Hiidenportin palvelut paranevat 

(Päivitetty 20.10.2022)
Palolammin uudet käymälät ovat valmistuneet. Huusseissa on umpisäiliöt, eli niihin ei lisätä kuiviketta. Huussien säiliöt tyhjentää jäteyrittäjä. Huussien edessä oleva maa on päällystetty kivituhkalla. Huussit ovat esteettömiä.

Lisäksi Hiidenkierroksen retkeilyreitin vanhoja pitkospuita on uusittu sekä uudet opastaulut asennettu. Aiemmin Hiidenportin kansallispuiston päälähtöpistettä Palolammen opastuspaikkaa kohennettiin rakentamalla uusi tulisija. Uudistuksilla vastataan kansallispuiston kasvaneeseen kävijämäärään.

Älä yritä oikotietä Hiidenporttiin - tie on poikki

(Päivitetty 13.9.2022)
Hiidenportin kansallispuistoon kannattaa ajaa opasteiden ja viitoitusten mukaisesti. Näin pääsee parhaiten perille. Moni ajelee kohti Palolammen opastuspaikkaa GoogleMapsin ohjeiden mukaan, mutta se ei osaa kertoa, että Sotkamo Silverin vierestä kulkeva tie on poikki majavan hommailujen takia. 

Tielle on viety huomautuskyltit. 

Hiidenportin lähestymiskartta.

Hiidenportin käyntimäärä oli runsaat 4000 käyntiä alkuvuonna 2022

(Päivitetty 14.9.2022)
Hiidenportin alkuvuoden käyntimäärässä oli laskua 44% verrattuna alkuvuoteen 2019. Retkeilyrakenteita kunnostetaan jatkuvasti ja opasteet uusittiin kesällä 2022. Palolammen lähtöpaikalla olevat rakennukset maalataan kesällä 2023 ja uusi esteetön käymälä alkaa olla valmis.

Piirretty tunnus, jossa on pöllö tummassa kuusikossa. Teksti: Hiidenportti kansallispuisto, National Park 1920-2022. #hiidenportti40 ja Metsähallitus, Forststyrelsen.Hiidenportin kansallispuisto täyttää tänä vuonna 40 vuotta!

Kerro sinun tarinasi Hiidenportista!

Hiidenportin kansallispuiston 40-v juhlavuoden kunniaksi keräämme tarinoita retkiltä Hiidenporttiin. Tarina voi olla mieleen painunut muisto, elämäsi hienoin tai tärkein hetki, kohtaaminen, ikimuistoinen tapahtuma, sattumus tai yllätys - tai vaikka reissu, jolla kaikki meni pieleen! Tarinan voit kertoa tekstillä tai kuvalla taikka molemmilla. Kirjoita noin 1/3 arkin mittainen tarinasi - noin 1300 merkkiä välilyönteineen - tai lähetä meille kuva tai kuvia ja kerro millainen tarina kuviin tai kuvissa olevaan hetkeen liittyy. Lähetä tarinasi sähköpostitse petola(at)metsa.fi ja laita viestin aiheeksi ”Tarina Hiidenportista”. Mikäli haluat kertoa tarinasi nimimerkillä tai nimettömänä, kerro se viestissäsi.

Keräämme tarinoita koko vuoden 2022. Julkaisemme saamiamme tarinoita puiston Facebook-sivulla pitkin 40-vuotisjuhlavuotta. Pidätämme oikeuden muokata tekstiä, kuitenkin niin että tarinan henki säilyy.

Juhlavuonna käytämme somessa hästägiä #hiidenportti40

Kaksi kaunista - Hiidenportti ja Tiilikkajärvi

Puistot kuin Päivänsäde ja Menninkäinen. Kansallispuistonaapurukset melkein kylki kyljessä. Puistot Retkikartta.fi:ssä.

Kolme retkeilijää naruaidan takana katsovat alaspäin aukevaan kallioiseen rotkoon. Polku on kulunut, puiden juuria näkyy polun pinnassa.

Talvinen Hiidenportin kansallispuisto kutsuu lumen ympäröimään luonnonrauhaan. Puiston pääopastuspaikalle Palolammelle vievä Hiidenportintie aurataan koko talven ajan. Siitä on helppo lähteä retkelle puiston satumaisiin maisemiin. Rotkolle tallautuu polku talvellakin, mutta jos varaat mukaan lumikengät tai liukulumikengät, pääset liikkumaan myös polun ulkopuolella. Hiidenportin kansallispuistoon ei ajeta varsinaisia talvireittejä.

Tiilikkajärven kansallispuistossa kannattaa seurata, kuinka kehittyy lumitilanne (ilmatieteenlaitos.fi).

Ilmakuva talvimaisemasta.

Miten yöpyä Tiilikkajärven ja Hiidenportin kansallispuistoissa?

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla, kuten kansallispuistoissa, jokamiehenoikeudet eivät ole sellaisenaan voimassa.

Tiilikkajärvellä on kaksi sallittua telttailualuetta: Venäjänhiekan telttailualue ja Kosevan-telttailualue, joka sijaitsee Pohjoisniemen keskellä. Kosevan autiotupa (2 hlö) sijaitsee Pohjoisniemen puolivälin paikkeilla.

Hiidenportissa telttailu ja väliaikainen leiriytyminen on sallittu laavujen ja tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Uutisia Hiidenportista

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)