Kansallispuistossa käyntimäärät ovat palanneet koronapandemiaa edeltäneelle tasolle

(Päivitetty 25.1.2023)
Hiidenportissa kävijöitä vuonna 2022 oli 11 300. Viime vuonna käyntimäärät laskivat Kainuun, Koillismaan ja Pohjois-Pohjanmaan kaikissa kansallispuistoissa ja muissa Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämissä retkikohteissa keskimäärin 16 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Muun muassa taloudellisen epävarmuuden ja esimerkiksi polttoaineiden kohonneiden hintojen nähdään vaikuttavan kuluttajien käyttäytymiseen. Kansallispuistot ja muut luontokohteet kuitenkin tukevat kansalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia nauttia luonnosta ja päästä upeille luontokohteille.  

Hiidenporttin kansallispuistoon pääsee myös talvella

(Päivitetty 21.12.2022)
Hiidenportintie aurataan Palolammen pysäköintipaikalle asti. Pahimpien lumisateiden jälkeen aurauksessa voi olla viivettä. Syrjäisemmillä teillä autoilevan talven perusvarustukseen kuuluukin pieni lapio ja pussillinen hiekkaa lumeen jumiutuneen auton tai liukkauden varalta. Kiitos tien auraamisesta Sotkamon kunnalle!

Retkeilyreiteillä ei ole talvikunnossapitoa, vaan suosittelemme ottamaan lumikengät tai sukset mukaan.

Hiidenportin palvelut paranevat 

(Päivitetty 20.10.2022)
Palolammin uudet käymälät ovat valmistuneet. Huusseissa on umpisäiliöt, eli niihin ei lisätä kuiviketta. Huussien säiliöt tyhjentää jäteyrittäjä. Huussien edessä oleva maa on päällystetty kivituhkalla. Huussit ovat esteettömiä.

Lisäksi Hiidenkierroksen retkeilyreitin vanhoja pitkospuita on uusittu sekä uudet opastaulut asennettu. Aiemmin Hiidenportin kansallispuiston päälähtöpistettä Palolammen opastuspaikkaa kohennettiin rakentamalla uusi tulisija. Uudistuksilla vastataan kansallispuiston kasvaneeseen kävijämäärään.

Älä yritä oikotietä Hiidenporttiin - tie on poikki

(Päivitetty 13.9.2022)
Hiidenportin kansallispuistoon kannattaa ajaa opasteiden ja viitoitusten mukaisesti. Näin pääsee parhaiten perille. Moni ajelee kohti Palolammen opastuspaikkaa GoogleMapsin ohjeiden mukaan, mutta se ei osaa kertoa, että Sotkamo Silverin vierestä kulkeva tie on poikki majavan hommailujen takia. 

Tielle on viety huomautuskyltit. 

Hiidenportin lähestymiskartta.

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Talvinen rotkolaakso ilmasta kuvattuna.

Talvinen Hiidenportin kansallispuisto kutsuu lumen ympäröimään luonnonrauhaan. Puiston pääopastuspaikalle Palolammelle vievä Hiidenportintie aurataan koko talven ajan. Siitä on helppo lähteä retkelle puiston satumaisiin maisemiin. Rotkolle tallautuu polku talvellakin, mutta jos varaat mukaan lumikengät tai liukulumikengät, pääset liikkumaan myös polun ulkopuolella. Hiidenportin kansallispuistoon ei ajeta varsinaisia talvireittejä.

Tiilikkajärven kansallispuistossa kannattaa seurata, kuinka kehittyy lumitilanne (ilmatieteenlaitos.fi) tai mikä on latutilanne.

Latu kulkee kahden vanhan hirsirakennuksen vieritse. Hangella näkyy eläimen jättämiä jälkiä.

Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Kosevan autiotupa (2 hlö) sijaitsee Pohjoisniemen puolivälin paikkeilla.

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Uutisia Hiidenportista