Piirretty tunnus, jossa on pöllö tummassa kuusikossa. Teksti: Hiidenportti kansallispuisto, National Park 1920-2022. #hiidenportti40 ja Metsähallitus, Forststyrelsen.Hiidenportin kansallispuisto täyttää tänä vuonna 40 vuotta!

Kerro sinun tarinasi Hiidenportista!

Hiidenportin kansallispuiston 40-v juhlavuoden kunniaksi keräämme tarinoita retkiltä Hiidenporttiin. Tarina voi olla mieleen painunut muisto, elämäsi hienoin tai tärkein hetki, kohtaaminen, ikimuistoinen tapahtuma, sattumus tai yllätys - tai vaikka reissu, jolla kaikki meni pieleen! Tarinan voit kertoa tekstillä tai kuvalla taikka molemmilla. Kirjoita noin 1/3 arkin mittainen tarinasi - noin 1300 merkkiä välilyönteineen - tai lähetä meille kuva tai kuvia ja kerro millainen tarina kuviin tai kuvissa olevaan hetkeen liittyy. Lähetä tarinasi sähköpostitse petola(at)metsa.fi ja laita viestin aiheeksi ”Tarina Hiidenportista”. Mikäli haluat kertoa tarinasi nimimerkillä tai nimettömänä, kerro se viestissäsi.

Keräämme tarinoita koko vuoden 2022. Julkaisemme saamiamme tarinoita puiston Facebook-sivulla pitkin 40-vuotisjuhlavuotta. Pidätämme oikeuden muokata tekstiä, kuitenkin niin että tarinan henki säilyy.

Juhlavuonna käytämme somessa hästägiä #hiidenportti40

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Kaksi retkeilijää liukulumikengillä opasteviittojen äärellä lumisen metsän keskellä.

Talvinen Hiidenportin kansallispuisto kutsuu lumen ympäröimään luonnonrauhaan. Puiston pääopastuspaikalle Palolammelle vievä Hiidenportintie aurataan koko talven ajan. Siitä on helppo lähteä retkelle puiston satumaisiin maisemiin. Rotkolle tallautuu polku talvellakin, mutta jos varaat mukaan lumikengät tai liukulumikengät, pääset liikkumaan myös polun ulkopuolella. Hiidenportin kansallispuistoon ei ajeta varsinaisia talvireittejä.

Tiilikkajärven kansallispuistossa on edelleen lunta ja tulvavesiä, joten kumisaappaat ovat tarpeen. Tutustu Tiilikkajärven keliolosuhteisiin sekä 40-vuotis juhlavuoden kuulumisiin.

Jäät ovat lähtemässä järvestä. Harjun rinteet ovat jo sulat.

Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Tiilikkajärvellä on myös vuokratupia. Sammakkotammen ja Uitonkämpän vuokrauskausi alkaa toukokuun alusta. 

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Palolammelle pääsee jälleen

(Päivitetty 9.5.2022)
Palolammen pysäköintialueelle johtava tie on kuivunut ja lanattu. Poluilla on vielä lunta joten retkelle kannattaa varustautua pitkävartisilla kengillä.

Hiidenportin käyntimäärä oli 15 000 viime vuonna

(Päivitetty 27.1.2022)
Hiidenportin käyntimäärä 15 000 oli viime vuonna. Retkeilijät löysivät myös Kainuun pienempiä retkikohteita entistä enemmän. Lue koko uutinen Kainuun kansallispuistot valmistautuvat juhlavuoteen tasaisen suosion siivittäminä.

Hiidenportin kansallispuisto tuo alueelle aiempaa enemmän työtä ja toimeentuloa

(Päivitetty 3.1.2022)
Hiidenportin kansallispuiston vaikutukset paikallistalouteen ovat yli kolminkertaistuneet vajaan vuosikymmenen aikana. Metsähallituksen tuoreen kävijätutkimuksen mukaan retkeilijät jättivät alueelle tänä vuonna lähes 1,8 miljoonaa euroa.

Retkeilyn suosion kasvu ja koronapandemia näkyvät myös Hiidenportissa.

Lue koko uutinen (luontoon.fi, avautuu uuteen ikkunaan)

Lue koko kävijätutkimusraportti (julkaisut.metsa.fi)

Hiidenportin palvelut paranevat 

(Päivitetty 5.11.2021)
Hiidenportin kansallispuiston päälähtöpistettä kohennettiin kuluneen kesän aikana. Palolammen opastuspaikkaan rakennettiin uusi tulisija. Lisäksi Hiidenkierroksen retkeilyreitin vanhoja pitkospuita uusittiin. Palolammelle suunnitellut uusien käymälöiden rakentaminen on viivästynyt, mutta toiveissa on saada nekin kuntoon kesäkaudelle 2022. Uudistuksilla pyritään vastaamaan kansallispuiston kasvaneeseen kävijämäärään.

Lue koko tiedote (luontoon.fi)

Uutisia Hiidenportista

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.