Pituus40 km
Perhonjoen retkeilyreitti kulkee Vitsarin ja Lahnakosken välillä vaihtelevissa luonnonkauniissa metsä- ja joenvarsimaisemissa. Reitiltä on yhdysreitti Köykärinmäelle sekä Oivun ja Sokojan ulkoilureiteille. Sokojan ulkoilureitti kulkee kumpuilevissa metsä- ja kulttuurimaisemissa. Oivun puoleisella osuudella reitti kulkee läpi kulttuurihistoriallisesti kiinnostavan alueen. Reitin varrella on yksi Kokkolan suurimmista siirtolohkareista, Bjonstenen.
Yhteystiedot
Esittelyn sisältö, Kohteen ylläpito
Kokkolan kaupunkiPerhonjoen retkeilyreitin varrella on Haapakosken kotus, Vessin nuotiopaikka, Isokosken ja Äijänsaaren kodat sekä melojille Lahnakosken, Vitsarin, Isokosken ja Äijänsaaren vesillelasku- ja rantautumispaikat. Talvella reitti on hiihtolatuna ja hiihtäjien käytössä.
Perhonjoen retkeilyreitin varrella on lehtimetsää, jokiuomia, reheviä kuusikoita, haavikoita, kalliomänniköitä, tulvaniittyjä sekä luhta-alueita. Isosaaren tulvalehto (39 ha) kuuluu Natura 2000 -verkoston suojelualueisiin. Alueella on monipuolinen lintu-, nisäkäs- ja kalalajisto. Perhonjoen alaosalla on toteutettu laajoja ekologisia kunnostuksia vaelluskalojen (siika, meritaimen, merilohi, nahkiainen) kutupaikkojen parantamiseksi.
Reitit soveltuvat patikointiin ja retkeilyyn. Perhonjoella voi harrastaa koskenlaskua. Reittien varsilta löytyy nuotiopaikkoja ja laavuja.
Sokojan ulkoilureitti kulkee kumpuilevissa metsä- ja kulttuurimaisemissa. Lillpottenin lammen rannassa on kaksi kotaa, nuotiopaikka ja käymälä. Oivun puoleisella osuudella reitti kulkee läpi kulttuurihistoriallisesti kiinnostavan alueen. Reitin varrella on yksi Kokkolan suurimmista siirtolohkareista, Bjonstenen.
Sokojan ulkoilureitin varrella on Hurtaksen laavu. Laavu sijaitsee reitin varrella, kun Hurtasbergetillä käännytään vasemmalle Dalbackan suuntaan. Reitiltä on yhteys Lillpottenin kodilta Gulaniin. Reitti Sokojasta Lillpotteniin on talvella hiihtolatuna. Muilla osuuksilla voi talvisin kulkea myös jalan, mutta reitillä ei ole talvikunnossapitoa.