Metsähallitus Luontopalvelut ja Sotkamon kunta (sotkamo.fi). 

Piirretty tunnus, jossa on pöllö tummassa kuusikossa. Teksti: Hiidenportti kansallispuisto, National Park 1920-2022. #hiidenportti40 ja Metsähallitus, Forststyrelsen.Hiidenportin kansallispuisto täyttää tänä vuonna 40 vuotta!

Kerro sinun tarinasi Hiidenportista!

Hiidenportin kansallispuiston 40-v juhlavuoden kunniaksi keräämme tarinoita retkiltä Hiidenporttiin. Tarina voi olla mieleen painunut muisto, elämäsi hienoin tai tärkein hetki, kohtaaminen, ikimuistoinen tapahtuma, sattumus tai yllätys - tai vaikka reissu, jolla kaikki meni pieleen! Tarinan voit kertoa tekstillä tai kuvalla taikka molemmilla. Kirjoita noin 1/3 arkin mittainen tarinasi - noin 1300 merkkiä välilyönteineen - tai lähetä meille kuva tai kuvia ja kerro millainen tarina kuviin tai kuvissa olevaan hetkeen liittyy. Lähetä tarinasi sähköpostitse petola(at)metsa.fi ja laita viestin aiheeksi ”Tarina Hiidenportista”. Mikäli haluat kertoa tarinasi nimimerkillä tai nimettömänä, kerro se viestissäsi.

Keräämme tarinoita koko vuoden 2022. Julkaisemme saamiamme tarinoita puiston Facebook-sivulla pitkin 40-vuotisjuhlavuotta. Pidätämme oikeuden muokata tekstiä, kuitenkin niin että tarinan henki säilyy.

Juhlavuonna käytämme somessa hästägiä #hiidenportti40

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Kaksi retkeilijää liukulumikengillä opasteviittojen äärellä lumisen metsän keskellä.

Talvinen Hiidenportin kansallispuisto kutsuu lumen ympäröimään luonnonrauhaan. Puiston pääopastuspaikalle Palolammelle vievä Hiidenportintie aurataan koko talven ajan. Siitä on helppo lähteä retkelle puiston satumaisiin maisemiin. Rotkolle tallautuu polku talvellakin, mutta jos varaat mukaan lumikengät tai liukulumikengät, pääset liikkumaan myös polun ulkopuolella. Hiidenportin kansallispuistoon ei ajeta varsinaisia talvireittejä.

Tutustu Tiilikkajärven kansallispuiston 40-vuotis juhlavuoden kuulumisiin.

Kaksi lasta ja aikuinen istuvat kämpän portailla. Oven päällä lukee UITTO.
Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Tiilikkajärvellä on myös vuokratupia. Sammakkotammen ja Uitonkämpän vuokrauskausi alkaa toukokuun alusta. 

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Siltatöitä Hiidenportintiellä

(Päivitetty 5.7.2022)
Hiidenportintiellä on meneillään sillankorjaus. Paikka sijaitsee noin 7 km ennen Palolammen pysäköintipaikkaa lähellä Varpusuon tienhaaraa.

Aamuisin klo 04 - 09 välillä tie on poikki tai ainakin on varauduttava odottelemaan. 

Siltatyömaan on arvioitu olevan valmis viikon 27 lopulla.

Älä yritä oikotietä Hiidenporttiin - tie on poikki

Soratie jonka vesi on syönyt poikki.

(Päivitetty 5.7.2022)
Hiidenportin kansallispuistoon kannattaa ajaa opasteiden ja viitoitusten mukaisesti. Näin pääsee parhaiten perille. Moni ajelee kohti Palolammen opastuspaikkaa GoogleMapsin ohjeiden mukaan, mutta se ei osaa kertoa, että Sotkamo Silverin vierestä kulkeva tie on poikki majavan hommailujen takia. 

Tielle on viety huomautuskyltit. 

Hiidenportin käyntimäärä oli 15 000 viime vuonna

(Päivitetty 27.1.2022)
Hiidenportin käyntimäärä 15 000 oli viime vuonna. Retkeilijät löysivät myös Kainuun pienempiä retkikohteita entistä enemmän. Lue koko uutinen Kainuun kansallispuistot valmistautuvat juhlavuoteen tasaisen suosion siivittäminä.

Hiidenportin kansallispuisto tuo alueelle aiempaa enemmän työtä ja toimeentuloa

(Päivitetty 3.1.2022)
Hiidenportin kansallispuiston vaikutukset paikallistalouteen ovat yli kolminkertaistuneet vajaan vuosikymmenen aikana. Metsähallituksen tuoreen kävijätutkimuksen mukaan retkeilijät jättivät alueelle tänä vuonna lähes 1,8 miljoonaa euroa.

Retkeilyn suosion kasvu ja koronapandemia näkyvät myös Hiidenportissa.

Lue koko uutinen. 

Lue koko kävijätutkimusraportti (julkaisut.metsa.fi)

Hiidenportin palvelut paranevat 

(Päivitetty 5.11.2021)
Hiidenportin kansallispuiston päälähtöpistettä kohennettiin kuluneen kesän aikana. Palolammen opastuspaikkaan rakennettiin uusi tulisija. Lisäksi Hiidenkierroksen retkeilyreitin vanhoja pitkospuita uusittiin. Palolammelle suunnitellut uusien käymälöiden rakentaminen on viivästynyt, mutta toiveissa on saada nekin kuntoon kesäkaudelle 2022. Uudistuksilla pyritään vastaamaan kansallispuiston kasvaneeseen kävijämäärään.

Lue koko tiedote (luontoon.fi)

Uutisia Hiidenportista

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijät pystyttämässä telttaa kesäisessä metsässä. Taustalla puita ja jyrkkä kallioseinämä.
Retkeilyn ABC: Majoittuminen