Ajankohtaista Hiidenportissa 

14.9.2023
Tie Hiidenportin kansallispuistoon Sotkamo Silverin ohi kulkevan Hopeatien kautta on poikki. Saapuminen Hiidenporttiin ajo-ohjeiden ja viitoitusten mukaisesti. Lue lisää Ajankohtaista Hiidenportissa -sivulta

Metsäimarteita Hiidenportin kansallispuistossa. Taustalla pitkospuut kuusimetsässä.

Hiidenportissa juhlistettiin Suomen luontoa Maria Lundin konsertilla

(Päivitetty 6.9.2023)
Hiidenportin kansallispuistossa otettiin varaslähtö Suomen luonnon päivän juhlintaan, kun musiikin monitoiminainen Maria Lund konsertoi Palolammen opastuspaikalla sunnuntaina 20.8. 

Kaikille avoimen maksuttoman konsertin järjesti Sotkamon kunta. 

Suomen luonnon päivää juhlittiin jo kymmenennen kerran. Tavoitteena luonnon arvostuksen lisääminen ja suomalaisten luontosuhteen vahvistaminen kaupungistuvassa yhteiskunnassamme. Tästä vuodesta alkaen Suomen luonnon päivä on myös vakiintunut liputuspäivä.

Lue tarkemmin Suomen luonnon päivästä (suomenluonnonpaiva.fi)

Palolammen pihapiirin kaivo on kunnostettu

(Päivitetty 4.8.2023)
Palolammen pihapiirin kaivo on puhdistettu ja kunnostettu heinäkuun alussa. 

Palolammen kahvila-kioski palvelee tänäkin kesänä

(Päivitetty 5.6.2023)
Hiidenportin kansallispuiston retkeilijät pääsevät jälleen nauttimaan Palolammen kahvion herkuista. Hiiden Torppa Ay avaa kahvion tiistaina 6.6. ja palvelee aina syksyyn saakka viitenä päivänä viikossa. Kahviossa on myytävänä myös Hiidenportin logo-tuotteita. 

Kahvio on avoinna tiistaista torstaihin sekä viikonloppuna lauantaista sunnuntaihin klo 11.00 – 16.00. Ajankohtaisimmat tiedot aukioloajoista Hiiden Torpan facebook-sivulta (facebook.com/hiidentorppa ay & palolammen kahvio).
Maksut käteisellä, joten kannattaa varata rahaa mukaan.


 

Älä yritä oikotietä Hiidenporttiin - tie on poikki

(Päivitetty 25.5.2023)
Hiidenportin kansallispuistoon kannattaa ajaa opasteiden ja viitoitusten mukaisesti. Näin pääsee parhaiten perille. Moni ajelee kohti Palolammen opastuspaikkaa GoogleMapsin ohjeiden mukaan, mutta se ei osaa kertoa, että Sotkamo Silverin vierestä kulkeva tie on poikki majavan hommailujen takia. 

Tielle on viety huomautuskyltit. 

Hiidenportin lähestymiskartta.

Hiidenportin palvelut paranevat tänäkin kesänä

(Päivitetty 25.5.2023)
Palolammen pysäköintialueen reunalle on valmistuneet uudet käymälät ja entiset on poistettu. Käymälöissä on umpisäiliöt, eli niihin ei lisätä kuiviketta. Siksi niihin ei myöskään saa laittaa kompostijätettä. Käymälöiden säiliöt tyhjentää jäteyrittäjä. 

Vaikka Hiidenportin kansallispuistossa ei ole esteettömiä reittejä, on Palolammen alueella myös esteettömiä palveluja. Käymälät ovat esteettömiä ja Palolammen tulentekopaikalla on huomioitu esteetön kulku. 

Hiidenkierroksen retkeilyreitin pitkospuut uusittiin kesällä 2022. Kesän 2023 rakennetaan uudet pitkokset Kitulankierrokselle. Kitulanlammen lähelle on jo valmistuneet uudet teräsrakenteiset portaat. Palolammen opastuspaikan palveluiden kohentaminen jatkuu. Uudistuksilla vastataan kansallispuiston kasvaneeseen kävijämäärään.

Kansallispuistossa käyntimäärät ovat palanneet koronapandemiaa edeltäneelle tasolle

(Päivitetty 25.1.2023)
Hiidenportissa kävijöitä vuonna 2022 oli 11 300. Viime vuonna käyntimäärät laskivat Kainuun, Koillismaan ja Pohjois-Pohjanmaan kaikissa kansallispuistoissa ja muissa Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämissä retkikohteissa keskimäärin 16 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Muun muassa taloudellisen epävarmuuden ja esimerkiksi polttoaineiden kohonneiden hintojen nähdään vaikuttavan kuluttajien käyttäytymiseen. Kansallispuistot ja muut luontokohteet kuitenkin tukevat kansalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia nauttia luonnosta ja päästä upeille luontokohteille.

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Hiidenportin rotkolaakso ilmasta kuvattuna. Keskellä kapea lampi, reunoilla kallioiset seinämät ja kesäistä metsää.

Hiidenportin kansallispuisto kutsuu luonnonrauhaan.

Tutustu Tiilikkajärven kansallispuiston retkeilyolosuhteisiin.

Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokaisenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Kosevan autiotupa (2 hlö) sijaitsee Pohjoisniemen puolivälin paikkeilla.

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Uutisia Hiidenportista

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.